info@naturalzen.si

Gube okoli oči: Vzroki, preprečevanje in zdravljenje

Lana Novak Nega kože - najučinkovitejše aktivne sestavine
Gube okoli oči

Izbriši leta v trenutku: kako nad gube okoli oči?

Občutljiva koža okoli oči je pogosto okno za naša čustva in izkušnje, vendar lahko sčasoma postane tudi platno za vidne znake staranja. Gube okoli oči, ki jih poznamo pod imenom “kurja očesa”, se lahko kažejo kot drobne linije ali globlje gube, ki našemu videzu dodajajo leta in vplivajo na našo samozavest. Okoli oči lahko opazimo tudi temne kolobarje.

Razumevanje vzrokov in iskanje učinkovitih rešitev za te nezaželene goste je ključ do ohranjanja mladostnega in energičnega videza. V tem članku se bomo poglobili v fascinanten svet očesnih gub, razkrili njihov izvor, preučili preventivne ukrepe in odkrili najnovejše dosežke na področju zdravljenja, ki lahko pomagajo ublažiti znake časa.

Kateri so najpogostejši razlogi za nastanek gub okoli oči?

Gube okoli oči, znane tudi kot kurja očesa, imajo lahko več pogostih vzrokov. V nadaljevanju si jih bomo podrobneje ogledali.

Staranje

Naravni proces staranja povzroča postopno razgradnjo kolagenskih in elastinskih vlaken v koži, zaradi česar koža izgublja svojo elastičnost in čvrstost. Posledično se poudarijo drobne linije in gube, vključno s tistimi okoli oči.

Izpostavljenost soncu

Dolgotrajna in nezaščitena izpostavljenost ultravijoličnim (UV) žarkom pospešuje staranje kože. Občutljiva koža okoli oči je še posebej občutljiva na poškodbe zaradi UV-žarkov, ki lahko porušijo kolagenska in elastinska vlakna ter povzročijo nastanek gub.

Gibi obraza

Ponavljajoči se gibi obraza, kot so mežikanje, smehljanje ali mrmranje, lahko prispevajo k nastanku gub. Sčasoma te mišične kontrakcije ustvarijo gube, ki postanejo vidnejše okoli oči.

Dehidracija

Koža je zaradi nezadostne hidracije suha in manj elastična, zato je bolj nagnjena k nastanku gub. Koža okoli oči je tanka in občutljiva, zato je zaradi dehidracije nagnjena k nastanku gub.

Kajenje

Pri kajenju cigaret se sproščajo škodljive kemikalije, ki lahko poškodujejo kolagenska in elastinska vlakna, kar povzroča prezgodnje staranje in gube. Področje okoli oči pri tem ni izjema.

Genetika

Pri nekaterih ljudeh so genske predispozicije za to, da se gube okoli oči pojavijo prej ali bolj izrazito kot pri drugih. Pri nastajanju gub imajo lahko pomembno vlogo dedni dejavniki, kot sta tip kože in hitrost razgradnje kolagena.

Nezdrave življenjske navade, kot so slaba prehrana, pomanjkanje spanja in kronični stres, lahko prispevajo k nastanku gub okoli oči. Ti dejavniki lahko poslabšajo zdravje kože in pospešijo proces staranja.

Z razumevanjem teh pogostih vzrokov za nastanek očesnih gub lahko posameznikom pomagate sprejeti proaktivne ukrepe za preprečevanje ali zmanjšanje njihovega pojava.

Kakšne so preventivne metode za preprečevanje očesnih gub?

Občutljiv predel okoli oči – koža je tu najbolj občutljiva. Če želite ohraniti mladosten videz, upoštevajte naslednje previdnostne ukrepe:

Zaščitite kožo pred soncem

Na kožo okoli oči vsak dan nanesite široko-spektralno zaščito pred soncem z visokim faktorjem SPF. Na prostem nosite sončna očala z UV-zaščito in klobuk s širokim robom, da zaščitite oči pred škodljivimi UV-žarki.

Kliknite na sliko za naš sprej za zaščito pred soncem s širokim spektrom delovanja in faktorjem SPF 30.

SPF

Uporabljajte nežne izdelke

Uporabljajte nežna čistila in se izogibajte grobemu drgnjenju ali vlečenju v predelu oči. Uporabite kakovostno kremo za oči ali serume proti gubam, ki vsebujejo sestavine, kot so retinol, peptidi ali hialuronska kislina, ki kožo vlažijo in hranijo.

