info@naturalzen.si

Hiperpigmentacija – kako se proti njej učinkovito boriti

Lana Novak Nega kože - najučinkovitejše aktivne sestavine
Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija

Ste že kdaj slišali za težave s kožo, ki se imenujejo “hiperpigmentacija“? Ker ta kožna težava prizadene vse več ljudi na svetu, je pomembno, da ste o njej obveščeni in poznate možnosti zdravljenja.

Kaj je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je pogosta kožna bolezen, ki povzroči potemnitev kože zaradi povečanega nastajanja melanina, pigmenta, ki je odgovoren za barvo kože. Na koži nastanejo temnejše lise; ne gre za enakomerno potemnitev kože. To prekomerno tvorbo melanina lahko sprožijo številni dejavniki, vključno z izpostavljenostjo UV-žarkom, hormonskimi spremembami in vnetji. Hiperpigmentacija se lahko pojavi na katerem koli delu telesa, najpogosteje pa na obrazu, rokah in rokah.

Poznamo več vrst hiperpigmentacije, vključno s postinflamatorno hiperpigmentacijo (PIH), melasmo in solarnimi lentigami (starostnimi pegami). PIH je običajno posledica poškodbe ali vnetja kože, na primer aken ali ureznine, medtem ko je melasma pogosto povezana s hormonskimi spremembami, na primer med nosečnostjo ali jemanjem kontracepcijskih tablet. Sončni lentigini pa so posledica dolgotrajne izpostavljenosti sončni svetlobi.

Obstaja več možnosti za zdravljenje hiperpigmentacije in lajšanje njenih simptomov. Med njimi so lokalne kreme in serumi, kemični pilingi, mikrodermabrazija ali laserska terapija. Preventivni ukrepi vključujejo zaščito pred soncem, izogibanje praskanju kože in čim manjši stik rok s kožo čez dan.

Kaj povzroča hiperpigmentacijo?

Hiperpigmentacijo lahko povzročijo različni dejavniki. Najpogostejši vzrok za hiperpigmentacijo je prekomerno nastajanje melanina, pigmenta, ki je odgovoren za barvo kože, kot odziv na različne sprožilce, npr:

 1. Sončna svetloba: UV-sevanje sonca lahko poveča proizvodnjo melanina in povzroči hiperpigmentacijske lise ali pege.
 2. Hormonske spremembe: melasma je vrsta hiperpigmentacije, ki je pogosto povezana s hormonskimi spremembami, na primer med nosečnostjo ali pri jemanju kontracepcijskih tablet.
 3. Vnetje ali poškodba: povnetna hiperpigmentacija (PIH) se lahko pojavi kot posledica vnetja ali poškodbe kože, na primer aken ali različnih ureznin in manjših ran na koži.
 4. Starost: s staranjem je naša koža zaradi kumulativnih učinkov poškodb zaradi sonca in zmanjšanega obnavljanja celic bolj dovzetna za hiperpigmentacijo.
 5. Genetika: za hiperpigmentacijo so lahko nagnjeni tudi nekateri genetski pogoji.

Kako natančno deluje proces hiperpigmentacije?

Proces hiperpigmentacije in nastanka temnih madežev vključuje prekomerno proizvodnjo in kopičenje melanina, pigmenta, ki daje barvo naši koži, lasem in očem.

Melanin proizvajajo specializirane kožne celice, imenovane melanociti, ki jih najdemo v spodnji plasti povrhnjice. Ko je koža izpostavljena določenim dejavnikom, kot so UV-žarki, vnetje ali hormonske spremembe, se lahko melanociti aktivirajo in začnejo proizvajati več melanina kot običajno.

Odvečni melanin se nato prenese na bližnje kožne celice, imenovane keratinociti, kjer na koži nastanejo temne lise ali madeži. Ta proces uravnava zapleten niz biokemičnih reakcij, ki vključujejo encime, signalne molekule in gene, ki nadzorujejo sintezo, prenos in porazdelitev melanina.

Različne vrste hiperpigmentacije lahko vključujejo različne dele tega procesa proizvodnje melanina. Na primer pri povnetni hiperpigmentaciji (PIH) vnetje sproži sproščanje kemičnih prenašalcev, ki aktivirajo melanocite in povečajo proizvodnjo melanina. Pri melasmi pa hormonske spremembe spodbujajo proizvodnjo melanina v melanocitih. Pri solarnih lentiginah (starostnih pegah) dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom povzroči poškodbe kožnih celic, zaradi česar nastanejo temne lise.

Kateri so najučinkovitejši načini za lajšanje simptomov hiperpigmentacije?

