info@naturalzen.si

Mlečni badelj – pregledi in izkušnje uporabnikov

Lana Novak Jetra in žolčnik - ter njuna vloga pri razstrupljanju
Mlečni badelj - pregledi

Mlečni badelj – pregledi in izkušnje uporabnikov

Mlečni badelj je zelišče, ki spominja na pegastega badlja. Na prvi pogled pritegne pozornost s svojimi vijoličastimi cvetovi. Vendar se njegov pravi pomen skriva predvsem v semenih. Ta vsebujejo številne dragocene snovi, zlasti silimarin. Zaradi njih pegast badelj v človeško telo prinaša številne pozitivne učinke.

Osat se najpogosteje uporablja v povezavi z jetri. Silimarin spodbuja razstrupljanje telesa in prispeva k učinkovitejši regeneraciji jeter. Vendar to ni edini razlog, zakaj ga je vredno jemati. Obstaja še več drugih pozitivnih učinkov, povezanih z razstrupljanjem telesa.

Od kod izvira pegasti badelj?

Edinstveni mlečni badelj izvira iz Sredozemlja. Najdete ga tudi na Kanarskih otokih in v jugozahodni Aziji. V Srednji Evropi raste le kot udomačena vrsta. Pravijo, da se je mlečni badelj s Kanarskih otokov postopoma razširil naprej v Španijo in Srednjo Evropo. Srednjeveški menihi naj bi ga prenašali kar čez Alpe. To edinstveno zelišče se goji predvsem v toplih in suhih krajih. Lahko zraste do 1,5 metra visoko.

Prehranski profil

Pegasti badelj prinaša številne koristi za zdravje, predvsem zaradi močne kombinacije snovi, ki jih vsebuje. Katere sestavine so odgovorne za učinkovite učinke tega zelišča?

Silimarin

Silimarin velja za najbolj znano in najbolj učinkovito snov v pegastem badlju. Na splošno je močan antioksidant, ki spada v skupino flavonolignanov. Znano je, da se v pegastem badlju stalno tvori, zlasti v drugi polovici septembra in pri temperaturah okoli 25 stopinj celzija. Največja koncentracija silimarina je neposredno v semenih plodov.

Beljakovine

Beljakovine, ki jih najdemo v pegastem badlju, vplivajo na številne dele človeškega telesa. Na primer na mišice, kosti, kožo ali lase. Hkrati sodelujejo tudi pri obnavljanju celic in prispevajo k absorpciji hranilnih snovi v telesu. Beljakovine imajo številne ključne vloge, brez katerih pravilno delovanje telesa ne bi bilo mogoče. Zato so nepogrešljive v okviru mlečnega trpotca.

Nenasičene maščobne kisline

Osat vsebuje tudi nenasičene maščobne kisline ali z drugimi besedami, maščobne kisline omega-3. Teh telo ne more ustvariti samo, zato jih moramo vnesti s hrano. Vendar v prehrani niso prisotne v zadostnih količinah. Zato so rešitev prehranska dopolnila.

Posebej priporočljivi so tisti, ki vsebujejo pegastega badlja, saj to zelišče v večji meri vsebuje maščobne kisline omega-3. Njihova vloga je zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja, pomoč pri vzdrževanju ustrezne ravni holesterola in nenazadnje preprečevanje nastajanja krvnih strdkov.

Aminokisline

Na splošno mlečni badelj vsebuje tudi več vrst aminokislin. Te naj bi sodelovale pri prenosu in shranjevanju hranilnih snovi, pospeševale okrevanje telesa in varovale mišično maso med hujšanjem. Poleg aminokislin pegastega badlja vsebuje tudi vitamin E in kvercetin. Vitamin E je znan po močnih protivnetnih učinkih, prav tako kvercetin, ki ima tudi protialergijske lastnosti.

Kateri so potrjeni učinki pegastega badlja?

Mnogi strokovnjaki menijo, da je pegasti badelj najboljše naravno zdravilo za jetra. To je tudi razlog, zakaj ga uporabljajo že več sto let. Ne le, da ga razstruplja in hrani, temveč lahko poleg tega pomembno pomaga pri zdravljenju različnih bolezni, pa naj gre za zamaščenost jeter ali cirozo. Njegovi učinki so resnično izjemni, prve spremembe na bolje pa se na jetrih pokažejo že po enem tednu uporabe. Z zdravljenjem s pegastim badljem za razstrupljanje in regeneracijo jeter, ki naj traja vsaj 3 mesece, se lahko vsi povišani jetrni encimi normalizirajo.

