info@naturalzen.si

Hialuronska kislina in njena uporaba v biomedicini

Nega kože - najučinkovitejše aktivne sestavine
Kyselina hyalurónová a jej využitie v biochémii

Hialuronska kislina in njena uporaba v biomedicini

Karl Meyer in John Palmer sta leta 1934 kot prva znanstvenika izolirala snov iz kravjega očesa, ki sta jo poimenovala hialuronska kislina. Hialuronska kislina, hialuronan ali hialuronat je naravni glikozaminoglikan, ki je sestavni del vezivnih tkiv in ima izjemno sposobnost vezave vode v količinah, ki so do tisočkrat večje od njene lastne teže. V človeškem telesu, pa tudi v telesih različnih drugih vrst, je večinoma v koži (približno 50 % celotne teže), najdemo pa ga tudi v očesu, popkovnici, sinovialni (sklepni) tekočini, kosteh, srčnih zaklopkah, pljučih, prostati in številnih drugih organih. Oseba, ki tehta 70 kg, ima v telesu približno 15 g te kisline, od tega se vsak dan obnovi 5 g. Poleg glavnih funkcij, kot sta vlaženje in mazanje sklepov, je hialuronska kislina pomembna tudi pri celjenju tkiv, tvorbi krvnih žil, migraciji celic in številnih drugih procesih.

V zadnjih dveh desetletjih se je nabralo veliko znanstvenega znanja, ki je razkrilo pomembno vlogo hialuronske kisline pri pravilnem delovanju številnih molekularnih mehanizmov, kar je privedlo do številnih možnosti njene uporabe v terapevtski praksi. Hialuronska kislina je bila prvič terapevtsko uporabljena v veterinarski medicini, kjer se je izkazalo, da ugodno vpliva na lajšanje travmatskega vnetja sklepov pri dirkalnih konjih, saj je hialuronska kislina tudi protivnetna, imunomodulatorna in celo analgetična. Leta 2019 je bila objavljena obsežna študija, ki povzema znanje o tej snovi in njenih terapevtskih možnostih. Poleg zdravljenja osteoartritisa so hialuronsko kislino preučevali tudi pri zdravljenju resnih očesnih težav in celo pri zdravljenju raka.

Z dermatološkega vidika ima hialuronska kislina velik vpliv na dinamiko staranja kože, zato je v središču zanimanja za možnosti za ublažitev negativnih vidikov, povezanih s tem procesom. V zdravi koži je hialuronska kislina pomembna molekula, ki med drugim skrbi za pravilno konfiguracijo kolagena in elastičnih vlaken. Ko ga v starejših letih izgubimo, se ta konfiguracija poruši, kar se navzven kaže v obliki gub, kožnih previsov in nazolabialnih gub. Te negativne vidne spremembe so povezane tudi z drugim procesom, ki je neizogibno povezan s staranjem kože, in sicer z izgubo vlažnosti. Vsebnost hialuronske kisline v koži se s starostjo ne zmanjšuje le naravno, temveč tudi zaradi škodljivih učinkov ultravijoličnega sončnega sevanja, cigaretnega dima in kronične izpostavljenosti onesnaženemu zraku.

Hialuronska kislina v obliki zdravila ali kozmetičnega izdelka se najpogosteje uporablja kot hidrogel, dermalno polnilo, intradermalna injekcija ali krema. Lahko rečemo, da hialuronsko kislino vsebujejo vsi pripravki, ki trdijo, da lahko vlažijo, ščitijo in zmanjšujejo znake staranja (anti-ageing). Prednosti so tudi varnost, biokompatibilnost in netoksičnost. Pomanjkljivost nekaterih oblik nanosa je slabo prodiranje v globlje plasti kože, zlasti v dermis. To vprašanje je bilo raziskano v drugi študiji leta 2019. Njegovi rezultati so pokazali, da najbolj učinkovito penetracijo zagotavlja mikronizirana formulacija, pripravljena z novo razvito tehnologijo, ki zagotavlja večjo učinkovitost in ugodnejši končni terapevtski učinek.

Viri:

Lubart R, Yariv I, Fixler D, Lipovsky A. Topical Hyaluronic Acid Facial Cream with New Micronized Molecule Technology Effectively Penetrates and Improves Facial Skin Quality: Results from In-vitro, Ex-vivo, and In-vivo (Open-label) Studies. J Clin Aesthet Dermatol. 2019 Oct;12(10):39-44.

Gupta RC, Lall R, Srivastava A, Sinha A. Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory. Front Vet Sci. 2019 Jun 25;6:192. doi: 10.3389/fvets.2019.00192. PMID: 31294035; PMCID: PMC6603175.

Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):253-8.

MUDr. Martin KleinMartin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

17 − 15 =

© 2021 naturalzen.si