info@naturalzen.si

Domači recepti za visok krvni tlak – delujejo ali so le mit? 

Lana Novak Krvni tlak - težave povezane s krvnim tlakom
Domači recepti za visok krvni tlak

Domači recepti za visok krvni tlak – delujejo ali so le mit?

Visok krvni tlak je pogosta bolezen, ki prizadene arterije. Imenuje se tudi hipertenzija. Če imate visok krvni tlak, je sila krvi, ki pritiska na stene arterij, stalno prevelika. Srce se mora za črpanje krvi bolj potruditi. Zdravstveni delavci visokemu krvnemu tlaku pravijo “tihi ubijalec”, saj običajno nimate nobenih simptomov. Morda se ne zavedate, da je kaj narobe, vendar se v vašem telesu še vedno pojavljajo poškodbe. Glavna tema današnjega prispevka so domači recepti za visok krvni tlak. Če vas zanima 10 preverjenih nasvetov za znižanje visokega krvnega tlaka, kliknite tukaj. 

Krvni tlak je meritev tlaka ali sile krvi, ki pritiska na stene krvnih žil. Tlak se meri z dvema številkama: 

 • Najvišja številka je sistolični krvni tlak. Meri pritisk na stene arterij, ko srce utripa ali se krči. 
 • Spodnja številka je diastolični krvni tlak. Meri pritisk na stene arterij med utripi, ko se srce sprosti. 

Zdravstveni delavci merijo krvni tlak v milimetrih živega srebra (mmHg). Za normalen krvni tlak na splošno velja vrednost okoli 120/80 mm Hg. Hipertenzijo pa diagnosticiramo, ko krvni tlak stalno presega 130/80 mm Hg. Če je krvni tlak višji od 180/120 mm Hg, govorimo o hipertenzivni krizi. Vsi, ki imajo takšne vrednosti krvnega tlaka, morajo hitro poiskati zdravniško pomoč. Nezdravljen visok krvni tlak poveča tveganje za srčni infarkt, možgansko kap in druge resne zdravstvene težave. Pomembno je, da si krvni tlak preverite vsaj vsaki dve leti od dopolnjenega18. leta starosti. Nekateri ljudje potrebujejo pogostejše preglede. 

Vrste hipertenzije

Zdravnik vam bo diagnosticiral eno od dveh vrst visokega krvnega tlaka: 

 • Primarna hipertenzija: Vzroki za to pogostejšo vrsto visokega krvnega tlaka so staranje in dejavniki življenjskega sloga, kot je pomanjkanje gibanja. 
 • Sekundarna hipertenzija: Vzroki za to vrsto visokega krvnega tlaka so različna bolezenska stanja ali zdravila, ki jih jemljete. 

Primarni in sekundarni visok krvni tlak lahko obstajata hkrati. Nov sekundarni vzrok lahko na primer povzroči, da je že tako visok krvni tlak še višji. Slišali boste lahko tudi, da se visok krvni tlak v določenih situacijah pojavlja ali izginja. Te vrste hipertenzije so: 

 • Hipertenzija belega plašča: Doma je vaš tlak normalen, v zdravstveni ustanovi pa je povišan. 
 • Prikrita hipertenzija: V zdravstveni ustanovi je vaš tlak normalen, doma pa povišan. 
 • Trajna hipertenzija: Vaš tlak je povišan tako v zdravstvenih ustanovah kot doma. 
 • Nočna hipertenzija: Pritisk se poveča, ko spite. 

Dejavniki tveganja za visok krvni tlak

Družinska anamneza: Družinska anamneza hipertenzije lahko znatno poveča tveganje. Če imajo vaši starši ali bližnji sorodniki visok krvni tlak, imate morda genetsko predispozicijo za to bolezen. 

Starost: Krvni tlak s starostjo naravno narašča. Tveganje za razvoj hipertenzije se s starostjo povečuje. Pri starejših odraslih je pomembno, da redno spremljate svoj krvni tlak. 

