info@naturalzen.si

GABA – izkušnje – kaj pravijo resnični uporabniki o tem prehranskem dodatku?

Lana Novak Utrujenost - kako se boriti proti kronični utrujenosti
GABA - izkušnje

GABA – izkušnje – kaj pravijo resnični uporabniki o tem prehranskem dodatku?

GABA ali gama-amino maslena kislina je eden od znanih nootropikov. Pogosto jo najdemo v naših možganih, kjer ima številne pomembne funkcije. Kot del prehranskih dopolnil se uporablja predvsem pri skrbi za miren um, harmoničen spanec in dobro razpoloženje ne le v napornem življenjskem obdobju.

Kaj je GABA?

GABA, kratica za gama-aminomasleno kislino, je nevrotransmiter v možganih, ki ima zaviralne učinke ter pomaga pri umirjanju in sproščanju. Gre za kemikalijo, ki deluje kot zavora živčnega sistema, zmanjšuje aktivnost nevronov in pomaga vzdrževati ravnovesje med vzburjenostjo ter sproščenostjo v možganih. GABA je povezana z uravnavanjem razpoloženja, tesnobe in spanja. Nekateri ljudje jemljejo dodatke GABA za spodbujanje spanja ali lajšanje tesnobe. Prav tako pomaga uravnavati mišični tonus in spodbuja sproščanje mišic. Čeprav se GABA v telesu pojavlja naravno, lahko za krepitev zdravja in dobrega počutja uporabljate dodatke.

Je eden od priljubljenih nootropikov, ki je povezan s koncentracijo in učenjem. Zato je primeren tudi za študente, ustvarjalce, menedžerje in druge ljudi, ki opravljajo umsko zahtevno delo. Uporabljajo pa ga tudi športniki za moč, ki želijo maksimalno poskrbeti za optimalno raven rastnega hormona (HGH).

Odmerjanje prehranskega dopolnila GABA

GABA, je snov, ki se uporablja za zdravljenje epilepsije in nevropatske bolečine. Njegov odmerek običajno postopoma povečujemo glede na bolnikove potrebe in zdravnikovo priporočilo. Začetni odmerek je od 300 mg do 600 mg, in sicer do trikrat na dan. Na nadaljnje prilagajanje odmerka vplivajo posameznikove reakcije na zdravilo. Neželeni učinki so lahko zaspanost, omotica ali otekanje. Pomembno je, da se držite predpisanega režima odmerjanja in da se o morebitnih spremembah posvetujete z zdravnikom.

Gaba in njene prednosti

  • je gama-aminomaslena kislina;
  • je eden od nootropikov, ki so povezani z učinkovito koncentracijo, spominom in učenjem;
  • primeren za nego mirnega uma, sprostitev in harmonično spanje;
  • ustreza športnikom, ki skrbijo za optimalno raven rastnega hormona.

Zmanjšuje izčrpanost in utrujenost, povečuje raven energije čez dan, pospešuje presnovo in izgubo maščobe ter rast in obnovo mišic. Poleg tega pozitivno vpliva na živčni sistem in ima pomirjujoč učinek. Spodbuja izločanje rastnega hormona, zmanjšuje stres, napetost in izboljšuje kakovost spanja.

GABA je naravno sredstvo za pomirjanje možganov, ki spodbuja sproščanje in zmanjšuje živčno napetost. Jemanje GABA izboljša spalni cikel, poveča kakovost spanja in spodbuja nastajanje rastnega hormona (HGH), ki čez dan poveča raven energije, pozitivno vpliva na presnovo in izgubo maščobe ter na rast in obnovo mišic. Poleg tega GABA izboljšuje razpoloženje ter zmanjšuje učinke telesne in duševne dejavnosti.

Komu priporočamo GABA?

  • za športnike,
  • za uporabo s kompleksnimi multivitamini,
  • za ženske in moške,
  • za tiste, ki želijo jemati gama-aminomasleno kislino (GABA)

GABA – izkušnje naših strank

„Redno telovadim, zato vsak dan jem GABA, s čimer sem zelo zadovoljen.“

„Uporabljam ga že dolgo časa, sem zadovoljen.“

„Končno sem zaspala. Preizkusila sem že veliko stvari, a Gaba mi res ustreza.“

„Hvala, po nekaj dneh jemanja sem res videl, da se je moj metabolizem pospešil in moje telo se zdi, da bolje gori.“

Kot lahko preberete, je GABA resnično neverjetno, vsestransko prehransko dopolnilo, ki pomaga na več področjih in lahko izboljša kakovost življenja.

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali prehransko dopolnilo GABA povečuje testosteron?

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo GABA, lahko vplivajo na nekatere vidike hormonskega sistema, vendar njihova neposredna povezava s testosteronom ni dobro raziskana. GABA je nevrotransmiter, ki lahko vpliva na raven stresa in sprostitev. Nekatere študije kažejo, da lahko GABA spodbuja nastajanje rastnega hormona in sproščenost, kar lahko teoretično vpliva tudi na testosteron. Vendar pa pomanjkanje dokazov iz obsežnih kliničnih študij preprečuje jasno določitev njenega vpliva na testosteron. Pred jemanjem dodatkov z GABA se posvetujte z zdravnikom, zlasti če imate zdravstvene težave ali jemljete druga zdravila.

Ali mi lahko GABA škoduje, če je zaužijem prevelike količine?

GABA (gama-aminomaslena kislina) je nevrotransmiter, ki lahko vpliva na živčni sistem ter na anksioznost in sproščenost. Pri prekomerni uporabi izdelkov, ki vsebujejo GABA, se lahko pojavijo neželeni učinki. Vendar pa naravna oblika GABA, ki jo najdemo v hrani ali v telesu, običajno nima resnih neželenih učinkov.

Težave se lahko pojavijo, če zaužijete prevelike količine sintetičnih pripravkov GABA, kar lahko povzroči slabost, mišično šibkost ali zaspanost. Pomembno je, da upoštevate priporočeni odmerek in se pred jemanjem dodatkov, ki vsebujejo GABA, posvetujete z zdravnikom, zlasti, če imate zdravstvene težave ali jemljete zdravila, ki bi lahko vplivala na delovanje tega dodatka.

Ali lahko GABA povzroči napade panike?

GABA ali gama-aminomaslena kislina je zaviralni nevrotransmiter v možganih, ki je odgovoren za pomirjujoče učinke in zmanjšanje živčne aktivnosti. Vendar pa je njena povezava z napadi panike sporna. Nekateri raziskovalci trdijo, da lahko pomanjkanje GABA prispeva k anksioznosti in paničnim stanjem, saj lahko pomanjkanje inhibicije v možganih povzroči pretirano vzburjenje živčnih poti. Po drugi strani pa obstaja mnenje, da so vzroki za napade panike bolj zapleteni in bolj povezani s spremembami drugih nevrotransmiterjev ter nevroregulacijskih mehanizmov. Dokončanje študij in raziskav na področju nevroznanosti lahko zagotovi jasnejši pogled na to vprašanje.

Viri

Effects of Oral Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Administration on Stress and Sleep in Humans: A Systematic Review – PMC (nih.gov)

Gamma-Aminobutyric Acid (GABA): What It Is, Function & Benefits (clevelandclinic.org)

Gamma-Aminobutyric Acid – an overview | ScienceDirect Topics

Frontiers | Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior (frontiersin.org)

 

 

© 2021 naturalzen.si