info@naturalzen.si

Razkrivanje skrivnosti: kako nadzor kakovosti zagotavlja nadzor nad prehranskimi dopolnili in kozmetiko

Lana Novak Proizvodnja in nadzor kakovosti
nadzor kakovosti

Razkrivanje skrivnosti: kako nadzor kakovosti zagotavlja nadzor nad prehranskimi dopolnili in kozmetiko

 

V digitalni dobi se je svet nakupovanja močno spremenil. Z le nekaj kliki lahko potrošniki raziskujejo široko paleto izdelkov in jih priročno dostavijo na dom. Ta sprememba je privedla do priljubljenosti platform za e-trgovanje, vključno z e-trgovinami, specializiranimi za kozmetiko in prehranska dopolnila. Nadzor kakovosti ima pomembno vlogo pri ohranjanju varnosti in učinkovitosti naših izdelkov. Z nadzorom kakovosti zagotavljamo, da nenehno izboljšujemo svoje izdelke in ponujamo izdelke najvišjega standarda. V tem prispevku bomo obravnavali ključne vidike nadzora kakovosti v okviru e-trgovine, ki prodaja kozmetiko in prehranska dopolnila.

Kaj je nadzor kakovosti?

Nadzor kakovosti zajema različne postopke in ukrepe, ki so potrebni za ohranjanje celovitosti, varnosti in skladnosti z zakonodajo. Vsak korak na poti nadzora kakovosti, od pridobivanja najboljših surovin do izvajanja strogih proizvodnih postopkov in temeljitega testiranja izdelkov, prispeva k temu, da končni izdelek pride v roke naših strank.

V naslednjih delih tega članka se bomo poglobili v ključne elemente nadzora kakovosti, vključno s pridobivanjem in izbiro izdelkov, preverjanjem sestavin, proizvodnimi postopki, testiranjem in analizo ter pakiranjem in označevanjem. Raziskali bomo tudi pomen skladnosti s predpisi.

Ključni elementi nadzora kakovosti

Iskanje in izbira izdelkov

Veliko večino ponudbe sestavljajo izdelki naše lastne blagovne znamke NZ, ki jih proizvajamo v preverjeni tovarni. Ponujamo tudi druge blagovne znamke, vendar partnerje skrbno izbiramo. Naš glavni partner je Swanson, ameriška blagovna znamka, ki se že vrsto let ukvarja s prehranskimi dopolnili in ima zelo visoke standarde kakovosti. Sodelujemo tudi s številnimi blagovnimi znamkami iz Evrope, predvsem na področju kozmetičnih izdelkov.

Upoštevajte, da naši izdelki niso testirani na živalih. Prihajajo iz Evrope, kjer je testiranje na živalih prepovedano. To velja tako za končni izdelek kot tudi za sestavine.

Preverjanje sestavin

Za izdelke blagovne znamke NZ je naše podjetje odgovorno za zagotavljanje sestavin. Kakovost je najpomembnejša zahteva, zato sodelujemo le z zaupanja vrednimi evropskimi dobavitelji. Za vsako sestavino imamo tako imenovano potrdilo o analizi. To potrdilo vsebuje vse potrebne informacije o sestavini in njenem izvoru. Naše izdelke proizvajamo v manjših količinah, da bi ohranili najvišjo kakovost surovin.

Proizvodni procesi

Večino naših prehranskih dopolnil izdelujemo na Slovaškem. Sodelujemo tudi s tovarnami na Češkem in Madžarskem, vendar v manjšem obsegu. Naši partnerji so certificirane tovarne. Ponujamo prehranska dopolnila v kapsulah. Za pakiranje kapsul uporabljamo hidroksipropilmetilcelulozo. To je rastlinska kapsula, zato lahko naše kapsule uživajo tudi vegani.

Za prehranska dopolnila v obliki tablet so potrebne različne snovi (na primer magnezijev stearat ali različni konzervansi, kot sta natrijev benzoat ali butilirani hidroksitoluen). Zato naše podjetje raje uporablja prehranska dopolnila v obliki kapsul.