Za odpravo simptomov hiperpigmentacije obstaja več načinov zdravljenja, odvisno od vzroka in resnosti stanja. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj najučinkovitejših pristopov:

 1. Lokalno zdravljenje: Kreme, serumi in losjoni, ki vsebujejo sestavine, kot so hidrokinon, kojinska kislina, azelainska kislina, retinoidi ali vitamin C, lahko sčasoma pomagajo zmanjšati proizvodnjo melanina in posvetlijo videz temnih lis. Te izdelke običajno nanesemo neposredno na prizadeta mesta in lahko traja več tednov ali mesecev, preden se pokažejo rezultati.
 2. Kemicni piling: Pri kemičnem pilingu na kožo nanesemo raztopino, ki povzroči, da se zunanje plasti kože odluščijo in pod njimi se razkrije nova, svetlejša koža. To je lahko učinkovit način za zmanjšanje hiperpigmentacije, zlasti v hujših primerih.
 3. Mikrodermabrazja: Pri tem zdravljenju se s posebno napravo nežno odluščijo zunanje plasti kože, podobno kot pri kemičnem pilingu, vendar brez uporabe kemikalij. Ta lahko pomaga izboljšati strukturo in tonus kože ter zmanjša videz hiperpigmentacije..
 4. Laserska terapija: Pri laserskem zdravljenju se koncentrirana svetlobna energija usmeri na melanin v temnih madežih, ga razbije in omogoči, da ga telo absorbira in odstrani. To je lahko učinkovit način odstranjevanja hiperpigmentacije, vendar je morda potrebnih več tretmajev in je lahko dražji od drugih možnosti..
 5. Preprečevanje: najboljši način za odpravo simptomov hiperpigmentacije je, da preprečimo njen nastanek. To lahko dosežete z vsakodnevno uporabo kreme za zaščito pred soncem s faktorjem SPF vsaj 30, izogibanjem dolgotrajni izpostavljenosti soncu in odpravljanjem vseh osnovnih zdravstvenih stanj ali hormonskih neravnovesij, ki lahko prispevajo k nastanku težave.

Hiperpigmentacija simptomi

Zakaj so izdelki z vitaminom C tako učinkoviti pri hiperpigmentaciji?

Vitamin C je močan antioksidant, ki ima številne blagodejne učinke na kožo, med drugim lahko pomaga zmanjšati hiperpigmentacijo. Tukaj je opisano, kako deluje pri hiperpigmentaciji:

 1. Zavira proizvodnjo melanina: Vitamin C lahko zavira aktivnost encima tirozinaze, ki sodeluje pri proizvodnji melanina. Z upočasnitvijo nastajanja melanina lahko vitamin C pomaga zmanjšati videz temnih madežev in izenačiti barvo kože.
 2. Spodbuja nastajanje kolagena: vitamin C je pomemben tudi za nastajanje kolagena, beljakovine, ki pomaga vzdrževati strukturo in čvrstost kože. S staranjem se tvorba kolagena zmanjšuje, kar vodi v nastanek gub in drugih znakov staranja. S spodbujanjem nastajanja kolagena lahko vitamin C pomaga izboljšati splošni videz kože in zmanjšati pojav hiperpigmentacije.
 3. Zaščita pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Vitamin C je močan antioksidant, ki pomaga ščititi kožo pred škodljivimi učinki sončnih UV-žarkov. UV-žarki lahko spodbujajo nastajanje melanina in prispevajo k hiperpigmentaciji. Z nevtralizacijo prostih radikalov in zmanjšanjem oksidativnega stresa lahko vitamin C pomaga preprečevati poškodbe zaradi UV-žarkov in spodbuja zdravo kožo.

Naš serum z vitaminom C vsebuje tudi retinol, ki je – kot smo že omenili – prav tako učinkovita snov v boju proti hiperpigmentaciji. Poleg tega je ta serum obogaten tudi z vitaminoma E in F, ki zagotavljata zadostno vlaženje in zaščito pred zunanjimi vplivi.

Hiperpigmentacija je pojav, ki ga ni priporočljivo ignorirati, temveč se je treba aktivno lotiti reševanja težave že v zgodnji fazi, takoj ko opazimo simptome. Pozornost namenite preventivi, vsakodnevni uporabi kreme z zaščitnim faktorjem SPF in uporabi izdelkov z ustreznimi aktivnimi sestavinami, kot sta vitamin C in retinol.

Viri:

Hyperpigmentation Therapy: A Review – PMC (nih.gov)

Latest Insights into Skin Hyperpigmentation – ScienceDirect

(PDF) Management of Hyperpigmentation: Current Treatments and Emerging Therapies (researchgate.net)

New and Emerging Treatments for Hyperpigmentation – JDDonline – Journal of Drugs in Dermatology

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

12 − five =

© 2021 naturalzen.si