Debelost: Prekomerna telesna teža, zlasti trebušna debelost (teža okoli pasu), je pomemben dejavnik tveganja za hipertenzijo. Debelost poveča obremenitev srca in lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka. 

Prehrana z veliko natrija: Prehrana z veliko natrija (soli) lahko povzroči zadrževanje vode v telesu, kar poveča prostornino krvi in posledično krvni tlak. Predelana hrana, hitra hrana in obroki v restavracijah pogosto vsebujejo velike količine natrija. 

Telesna nedejavnost: Sedeč način življenja lahko prispeva k debelosti in poveča tveganje za hipertenzijo. Redna telesna dejavnost pomaga ohranjati zdravo telesno težo in skrbi za boljšo kondicijo srčno-žilnega sistema. 

Kajenje in uporaba tobaka: Kajenje in uporaba tobaka lahko povzročita zožitev krvnih žil in otrdelost njihovih sten, kar otežuje pretok krvi. To lahko povzroči višji krvni tlak. 

Prekomerno uživanje alkohola: Prekomerno pitje alkohola lahko zviša krvni tlak in poškoduje arterije. Zmerno uživanje alkohola ima lahko nekatere pozitivne učinke na srce in ožilje, prekomerno pitje pa je lahko škodljivo. 

Stres: Kronični stres in visoke ravni vsakodnevnega stresa lahko začasno zvišajo krvni tlak. Tehnike obvladovanja stresa, kot so sprostitvene vaje, lahko pomagajo zmanjšati ta dejavnik tveganja. 

Apnoja med spanjem: Apnoja med spanjem je stanje, pri katerem se dihanje med spanjem večkrat ustavi in začne. Povezana je z visokim krvnim tlakom, verjetno zaradi obremenitve srca in ožilja med prekinitvami dihanja. 

Nekatera zdravstvena stanja: Nekatera zdravstvena stanja in kronične bolezni lahko povečajo tveganje za hipertenzijo. Primeri so sladkorna bolezen, bolezni ledvic, hormonske motnje (npr. težave s ščitnico) in bolezni srca in ožilja. 

Zdravila in prehranski dodatki: Nekatera zdravila in prehranski dodatki, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, dekongestivi in nekateri rastlinski dodatki, lahko zvišajo krvni tlak. O možnih učinkih na krvni tlak se morate nujno pogovoriti s svojim zdravstvenim delavcem. 

Rasna in etnična pripadnost: Nekatere rasne in etnične skupine so bolj nagnjene k hipertenziji. Afroameričani so na primer bolj dovzetni za razvoj visokega krvnega tlaka in ga lahko razvijejo pri nižji starosti kot druge rasne skupine. 

Kakšni so zapleti visokega krvnega tlaka?

Visok krvni tlak lahko na različne načine škoduje vašemu zdravju. Resno lahko poškoduje pomembne organe, kot so srce, možgani, ledvice in oči. Dobra novica je, da lahko v večini primerov nadzorujete svoj krvni tlak in zmanjšate tveganje za resne zdravstvene težave. Nezdravljena hipertenzija lahko privede do resnih zdravstvenih težav, vključno z: 

