info@naturalzen.si

Naravna sredstva za holesterol  – 11 najboljših praks

Lana Novak Holesterol - kako znižati visok holesterol

Naravna sredstva za holesterol  – 11 najboljših praks

Vzdrževanje zdrave ravni holesterola v krvi je ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja in preprečevanje številnih resnih bolezni. Holesterol je maščobna snov, ki je nujna za pravilno delovanje našega telesa, vendar ima lahko holesterol, če njegova raven preseže normalno raven, resne posledice.  

Prvi razlog, zakaj je pomembno vzdrževati zdravo raven holesterola, je preprečevanje bolezni srca. Visoka raven holesterola LDL, pogosto imenovanega “slab” holesterol, lahko povzroči nastanek ateroskleroze, ki je zoženje krvnih žil zaradi maščobnih oblog. Ta zožitev lahko omeji pretok krvi ter povzroči srčni infarkt in možgansko kap.  

Drugi razlog je preprečevanje arterijske hipertenzije. Visok holesterol lahko povzroči maščobne obloge v stenah arterij, kar poveča krvni tlak in tveganje za hipertenzijo.  

Zdrava raven holesterola je pomembna tudi za preprečevanje periferne arterijske bolezni, ki lahko povzroči težave z ožiljem v nogah.  

Poleg tega lahko vzdrževanje zdravega holesterola pozitivno vpliva na splošno zdravje telesa in pomaga preprečevati druge bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2.  

Za vzdrževanje zdrave ravni holesterola je pomembno, da se prehranjujemo uravnoteženo, se redno gibljemo in se izogibamo prekomernemu uživanju nasičenih maščob in transmaščob. Enako pomembno je redno zdravniško spremljanje in po potrebi zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila za zniževanje holesterola.  

Na splošno je ohranjanje zdrave ravni holesterola bistven korak k dolgoročnemu zdravju in kakovosti življenja 

visoki cholesterol

Kaj je holesterol in katere vrste holesterola poznamo

Holesterol je organska snov, ki je bistveni del naših celic in ima pomembno vlogo v našem telesu. Je maščobna snov, ki je nezdružljiva z vodo, zato jo v krvi prenašajo posebni prenašalci, imenovani lipoproteini. Holesterol je pomemben za tvorbo celičnih membran, sintezo hormonov (vključno s steroidnimi hormoni) in tvorbo žolčnih kislin, ki pomagajo pri prebavi maščob.  

Poznamo dve glavni vrsti holesterola: LDL (lipoproteini nizke gostote) in HDL (lipoproteini visoke gostote). Holesterol LDL pogosto imenujemo “slab” holesterol, saj lahko previsoka raven LDL poveča tveganje za srčne bolezni. Nasprotno pa holesterol HDL velja za “dober” holesterol, saj pomaga odstranjevati odvečni holesterol iz krvi in zmanjšuje tveganje za bolezni srca.  

Vzdrževanje ravnovesja med holesterolom LDL in HDL je pomembno za pravilno delovanje telesa. Previsoka raven holesterola LDL lahko povzroči aterosklerozo, bolezen, pri kateri se na stenah arterij nalagajo maščobne obloge in jih zožujejo. To lahko povzroči težave s cirkulacijo in poveča tveganje za srčni infarkt.  

Če želite ostati zdravi, je treba upoštevati uravnoteženo prehrano in življenjski slog, ki pomagata vzdrževati ustrezno raven holesterola. To vključuje uživanje živil z nizko vsebnostjo nasičenih in transmaščobnih kislin, telesno vadbo ter izogibanje kajenju in prekomernemu uživanju alkohola. Če imate povišan holesterol, boste morda potrebovali tudi zdravljenje z zdravili pod nadzorom zdravnika. Pomembno je, da redno preverjate raven holesterola in se z zdravnikom posvetujete o ustreznih ukrepih za ohranjanje zdravja krvnih žil in srca.  

Pomen naravnega uravnavanja holesterola

Slabosti zanašanja zgolj na zdravila, možni neželeni učinki zdravil za zniževanje holesterola in prednosti naravnih zdravil za dolgoročno zdravje.

Naravno uravnavanje holesterola je ključni dejavnik za ohranjanje optimalnega zdravja. Holesterol je maščoba, ki je nujna za pravilno delovanje našega telesa, vendar če se njegova raven v krvi dvigne nad določeno raven, lahko negativno vpliva na zdravje našega srca. Glavni cilj je vzdrževati holesterol na zdravi ravni, ne da bi se pri tem zanašali izključno na zdravila.  

