info@naturalzen.si

Simptomi tetanije: nasveti, kako pravočasno prepoznati to bolezen in preprečiti najhujše posledice

Lana Novak Nezaradené
Simptomi tetanije

Simptomi tetanije: nasveti, kako pravočasno prepoznati to bolezen in preprečiti najhujše posledice

Tetanija – diagnoza, za katero je kriv naš hektični življenjski slog ?

Vsakodnevni stres, težave v družini ali na delovnem mestu, nepravilen življenjski slog, premalo gibanja in pretirane zahteve.

Kaj je tetanija?

Sprva se lahko kaže s pogostimi glavoboli, motnjami koncentracije, prebavnimi težavami, suhimi usti in trajno utrujenostjo. Postopoma se lahko pojavijo simptomi, kot so odrevenelost v predelu ust, mravljinčenje v rokah, postopoma po vsem telesu, mišična šibkost, togost v okončinah, omotica ali celo zategovanje dihalnih mišic med vdihavanjem. Krči in togost bolnika prestrašijo, občuti tesnobo in nerazložljiv strah, pritisk v prsih, tahikardijo in hiperventilacijo.

Tetanija je povečana razdražljivost živčnega sistema, njen glavni vzrok pa je pomanjkanje magnezija v telesu.

Glavni simptomi tetanije

Krči v mišicah

Krči so neprijetni in boleči mišični krči, ki se lahko pojavijo v različnih delih telesa. Krče pogosto spremljajo občutek teže, bolečine in napetosti na prizadetem območju. Poleg običajnih vzrokov, kot so pomanjkanje hidracije, utrujenost ali pretirana telesna vadba, lahko krči opozarjajo tudi na zdravstvene težave, kot je tetanija.

Tetanija je bolezen, za katero so značilni ponavljajoči se in boleči mišični krči. Pri osebah s tetanijo se običajno pojavljajo krči obraznih mišic, zlasti čeljusti in vratu. Ti krči lahko povzročijo težave pri požiranju in govorjenju. Poleg tega se lahko krči pojavijo tudi v rokah, nogah in celo po vsem telesu. Bolniki s tetanijo imajo lahko tudi druge simptome, kot so mišična šibkost, težave z dihanjem in motnje srčnega ritma.

Pri ponavljajočih se mišičnih krčih se je treba posvetovati z zdravnikom, da se izključijo resnejše zdravstvene težave in postavi pravilna diagnoza. Zdravljenje tetanije pogosto vključuje dodajanje kalcija in vitamina D, antikonvulzive ali fizioterapijo.

Parestezija

Parestezije so nenavadni ali neprijetni občutki, kot so trzanje, ščemenje, mravljinčenje ali brnenje, ki se pojavljajo v različnih delih telesa. Ti občutki so lahko začasni ali trajni, povzročijo pa jih lahko različni dejavniki, vključno s pritiskom na živce, poškodbami živcev, okužbami ali motnjami živcev.

Parestezije se razlikujejo od drugih občutkov, kot je bolečina, saj niso vedno povezane s poškodbo tkiva. Za razliko od bolečine, ki je znak poškodbe, lahko parestezije povzročijo tudi drugi dejavniki, na primer stiskanje živca ali motnje.

Pri osebah s tetanijo se parestezije pogosto pojavijo na mestih, kjer so živci izpostavljeni povečanemu pritisku, kot so roke, stopala, obraz in vrat. To stanje je lahko posledica krčenja mišic ali spremenjene občutljivosti živcev, ki sta značilni za tetanijo. Pri ljudeh s to boleznijo se parestezije pogosto pojavljajo kot del simptomov in se lahko pojavljajo v napadih ali pa so prisotne stalno.

Tetanični krčeviti napad

Za tetanični krčeviti napad je značilno nenadzorovano krčenje mišic, ki ga pogosto spremljata bolečina in oteženo dihanje. Med napadom se lahko telo strese v nepravilen položaj, kar lahko privede do različnih zapletov, kot so poškodbe.

Tetanični napad je mogoče prepoznati po tipičnih simptomih, kot so nenadni mišični krči, tesnoba in oteženo dihanje. Pogosto se pojavijo tudi povečana mišična napetost in občutek pritiska ali bolečine na prizadetem delu telesa.

V primeru tetaničnega krča je pomembno, da ostanete mirni in da bolnika držite v varnem položaju, da zmanjšate tveganje za poškodbe. Poskusite sprostiti napete mišice prizadetega posameznika in poskrbite, da ima dovolj zraka. Če so prisotni simptomi, ki kažejo na resne zaplete, kot so težave z dihanjem ali zavestjo, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Upoštevanje previdnostnih ukrepov in zgodnje zdravniško posredovanje lahko zmanjšata tveganje za zaplete, povezane s tetaničnimi konvulzivnimi napadi.

