info@naturalzen.si

Pegasti badelj in hujšanje: mit ali učinkovit pomočnik?

Avatar photo Hujšanje
Pegasti badelj in hujšanje

Pegasti badelj in hujšanje: mit ali učinkovit pomočnik?


Vsakdo se vsaj enkrat v življenju spopade z dodatnimi kilogrami. Ne glede na to, ali smo se začeli premalo gibati ali si privoščimo več dobrot na krožniku, kot je primerno, pride trenutek, ko postane jasno, da je treba nekaj storiti glede številke na tehtnici. 

Da drastične diete niso rešitev, vemo vsi. Toda kako shujšati zdravo in, kar je najpomembneje, trajno? Na poti do sanjske postave vam lahko pomaga dobro znano zelišče.

To zelišče je pegasti badelj

Eleganten pegasti badelj, ki so ga zaradi njegovih sposobnosti uporabljali že v antiki in ki pozitivno vpliva zlasti na naša jetra. Ker so jetra središče naravnega razstrupljanja našega telesa in pomembno vplivajo tudi na presnovo, je jasno, da je njihova podpora zelo pomembna za naša prizadevanja za hujšanje.

Kakšno vlogo ima pegasti badelj pri hujšanju in kako vam bo pomagal do postave, v kateri se boste spet počutili kot sami?

Pegasti badelj in hujšanje – kako to storiti?

Se sprašujete, kakšno vlogo ima lahko pegasti badelj pri izgubi odvečnih kilogramov ali kako lahko to skromno zelišče tako močno vpliva na razstrupljanje jeter in celotnega telesa?

Moč pegastega badlja je v njegovi sestavi, tj. v snoveh, ki jih vsebuje. 

Vsebuje kompleks zelo močnih antioksidantov – flavolignanov, ki jih skupno imenujemo silimarin. Prav ti delujejo na jetra, podpirajo njihovo delovanje, obnavljajo celice in tako ustvarjajo možnost za boljše delovanje naše presnove.

Njegovi delci čistijo tudi stene prebavnega sistema (na primer “luščijo” stene črevesja) in tako zagotavljajo poznejšo boljšo absorpcijo vseh koristnih snovi, ki jih vnesemo v telo. 

Zdravilo iz pegastega badlja je idealna priložnost za zmanjšanje telesne teže, kadar ima oseba prekomerno telesno težo ali tudi premajhno telesno težo – kadar je to potrebno in naravno.

Kako dolgo traja zdravljenje?

Zdravljenje s pegastim badljem mora trajati 12 tednov, da se učinki razstrupljanja tega zelišča resnično pokažejo in da se v telesu začnejo vsi procesi zdravljenja in hujšanja. 

Mimogrede, že po dveh tednih boste občutili spremembe na bolje. 

Glede na stanje posameznega organizma in njegov “izhodiščni položaj” na začetku zdravljenja (odvisno od tega, kako dolgo so bila jetra poškodovana) je priporočljivo, da zdravljenje z Ostropestrecom glede na individualne potrebe ponovite 2-3-krat na leto. Med posameznimi zdravljenji z zdravilom Ostroprecom je priporočljivo narediti 2 do 4 tedne premora. 

Po 45. letu starosti je priporočljivo redno regenerirati jetra z zdravilom Ostropestrecom tudi kot preventivni ukrep.

Zakaj pegasti badelj tako učinkovito deluje tudi v povezavi z izgubo telesne teže?

Regenerirana jetra bodo omogočila boljše ravnanje s hranilnimi snovmi, boljše izgorevanje maščob, ki jih disfunkcionalna jetra težko predelajo (ali pa gre za bolj zapleten večstopenjski postopek). Seveda, če boste prilagodili tudi svoj življenjski slog in dodali telesne dejavnosti, se bo učinek zdravljenja še bolj pomnožil.

Osat se najpogosteje uporablja v povezavi z jetri. 

Silimarin spodbuja razstrupljanje telesa in prispeva k učinkovitejši regeneraciji jeter. Vendar to ni edini razlog, zakaj ga je vredno jemati.

Obstaja še več drugih pozitivnih učinkov, povezanih z razstrupljanjem telesa. 

Od kod izvira pegasti badelj?

Pegasti badelj je zelišče. Na prvi pogled pritegne pozornost s svojimi vijoličastimi cvetovi. Vendar se njegov pravi pomen skriva predvsem v semenih. Ta vsebujejo številne dragocene snovi, zlasti silimarin. Zaradi njih pegast badelj v človeško telo prinaša številne pozitivne učinke.

Edinstveni pegasti izvira iz Sredozemlja. Najdete ga tudi na Kanarskih otokih in v jugozahodni Aziji. V Srednji Evropi raste le kot udomačena vrsta. Pravijo, da se je pegasti badelj s Kanarskih otokov postopoma razširil naprej v Španijo in Srednjo Evropo. Srednjeveški menihi naj bi ga prenašali kar čez Alpe. To edinstveno zelišče se goji predvsem v toplih in suhih krajih. Lahko zraste do 1,5 metra visoko.

Prehranski profil

Pegasti badelj prinaša številne koristi za zdravje, predvsem zaradi močne kombinacije snovi, ki jih vsebuje.

Katere sestavine so odgovorne za učinkovite učinke tega zelišča?

Silimarin

Silimarin velja za najbolj znano in najbolj učinkovito snov v pegastem badlju. 

Na splošno je močan antioksidant, ki spada v skupino flavonolignanov. Znano je, da se v pegastem badlju stalno tvori, zlasti v drugi polovici septembra in pri temperaturah okoli 25 stopinj Celzija. Največja koncentracija silimarina je neposredno v semenih plodov.