Obstajajo različna zdravila za zniževanje holesterola, ki jih običajno predpiše zdravnik. Ta zdravila lahko hitro in učinkovito znižajo raven holesterola v krvi, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca. Vendar so s tem pristopom povezane tudi pomanjkljivosti.  

Prva pomanjkljivost je možnost neželenih učinkov zdravil za zniževanje holesterola. Mnoga od teh zdravil lahko povzročijo neželene učinke, kot so bolečine v mišicah, težave z jetri ali prebavne motnje. Nekateri bolniki so lahko dovzetni za te neželene učinke, zaradi česar je morda treba zdravilo prekiniti ali ga spremeniti.  

Druga pomanjkljivost je, da zdravila za zniževanje holesterola ne odpravljajo vzroka povišane ravni holesterola. Čeprav so učinkovita pri zniževanju holesterola, ne prispevajo k dolgoročni rešitvi problema. Če se bolnik zanaša samo na zdravila, se lahko še vedno pojavi povišana raven holesterola, če ne spremeni življenjskega sloga in prehranjevalnih navad.  

Naravna sredstva

Naravna sredstva so koristna za dolgoročno zdravje in lahko pomagajo pri nadzoru holesterola. Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storimo, je sprememba prehrane. Uživanje živil z nizko vsebnostjo maščob, vlaknin in maščobnih kislin omega-3 lahko pomaga pri zniževanju holesterola. Povečan vnos sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov in oreščkov lahko pozitivno vpliva na zdravje srca.  

Enako pomembna je tudi telesna dejavnost. Redna telesna vadba lahko pripomore k dvigu ravni dobrega holesterola HDL in znižanju ravni slabega holesterola LDL. Poleg tega lahko pomaga pri nadzoru telesne teže, ki je še en dejavnik, ki vpliva na raven holesterola.  

Upoštevanje teh naravnih praks za nadzor holesterola lahko dolgoročno pozitivno vpliva na naše zdravje. Poleg tega ne prinašajo stranskih učinkov, ki so lahko povezani z zdravili. To ne pomeni, da so zdravila vedno slaba rešitev, vendar mora biti njihova uporaba dopolnitev zdravega življenjskega sloga in ne nadomestilo.  

Naravna sredstva za holesterol

Naravna sredstva za holesterol so pomembna za ohranjanje zdravja. Uživanje vlaknin iz sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov lahko pomaga pri zniževanju holesterola LDL. Ribe, bogate z maščobnimi kislinami omega-3, kot sta losos ali skuša, so koristne za srce. Na raven holesterola lahko pozitivno vplivajo tudi zeleni čaj in oreščki. Redna telesna dejavnost in izogibanje transmaščobam sta druga načina za ohranjanje holesterola v normalnih mejah. Pomembno je, da se pred korenitimi spremembami prehrane ali življenjskega sloga posvetujete z zdravnikom.  

Spremembe v prehrani – seznam živil, ki so dobra za zniževanje holesterola in jih morate vključiti v svojo prehrano (npr. oves, oreščki, mastne ribe).  

Spremembe v prehrani za zmanjšanje ravni holesterola so pomembne za ohranjanje zdravja srca in preprečevanje tveganja za bolezni srca ter ožilja. Izbira pravih živil lahko pomembno vpliva na skupni holesterol. Tukaj je seznam živil, ki so dobra za zniževanje holesterola:  

 1. Ovsena kaša: Vsebuje topne vlaknine beta-glukan, ki pomagajo zniževati holesterol LDL.  
 2. Oreščki: Mandlji, orehi in lešniki so bogati z zdravimi maščobami, ki lahko pomagajo zniževati holesterol.  
 3. Ribe z visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega-3: Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, pomagajo zvišati holesterol HDL (dober).  
 4. Oljčno olje: Vsebuje mononenasičene maščobe, ki lahko pomagajo zniževati holesterol LDL.  
 5. Šparglji: Vsebujejo vlaknine in antioksidante, ki lahko pomagajo zniževati holesterol.  
 6. Limone in agrumi: Vsebujejo pektin, ki lahko pomaga zniževati holesterol.  
 7. Čebula: Vsebuje kvercetin, antioksidant, ki lahko pomaga zniževati holesterol LDL.  
 8. Avokado: Vsebuje zdrave maščobe in vlaknine, ki so koristne za zdravje srca.  
 9. Rdeči riž: Vsebuje snov, znano kot monakolin K, ki ima lahko enak učinek kot nekatera zdravila proti holesterolu.  
 10. Špinača in brokoli: Vsebujeta vlaknine in antioksidante, ki pomagajo zniževati holesterol.  