Naše kapsule vsebujejo le aktivne sestavine. Če je zaradi proizvodnih postopkov in doslednosti potreben dodatek, uporabljamo silicijev dioksid. Silicija je naravna sestavina, znanstveniki pa že dolgo preučujejo njene učinke. Ugotovljene so bile tudi nekatere prednosti silicijevega dioksida za zdravje ljudi, na primer njegov pozitiven učinek na simptome osteoporoze, na različne bolezni srca in ožilja, na težave prebavnega sistema ter na kakovost las in nohtov.

Proizvodnja

Možnosti izdelave prehranskih dopolnil v kapsulah

Popolnoma avtomatski stroj za kapsule je najhitrejša in zato najcenejša možnost. Vendar potrebuje nepotrebne in nezdrave snovi (kot je zgoraj omenjeni magnezijev stearat), da bi proizvodni proces deloval brez napak. S tem je zagotovljena najvišja produktivnost.

Vendar pa naša partnerska tovarna dela s polavtomatskim strojem za kapsule. Človeški dejavnik je bolj vključen v proces. Delavci v tovarni skrbijo, da proizvodni proces poteka nemoteno in brez nepotrebnih, nezdravih, dodanih snovi. Kot smo že omenili, če moramo glavnim aktivnim sestavinam zaradi doslednosti dodati sredstvo proti sprijemanju, uporabimo silicijev dioksid. Silicija je naravna kemična zmes silicija in kisika, ki ima tudi nekaj prednosti, kot ste lahko prebrali zgoraj. Proizvodnja s polavtomatskim strojem za enkapsulacijo je počasnejša, zato so stroški, povezani s proizvodnjo, višji. Ker pa je kakovost naša prednostna naloga, verjamemo, da proizvodnja prehranskih dopolnil z izključno koristnimi in varnimi snovmi prinaša pričakovane učinke na zdravje naših strank.

polavtomatski stroj

Testiranje in analiza

Testiranje in razvoj novih izdelkov poteka v laboratoriju. Naše podjetje sodeluje s kemiki, da bi zagotovilo učinkovito kombinacijo aktivnih sestavin. Upoštevamo standarde HACCP, o katerih si lahko preberete v nadaljevanju. Ti so tesno povezani s testiranjem izdelkov za odpravo nevarnosti.

Pakiranje in označevanje

Naše etikete in steklenice so izdelane na Poljskem, saj podpiramo lokalno proizvodnjo. Etikete vsebujejo vse pomembne informacije, kot so sestavine, priporočena uporaba in odmerjanje, osnovne informacije, številka serije in datum uporabnosti.

označevanje

Skladnost s pravnimi standardi

Naši izdelki so skladni s pravnimi standardi Evropske unije. Naši izdelki in posamezne sestavine niso testirani na živalih in so brez krutosti. Pri izbiri sestavin smo skrbni in delamo samo s sestavinami, ki v Evropski uniji veljajo za varne. Varnost teh sestavin zagotavljajo obsežne znanstvene študije.

Upoštevamo standarde HACCP – a kaj so ti standardi?

HACCP je kratica za analizo tveganj in kritične kontrolne točke. Gre za sistematičen pristop k varnosti živil, katerega cilj je preprečiti, zmanjšati ali odpraviti morebitne nevarnosti v procesu proizvodnje živil. V kategorijo živil spadajo tudi prehranska dopolnila. Standardi HACCP zagotavljajo okvir za prepoznavanje, ocenjevanje in obvladovanje tveganj za varnost živil.

Glavna načela standardov HACCP so naslednja:

Izvedite analizo tveganja: opredelite in ocenite morebitne biološke, kemične in fizikalne nevarnosti, ki se lahko pojavijo na vsaki stopnji postopka proizvodnje živil.