Diagnoza tetanije

Diagnoza tetanije temelji na kliničnem pregledu in anamnezi bolnika, ki vključuje zbiranje informacij o simptomih ter morebitni izpostavljenosti tetanogenim dejavnikom, kot so poškodbe ali kontaminirane rane. Zdravnik lahko opravi tudi krvne preiskave za merjenje ravni kalcija, magnezija in parathormona, na katere lahko tetanija vpliva.

Pomemben del diagnoze je klinični test z dajanjem intravenskega kalcija ali intramuskularnega magnezija, da se oceni odziv mišic na te minerale. Tetanija se razlikuje od drugih stanj, kot so mišični krči ali epileptični napadi, saj jo povzroča motnja v delovanju živčno-mišičnega spoja, pogosto pa jo sproži pomanjkanje kalcija ali magnezija v telesu.

Ob sumu na tetanijo je nujno obiskati zdravnika, saj lahko zgodnja diagnoza in zdravljenje preprečita resne zaplete, kot so mišični krči ter napadi. Zdravnik lahko predpiše zdravljenje, ki vključuje dodajanje kalcija in magnezija, priporoča pa lahko tudi cepljenje proti tetanusu, če bolnik ni ustrezno zaščiten s cepljenjem.

Možnosti zdravljenja in preprečevanja

Farmakološke metode zdravljenja tetanije so osredotočene na stabilizacijo ravni kalcija v telesu in lajšanje mišičnih krčev. Običajno se uporabljajo intravenski ali peroralni kalcijevi pripravki, kot sta kalcijev klorid ali kalcijev glukonat. Druga možnost je dajanje vitamina D, ki poveča absorpcijo kalcija iz črevesja. Za lajšanje mišičnih krčev se uporabljajo tudi antikonvulzivi, kot sta fenitoin ali diazepam. Poleg tega se lahko dajejo tudi zdravila za stabilizacijo ravni kisline v želodcu, saj lahko kislina vpliva na absorpcijo kalcija.

Nekonservativni pristopi k zdravljenju, kot je fizioterapija, se osredotočajo na aktivno rehabilitacijo in izboljšanje gibanja brez operacije ali zdravljenja z zdravili. Te metode vključujejo vaje za krepitev mišic, raztezanje, masažo in tehnike, kot sta manualna terapija in vodna terapija. Njihov cilj je ponovno vzpostaviti funkcijo in ublažiti bolečino s prilagajanjem zdravljenja potrebam posameznega bolnika. Nekonservativni pristopi se pogosto uporabljajo za zdravljenje poškodb, bolečin v hrbtu, artritisa in drugih motenj gibanja.

Pomen življenjskega sloga in prehrane pri preprečevanju tetanije je neizpodbiten. Tetanijo, ki jo povzroča pomanjkanje kalcija, lahko zmanjšamo z zdravim življenjskim slogom in uravnoteženo prehrano. Uživanje živil, bogatih s kalcijem, kot so mlečni izdelki, temnozelena listnata zelenjava in oreščki, telesu zagotavlja potrebna hranila za ohranjanje zdravega delovanja mišic. Enako pomemben je ustrezen vnos vitamina D, ki pomaga pri absorpciji kalcija iz hrane. Redna telesna dejavnost spodbuja zdravo presnovo kalcija in ohranja močne kosti. Preprečevanje tetanije vključuje tudi izogibanje prekomernemu stresu, dovolj spanja in zadosten vnos vode. S temi preprostimi, a ključnimi ukrepi lahko učinkovito zaščitimo svoje telo pred tetanijo in ohranimo optimalno raven zdravja.

Obiščite strokovnjaka

Če se s svojim stanjem ne morete spoprijeti, morate nujno obiskati strokovnjaka. Duševno zdravje je prav tako del našega telesa kot telesno zdravje, zato morate, če vas pestijo diagnoze, kot sta tetanija ali napadi panike, vsekakor obiskati psihologa ali psihiatra, da se vzpostavi ustrezno zdravljenje.

Izboljšanje življenjskega sloga

Ko se začnejo pojavljati težave z duševnim zdravjem, mišično-skeletne težave, visok krvni tlak in podobno, je čas, da ugotovite, da morate spremeniti svoje življenje.

Vaše telo vam želi sporočiti, da vaš življenjski slog ni pravilen.

Zato vam priporočam, da izboljšate svoje prehranjevalne navade, se več gibate, se držite pitnega režima, in če ste kadilec, poskusite prenehati kaditi – vaša denarnica in zdravje vam bosta hvaležna.

Naše zdravstveno stanje je odraz našega življenjskega sloga, ustvarite si življenje po svojih zamislih, počnite, kar vas veseli, začnite z dejavnostmi, ki jih zaradi obveznosti nenehno prelagate. Če vas delo stresa in ubija, je čas, da razmislite o spremembi. Vsak od nas je na tem svetu le nekaj desetletij, zato bi moral v njem uživati v čim boljšem telesnem in duševnem zdravju.

Viri:

Tetany: What Is It, Causes, Symptoms, Treatment, and More | Osmosis

Tetany: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment (clevelandclinic.org)

Calcium disorders on-call (imperial.nhs.uk)

© 2021 naturalzen.si