Pri izbiri živil je priporočljivo dati prednost polnozrnatim žitom, sadju in zelenjavi ter omejiti vnos nasičenih ter transmaščobnih kislin, ki lahko zvišujejo holesterol LDL. Pomembno je tudi upoštevati uravnoteženo prehrano in življenjski slog, vključno s telesno dejavnostjo, da bi dosegli optimalne učinke zniževanja holesterola ter ohranili zdravje srca. Vlaknine, rastlinski steroli in antioksidanti so pomembne sestavine naše prehrane, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Vlaknine so nepogrešljive za pravilno delovanje prebavnega sistema. Deluje kot metla, ki prebavni trakt očisti odpadnih snovi in izboljša prebavo. Vlaknine pomagajo tudi pri vzdrževanju stabilne ravni sladkorja v krvi, s čimer varujejo pred sladkorno boleznijo, in z zniževanjem ravni holesterola zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni.  

 1. Rastlinski steroli so snovi v rastlinah, ki delujejo podobno kot holesterol. Z uživanjem živil, bogatih z rastlinskimi steroli, lahko zmanjšamo raven LDL (slabega holesterola) v krvi in tako zmanjšamo tveganje za nastanek srčnih bolezni.  

Antioksidanti so snovi, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu in tako ščitijo celice pred poškodbami. Poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali, so vzrok številnih bolezni, vključno z rakom in staranjem. Antioksidanti, kot sta vitamina C in E, pomagajo v boju proti tej škodi in ohranjajo naše telo zdravo.  

Spremembe življenjskega sloga – vloga vadbe pri nadzoru holesterola in pomen vzdrževanja zdrave telesne teže.

Spremembe življenjskega sloga imajo ključno vlogo pri uravnavanju holesterola in ohranjanju zdrave telesne teže. Holesterol je snov, ki je prisotna v našem telesu in ima pomembno funkcijo, vendar je v prevelikih količinah lahko škodljiv. Visok holesterol lahko poveča tveganje za bolezni srca in druge zdravstvene težave. Tukaj je nekaj pomembnih načinov, kako lahko s svojim življenjskim slogom vplivate na raven holesterola:  

 1. Zdrava prehrana: V svojo prehrano vključite več vlaknin, sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Običajno je treba omejiti nasičene maščobe, ki jih najdemo v živilih, kot sta maslo in meso. Maščobne kisline omega-3 iz rib, oreščkov in semen so koristne za zniževanje holesterola.  
 2. Telesna dejavnost: Redna telesna dejavnost pomaga zniževati holesterol LDL, tako imenovani “slabi” holesterol. Vsaj 150 minut aerobne dejavnosti na teden lahko pozitivno vpliva na holesterol.  
 3. Ne kadite: Kajenje povečuje holesterol LDL in zmanjšuje holesterol HDL, ki je “dobri” holesterol. Zato je pomembno, da prenehate kaditi ali poskušate zmanjšati količino cigaret.  
 4. Pitni režim: Uživanje alkohola mora biti zmerno in odgovorno. Majhne količine alkohola, zlasti rdečega vina, lahko ugodno vplivajo na raven holesterola.  
 5. Nadzor telesne teže: Ohranjanje zdrave telesne teže je ključnega pomena za nadzor holesterola. Prekomerna telesna teža lahko vodi v povišan holesterol, saj lahko odvečna maščoba v telesu povzroči neravnovesje v ravni holesterola.  
 6. Zdravniško spremljanje: Redni obiski zdravnika in kontrolni testi so nujni za spremljanje ravni holesterola in oceno tveganja za srčne bolezni.  
 7. Zdravila: V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše zdravila za uravnavanje holesterola, če ga z življenjskim slogom ne moremo učinkovito nadzorovati.  