Razstrupljanje telesa

Z razstrupljanjem jeter pegasti badelj prispeva tudi k splošnemu razstrupljanju telesa. Pospešuje izločanje in odstranjevanje različnih toksinov, težkih kovin in drugih neželenih snovi, ki se pojavljajo v telesu. To prispeva k splošnemu zdravju. Razstrupljanje telesa je pogosto povezano tudi s povečanjem energije in izboljšanjem splošne vitalnosti.

Preprečevanje bolezni možganov

Ker je silimarin močan antioksidant, ne pomaga le jetrom, temveč tudi drugim delom telesa. Preprečuje na primer oksidativne poškodbe možganskih celic, zato je preventivno sredstvo za številne resne možganske bolezni, vključno z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo. Osat ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Zato preprečuje slabšanje delovanja možganov, ki se naravno pojavi v starosti.

Krajša in boljša kakovost kože

Učinek razstrupljanja telesa se hitro pokaže na koži. Ker je v telesu veliko manj toksinov in prostih radikalov, postane koža boljša in vitalnejša. Redna uporaba pegastega badlja lahko privede do zmanjšanja aken in različnih drugih kožnih obolenj ali ekcemov.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Po nekaterih raziskavah lahko pegasti badelj pomaga uravnavati raven sladkorja, zato je koristen za diabetike. Pri tem ima pomembno vlogo silimarin, ki lahko zmanjša krvni sladkor.  Pegasti badelj lahko deluje zelo podobno kot nekatera zdravila za sladkorno bolezen. Pomaga namreč izboljšati občutljivost na inzulin in tako znižuje raven sladkorja v krvi.

Podpora odpornosti

Z razstrupljanjem jeter in čiščenjem telesa pegasti badelj izboljša delovanje imunskega sistema. Slednjega ne omejujejo različni toksini, ki se prosto gibljejo v telesu, in se lahko bolje odziva na bolezni.

Negativni učinki in oblike uporabe

Negativnih učinkov niso opazili, vendar naj se uporabi izogibajo nosečnice, ljudje z visokim krvnim tlakom ter ljudlje s pomanjkanjem železa in kalcija. Pegasti badelj se ne sme jemati skupaj z mlekom in alkoholom. V drugih primerih je njegova uporaba varna in brez stranskih učinkov.

Osat se lahko uživa v obliki čaja iz listov in cvetov, izdelujejo se tudi različna olja ter tinkture. Vendar je večina aktivnih snovi v plodovih, ki jih zdrobimo.

Mlečni badelj – pregledi naših strank

“Z nakupom sem zadovoljen.”

“Top za mene, super cena.”

“Najboljši prehranski dodatek po najboljši ceni.”

 

Na koncu lahko rečemo, da je mlečni badelj zaradi impresivnega nabora koristi, ki jih ponuja, dragocen dodatek k zdravi rutini. Njegov večstoletni sloves zelišča, ki podpira delovanje jeter, so potrdile sodobne raziskave, ki poudarjajo njegov potencial za podporo splošnemu zdravju. Zaradi antioksidativnih in protivnetnih lastnosti je pegastega badlja obetavno naravno zdravilo, ki ga lahko jemljemo kot dodatek ali pripravimo iz njega čaj. Kot pri vsakem zeliščnem dodatku se pred vključitvijo v prehrano posvetujte z zdravstvenim delavcem, zlasti če že imate zdravstvene težave ali jemljete zdravila. Izkoriščanje moči pegastega badlja je lahko ravno tista rastlinska podpora, ki jo vaše telo potrebuje za bolj zdravo in uravnoteženo življenje.

Viri:

Pegasti badelj – StatPearls – Knjižna polica NCBI (nih.gov)

Mlečni badelj: učinki na jetrno bolezen in cirozo ter klinični neželeni učinki: povzetek – AHRQ Evidence Report Summaries – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Pregled kliničnih preskušanj varnosti in učinkovitosti mlečnega badlja (Silybum marianum [L.] Gaertn.) (sagepub.com)

© 2021 naturalzen.si