Vaje za sprostitev obraza

Zmanjšajte pretirano obrazno mimiko, kot sta mežikanje in mrmranje, ki lahko prispevata k nastanku gub, zato se imenujeta mimične gube. Izvajajte vaje za sprostitev obraza ali tehnike, kot je joga obraza, ki spodbujajo sprostitev mišic in zmanjšujejo napetost v predelu oči.

Ostanite hidrirani

Čez dan pijte veliko vode, da bo vaša koža navlažena in ohranila svojo elastičnost. Hidrirana koža je manj nagnjena k nastanku gub.

Dovolj spanja

Vsako noč poskušajte spati 7-8 ur kakovostnega spanca. Dovolj spanja pomaga koži, da se regenerira in obnavlja, kar zmanjšuje verjetnost nastanka gub. Razmislite o spanju na hrbtu, da se izognete pritiskanju obraza na vzglavnik.

Upoštevajte zdrav življenjski slog

Upoštevajte uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo in živili z veliko antioksidanti, vitamini in minerali. Izogibajte se kajenju in omejite uživanje alkohola, saj lahko te navade pospešijo staranje kože.

Nosite zaščitna očala

Pri dejavnostih, ki bi lahko povzročile obremenitev oči ali mežikanje, kot je uporaba digitalnih naprav ali branje, nosite ustrezna očala, kot so očala za blokiranje modre svetlobe ali povečevalna očala.

S temi previdnostnimi ukrepi lahko zmanjšate nastajanje novih gub okoli oči ter ohranite mladosten in sijoč videz.

Zakaj je pomembno uporabljati učinkovito kremo za oči?

Uporaba kreme za okoli oči za gube je pomembna, ker odpravlja specifične težave, kot so drobne linije, viharje in izgubo elastičnosti.

Kreme za okoli oči kožo vlažijo, zmanjšujejo videz gub ter zagotavljajo bolj gladko in polnejšo teksturo. Vsebujejo lahko tudi sestavine, ki spodbujajo nastajanje kolagena, izboljšujejo čvrstost in elastičnost kože.

Poleg tega lahko kreme za oči pomagajo zmanjšati zabuhlost, zmanjšajo temne kolobarje, ščitijo pred poškodbami zaradi UV-žarkov in pomirjajo občutljivo področje okoli oči. Z vključitvijo kreme za oči v rutinsko nego kože lahko zmanjšate znake staranja in drobne gubice, ohranite zdravje očesnega okoliša ter prispevate k bolj mladostnemu in svežemu videzu.

krema za oči

Katera je najboljša krema za oči proti gubam?

Kakovostna krema za oči lahko zapolni drobne linije okoli oči. Koža okoli oči je zelo občutljiva. Poleg krem obstajajo tudi različni obliži proti gubam in serumi proti očesnim gubam.

Primerna krema za oči zmanjša zabuhlost okoli oči. Krema za učvrstitev okoli oči zmanjša drobne površinske gubice in nahrani predel okoli oči.

Najboljša krema za okoli oči je hkrati vlažilna in učvrščevalna krema za okoli oči v enem, ki zgladi gube. Ker krema za oči skrbi za občutljivo kožo okoli oči, je pomembno, da vsebuje kakovostne sestavine.

V naši ponudbi je prav takšna krema za oči Opuncio. Vsebuje naravne sestavine, z redno uporabo pa lahko zgladi gube na očeh. Odlično vlaži kožo okoli oči in upočasnjuje staranje kože okoli oči.

Kako uporabljati kremo za oči ali serum za oči?

Čim prej začnite uporabljati obnovitveno kremo za oči, da lahko tudi z lahkimi kremami za oči zmanjšate gube na očeh.

Kremo za oči uporabljajte zjutraj in zvečer. Če pa zjutraj nimate dovolj časa, jo lahko na očiščeno kožo nanesete tudi zvečer.

Ob nanosu nežno masirajte predel okoli oči, da ne poškodujete občutljivega predela okoli oči.

Viri:

Global periorbital skin rejuvenation by a topical eye cream containing low molecular weight heparan sulfate (LMW‐HS) and a blend of naturally derived extracts – PMC (nih.gov)

Efficacy of anti-aging products for periorbital wrinkles as measured by 3-D imaging – PubMed (nih.gov)

Anti-Wrinkle Benefits of Peptides Complex Stimulating Skin Basement Membrane Proteins Expression – PMC (nih.gov)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

16 − 9 =

© 2021 naturalzen.si