Določitev kritičnih kontrolnih točk (CCP): opredelitev točk v proizvodnem procesu, kjer je mogoče nadzorovati ali odpraviti nevarnosti. To so posebni koraki, kjer se uporabljajo nadzorni ukrepi za preprečevanje, zmanjševanje ali odpravljanje ugotovljenih nevarnosti.

Določitev kritičnih pragov: določimo merljiva merila, ki morajo biti izpolnjena za zagotovitev nadzora v vsaki opredeljeni CCP. Kritične meje so pogosto opredeljene kot posebne vrednosti, kot so čas, temperatura, raven pH ali senzorične lastnosti.

Vzpostavitev postopkov spremljanja: vzpostavili bomo postopke za spremljanje CNS, da bi zagotovili njihov nadzor. To vključuje redno merjenje ali opazovanje kritičnih mejnih vrednosti in dokumentiranje rezultatov.

Določite korektivne ukrepe: pripravite postopke za sprejetje korektivnih ukrepov, če spremljanje pokaže, da CCP ni pod nadzorom. Cilj teh ukrepov je preprečiti, da bi nevarna živila prišla do potrošnikov.

Vzpostavitev postopkov preverjanja: Vzpostavimo postopke za preverjanje, ali sistem HACCP deluje učinkovito. To lahko vključuje pregledovanje evidenc, izvajanje revizij in testiranje vzorcev.

Dokumentiranje in vodenje evidenc: vodimo evidence, ki dokumentirajo sistem HACCP, vključno z analizami tveganja, CCP, kritičnimi mejami, rezultati spremljanja, korektivnimi ukrepi in dejavnostmi preverjanja. Za vsako sestavino, ki jo uporabljamo pri proizvodnji naših izdelkov, imamo tudi , imenovano potrdilo o analizi . To potrdilo zagotavlja verodostojnost sestavine ter vse potrebne informacije o izvoru in kakovosti.

Standardi HACCP so splošno sprejeti v živilski industriji in se uporabljajo za zagotavljanje proizvodnje varnih živilskih izdelkov. Zagotavljajo proaktivni in preventivni pristop k varnosti živil, pri čemer se osredotočajo na prepoznavanje in obvladovanje nevarnosti v celotnem procesu proizvodnje živil.

Pregledna komunikacija

Pregledna komunikacija je za naše podjetje izjemno pomembna. Stranke obveščamo o posameznih sestavinah naših izdelkov. Pri svojem delu uporabljamo preverjene študije. Vsako dejstvo ali korist posameznih izdelkov in sestavin je podprto z znanstvenimi raziskavami.

Prepričani smo, da je pregledna komunikacija osnova za vzpostavitev zaupanja med stranko in podjetjem. Informacije so ključne za sprejemanje odločitev. Naš cilj je izboljšati kakovost življenja naših strank z zanesljivimi in preizkušenimi izdelki.

S svojimi strankami komuniciramo na več platformah. Verjamemo, da svojim sledilcem ali strankam zagotavljamo vrednost s poglobljenimi informacijami.

V nenehno razvijajočem se okolju e-trgovine ostaja nadzor kakovosti ključni steber uspeha v industriji kozmetike in prehranskih dopolnil. Z izvajanjem strogih ukrepov za nadzor kakovosti zagotavljamo varnost, učinkovitost in skladnost naših izdelkov z zakonodajo. Vsak korak na poti nadzora kakovosti, od temeljitega pridobivanja in strogega testiranja do pregledne komunikacije s strankami, prispeva k izgradnji zaupanja in zagotavljanju izjemnih izdelkov. V tej dinamični panogi ohranjanje močne zavezanosti nadzoru kakovosti ni le nujnost, temveč tudi pot do dolgoročnega uspeha in zadovoljstva strank.

Viri:

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) | FDA

Food supplements | EFSA (europa.eu)

SILICON AND BONE HEALTH – PMC (nih.gov)

© 2021 naturalzen.si