Beljakovine

Beljakovine, ki jih najdemo v pegastem badlju, vplivajo na številne dele človeškega telesa. Na primer na mišice, kosti, kožo ali lase. Hkrati sodelujejo tudi pri obnavljanju celic in prispevajo k absorpciji hranilnih snovi v telesu

Beljakovine imajo številne ključne vloge, brez katerih pravilno delovanje telesa ne bi bilo mogoče. Zato so nepogrešljive tudi pri uporabi mlečnega trpotca.

Nenasičene maščobne kisline

Pegasti badelj vsebuje tudi nenasičene maščobne kisline ali z drugimi besedami, maščobne kisline omega-3. Teh telo ne more ustvariti samo, zato jih moramo vnesti s hrano. Vendar v prehrani niso prisotne v zadostnih količinah. Zato so rešitev prehranska dopolnila.

Posebej priporočljivi so tista, ki vsebujejo sestavine pegastega badlja, saj to zelišče v večji meri vsebuje maščobne kisline omega-3. Njihova vloga je zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja, pomoč pri vzdrževanju ustrezne ravni holesterola in nenazadnje preprečevanje nastajanja krvnih strdkov.

Aminokisline

Na splošno pegasti badelj vsebuje tudi več vrst aminokislin. Te naj bi sodelovale pri prenosu in shranjevanju hranilnih snovi, pospeševale okrevanje telesa in varovale mišično maso med hujšanjem. 

Poleg aminokislin pegasti badelj vsebuje tudi vitamin E in kvercetin. Vitamin E je znan po močnih protivnetnih učinkih, prav tako kvercetin, ki ima tudi protialergijske lastnosti.

Kateri so potrjeni učinki pegastega badlja? 

Mnogi strokovnjaki menijo, da je pegasti badelj najboljše naravno zdravilo za jetra. To je tudi razlog, zakaj ga uporabljajo že več sto let

Ne le, da ga razstruplja in hrani, temveč lahko poleg tega pomembno pomaga pri zdravljenju različnih bolezni, pa naj gre za zamaščenost jeter ali cirozo

Njegovi učinki so resnično izjemni, prve spremembe na bolje pa se na jetrih pokažejo že po enem tednu uporabe. Z zdravljenjem s pegastim badljem za razstrupljanje in regeneracijo jeter, ki naj traja vsaj 3 mesece, se lahko vsi povišani jetrni encimi normalizirajo.

Razstrupljanje telesa 

Z razstrupljanjem jeter pegasti badelj prispeva tudi k splošnemu razstrupljanju telesa. Pospešuje izločanje in odstranjevanje različnih toksinov, težkih kovin in drugih neželenih snovi, ki se pojavljajo v telesu. To prispeva k splošnemu zdravju. Razstrupljanje telesa je pogosto povezano tudi s povečanjem energije in izboljšanjem splošne vitalnosti.

Preprečevanje bolezni možganov

Ker je silimarin močan antioksidant, ne pomaga le jetrom, temveč tudi drugim delom telesa. Preprečuje na primer oksidativne poškodbe možganskih celic, zato je preventivno sredstvo za številne resne možganske bolezni, vključno z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo. 

Pegasti badelj ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Zato preprečuje poslabšanje delovanja možganov, ki se naravno pojavi v starosti.

Krajša in boljša kakovost kože 

Učinek razstrupljanja telesa se hitro pokaže na koži. Ker je v telesu veliko manj toksinov in prostih radikalov, postane koža boljša in vitalnejša. Redna uporaba pegastega badlja lahko privede do zmanjšanja aken in različnih drugih kožnih obolenj ali ekcemov.

Uravnavanje krvnega sladkorja 

Po nekaterih raziskavah lahko pegasti badelj pomaga uravnavati raven sladkorja, zato je koristen za diabetike

Pri tem ima pomembno vlogo silimarin, ki lahko zmanjša krvni sladkor.  Pegasti badelj lahko deluje zelo podobno kot nekatera zdravila za sladkorno bolezen. Pomaga namreč izboljšati občutljivost na inzulin in tako znižuje raven sladkorja v krvi.

Podpora odpornosti 

Z razstrupljanjem jeter in čiščenjem telesa pegasti badelj izboljša delovanje imunskega sistema. Slednjega ne omejujejo različni toksini, ki se prosto gibljejo v telesu, in se lahko bolje odziva na bolezni.

Negativni učinki in oblike uporabe 

Negativnih učinkov niso opazili, vendar naj se uporabi izogibajo nosečnice, ljudje z visokim krvnim tlakom ter pomanjkanjem železa in kalcija. Pegasti badelj se ne sme jemati skupaj z mlekom in alkoholom. V drugih primerih je njegova uporaba varna in brez stranskih učinkov.

Pegasti badelj se lahko uživa v obliki čaja iz listov in cvetov, izdelujejo se tudi različna olja in tinkture. Vendar je večina aktivnih snovi v plodovih, ki jih zdrobimo. 

Hujšanje se začne v glavi. Ste ta kliše slišali morda že stokrat? Potem je najprej nekaj na tem. Najprej morate poznati jasen odgovor na vprašanje, zakaj pravzaprav hujšate. Zaradi zdravja? Da bi se dobro počutili? Ali zato, ker ste od nekoga v svoji okolici slišali neprimerno pripombo na svoj račun? Verjemite, da dokler vaša prizadevanja za hujšanje izhajajo iz vas in vaših prepričanj, je pot do uspeha lažja.

V pegastem badlju boste našli enega najmočnejših zaveznikov, ki jih ponuja narava. Zato ga izkoristite in živite bolj zdravo življenje brez zdravil in s telesom, ki vam ga boste zavidali! Začnite še danes!

© 2021 naturalzen.si