Zaključimo lahko, da spremembe življenjskega sloga, vključno s prehranskimi in gibalnimi navadami, pomembno vplivajo na nadzor holesterola ter ohranjanje zdrave telesne teže. Pomembno se je zavedati, da te prilagoditve ne dajejo takojšnjih rezultatov, vendar lahko z dolgoročnim upoštevanjem zdravega življenjskega sloga dosežemo pozitivne spremembe na področju zdravja in zmanjšamo tveganje za bolezni srca in druge zdravstvene težave.  

Naravna sredstva za holesterol – zelišča in dodatki, ki so znani po svojih lastnostih zniževanja holesterola (npr. česen, rdeči kvasni riž, psilium).

Naravna zdravila za holesterol, ki vključujejo zelišča in dodatke, imajo svoje mesto pri skrbi za zdravje srca. Nekatera so znana po svoji sposobnosti zniževanja holesterola in prispevajo k splošnemu zdravju. Kurkuma je eno takih zelišč, ki vsebuje kurkumin, močan antioksidant, ki lahko pomaga zniževati holesterol LDL. Ovsena kaša je bogata s topnimi vlakninami beta-glukani, ki prav tako lahko pomagajo uravnavati raven holesterola. Ribe, kot sta losos ali skuša, vsebujejo maščobne kisline omega-3, ki delujejo protivnetno in izboljšujejo lipidni profil. Tudi izvlečki tkiva črnega česna lahko podpirajo zdrav holesterol ter zdravje srca in ožilja. Te naravne alternative sicer ne nadomeščajo zdravniške oskrbe, so pa lahko koristen dodatek k zdravi prehrani in življenjskemu slogu za tiste, ki želijo nadzorovati raven holesterola. Vendar se je pomembno, da se pred začetkom kakršnih koli novih režimov zdravljenja posvetujete z zdravnikom.  

Prehranska dopolnila, kot so Acai Berry, niacin in maščobne kisline omega-3, so lahko koristna za ljudi s povišanim holesterolom, če se uporabljajo pod zdravniškim nadzorom ter v kombinaciji z zdravo prehrano in življenjskim slogom. Te naravne snovi lahko pomagajo pri zniževanju LDL (slabega) holesterola in izboljšajo splošni lipidni profil telesa.  

Acai Berry je bogat vir antioksidantov, vključno z antocianini, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja v krvnih žilah in zaščitijo stene krvnih žil pred poškodbami. To lahko pomaga izboljšati pretok krvi in zmanjšati tveganje za nastanek oblog na stenah arterij, kar je eden od dejavnikov, ki prispevajo k visokemu holesterolu.  

Niacin, znan tudi kot vitamin B3, zvišuje holesterol HDL (dober) in znižuje holesterol LDL. Predpisujejo ga tudi v medicinski obliki kot zdravilo za uravnavanje holesterola. Vendar je treba biti previden, saj lahko večji odmerki niacina povzročijo neželene učinke, kot sta rdečina in srbenje kože, zato ga je treba jemati pod nadzorom zdravnika.  

Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, kot so losos, skuša in sardine, so zelo koristne za srce in ožilje. Te kisline izboljšujejo splošno zdravje krvnih žil ter pomagajo zmanjšati vnetja in raven trigliceridov v krvi. Poleg tega lahko pozitivno vplivajo na raven holesterola. Za tiste, ki ne uživajo dovolj rib, so lahko na voljo tudi prehranska dopolnila z maščobnimi kislinami omega-3.  

Vendar je treba poudariti, da teh dodatkov ne smemo obravnavati kot čudežno rešitev. Pri visokem holesterolu je treba paziti tudi na prehrano in življenjski slog. Zdrava prehrana, telesna dejavnost in po potrebi zdravniški recepti so sestavni del uravnavanja ravni holesterola. Pred začetkom kakršnegakoli dodatnega zdravljenja se morate vedno posvetovati z zdravnikom, da se prepričate, da je varno in učinkovito za vašo konkretno situacijo.  

Naravno uravnavanje holesterola je pomembno za ohranjanje zdravja srca in splošnega dobrega počutja. Spremembe v prehrani in življenjskem slogu so lahko učinkovit način za doseganje dolgoročnega zdravja brez stranskih učinkov, povezanih z zdravili za zniževanje holesterola. Vendar se je pomembno posvetovati z zdravnikom, da bi določili najboljše možnosti za vsakega posameznika.  

© 2021 naturalzen.si