 • Bolezni srca: Hipertenzija je glavni vzrok za različne bolezni srca, vključno s koronarno boleznijo srca (zožitev krvnih žil, ki oskrbujejo srce), miokardnim infarktom in srčnim popuščanjem (ko srce ne more učinkovito črpati krvi). 
 • Možganska kap: Visok krvni tlak lahko poškoduje krvne žile v možganih in tako poveča tveganje za možgansko kap. Možganska kap nastane, ko se prekine pretok krvi v možgane, kar povzroči poškodbe možganskih celic in lahko povzroči trajno invalidnost. 
 • Poškodbe ledvic: Visok krvni tlak lahko negativno vpliva na majhne krvne žile v ledvicah. Sčasoma lahko hipertenzija privede do bolezni ali odpovedi ledvic, saj poslabša sposobnost tega organa za filtriranje odpadkov in uravnavanje krvnega tlaka. 
 • Težave z vidom: Hipertenzija lahko poškoduje krvne žile v očeh, kar vodi v retinopatijo, ki lahko povzroči okvaro vida ali celo slepoto. 
 • Anevrizme: Visok krvni tlak lahko oslabi stene krvnih žil, kar lahko povzroči nastanek anevrizem. Anevrizma je izbočeno, oslabljeno področje v arteriji, ki lahko poči in povzroči življenjsko nevarno notranjo krvavitev. 
 • Kognitivne motnje: Nekatere študije kažejo na povezavo med nezdravljeno hipertenzijo in kognitivnimi motnjami, vključno s povečanim tveganjem za demenco in Alzheimerjevo boleznijo. 
 • Spolne motnje: Hipertenzija lahko prispeva k motnjam erekcije (impotenci) pri moških in zmanjša spolno zadovoljstvo pri moških ter ženskah. 
 • Srčna aritmija: Hipertenzija lahko moti električne signale v srcu, kar lahko povzroči nepravilen srčni ritem (aritmijo). 

Kliknite na sliko za naše preizkušene izdelke, ki lahko ob redni in dolgotrajni uporabi znižajo visok krvni tlak.

krvni tlak

Kateri so domači recepti za visok krvni tlak?

Morda se sprašujete, ali lahko naravno znižate krvni tlak. V nekaterih primerih je mogoče znižati krvni tlak brez zdravil. Če imate na primer povišan krvni tlak ali hipertenzijo stopnje 1, vam bo zdravnik morda priporočil, da začnete s spremembo življenjskega sloga. Ohranite zdravo telesno težo. Vaš zdravstveni delavec lahko za vas določi ciljni razpon. Uživajte zdravo prehrano. Primer je dieta DASH. To je način prehranjevanja, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Zmanjšajte količino soli. V idealnem primeru omejite vnos natrija na največ 1.500 miligramov (mg) na dan. Če je to sprva pretežko, lahko začnete z zmanjšanjem dnevnega vnosa za vsaj 1.000 miligramov. Zagotovite si dovolj kalija. Prizadevajte si za vnos od 3.500 do 5.000 miligramov na dan, najbolje s hrano, ki jo uživate, in ne s prehranskimi dopolnili. Živila z veliko kalija vključujejo banane, avokado in krompir (s kožo).  

Prehranska dopolnila: 

 • Omega 3: Metaanaliza ribjega olja in krvnega tlaka je pokazala povprečno znižanje sistoličnega krvnega tlaka za 4,5 mm Hg in diastoličnega krvnega tlaka za 3,0 mm Hg pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. 
 • Magnezijev malat: Magnezij ponujamo v obliki malata, ki je ena najbolje absorpcijskih oblik magnezija. Magnezij zmanjšuje visok krvni tlak, saj poveča proizvodnjo dušikovega oksida, signalne molekule, ki pomaga sprostiti krvne žile. 
 • B-kompleks: B-kompleks vsebuje več vrst vitamina B. Vitamin B2 in vitamin B9 (folat) sta glavna vitamina, ki vplivata na krvni tlak. 

Redno aerobno vadbo, kot so hitra hoja, tek, plavanje ali kolesarjenje, izvajajte vsaj 150 minut na teden ali po priporočilu zdravnika. V svoj program vključite krepilne vaje za izboljšanje mišične moči in splošne telesne pripravljenosti. Omejite uživanje alkohola. Če se odločite za pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, to počnite zmerno. Omejite vnos kofeina. Čeprav se povezava med kofeinom in krvnim tlakom razlikuje od osebe do osebe, je dobro, da ste pozorni na uživanje kofeina, zlasti če ste občutljivi na njegove učinke. Če kadite, je opustitev kajenja eden najpomembnejših ukrepov, ki jih lahko storite za znižanje krvnega tlaka in zmanjšanje tveganja za bolezni srca.  

© 2021 naturalzen.si