info@naturalzen.si

Japonska krilatica in njena uporaba v medicini

Antioksidanti
Krídlatka japonská a jej vyuzitie v medicine

Japonska ajda, znana tudi kot azijska ajda ali japonska ajda (Reynoutria japonica, Fallopia japonica ali tudi Polygonum cuspidatum), je rastlina iz rodu ajde, ki jo pogosto najdemo v vzhodnoazijskih državah, pa tudi v Evropi in Severni Ameriki. Ker je krilata krhlika zelo prilagodljiva na različne okoljske razmere, v nekaterih državah velja celo za invazivno vrsto. Kljub temu je zlasti na Kitajskem krilatika zaradi svojih raznolikih učinkov že od nekdaj zelo priljubljena, saj je postala stalen del tradicionalne kitajske medicine. V zadnjih letih je rastlina postala tudi predmet pozornosti znanstvene skupnosti, ki ima vedno več informacij o aktivnih snoveh v krilatici in mehanizmih njihovega delovanja.

Leta 2019 je skupina avtorjev objavila eksperimentalno študijo, v kateri jim je uspelo identificirati 14 potencialno aktivnih snovi, vključno z resveratrolom, emodinom, apigeninom, reinom, katehinom, kvercetinom polidatinom in drugimi.  Raziskovalci so nato poskušali ugotoviti, prek katerih receptorjev, signalnih poti in drugih sestavin ciljnih celic te aktivne molekule izvajajo svoje biološke učinke. Skupno so lahko razločili do 57 potencialnih tarč, kar kaže na široko paleto funkcij snovi, ki jih vsebuje ta rastlina. Eden od možnih učinkov je protitumorski učinek, ki je posledica neposrednega zaviranja rasti tumorskih celic ali posrednega vpliva na imunski sistem. Nedavne farmakološke študije so pokazale, da imajo izvlečki krilatice tudi protivirusne in protivnetne učinke. Nadaljnje eksperimentalno delo iz leta 2019 je pokazalo, da izvleček krilatice zmanjšuje oksidativni stres in ugodno vpliva na jetra, saj preprečuje kopičenje maščob in tako blaži steatozo (zastoj) jeter. Čeprav so bili rezultati te študije le preliminarni, so nakazali možnost prihodnje terapevtske uporabe čičerke tudi pri tej bolezni.

Izvleček čarovnice se uporablja v različnih naravnih izdelkih predvsem zaradi visoke vsebnosti transresveratrola. Resveratrol in njemu sorodne fitokemikalije zagotavljajo zgoraj omenjene antioksidativne, imunomodulatorne in protivirusne učinke. Nekateri avtorji opisujejo celo kardioprotektivne (zaščita srca) ali celo nevroprotektivne (zaščita živčnega sistema) učinke. Resveratrol je snov, ki jo najdemo tudi v drugih virih, na primer v rdečem vinu. Vendar je pomanjkljivost teh virov, da se vsebnost resveratrola v njih spreminja glede na okoljske razmere. Zato se izvleček krilatice pogosto uporablja tudi v komercialne namene kot dodatek za zagotavljanje standardiziranih koncentracij resveratrola v izvlečkih iz stisnjenega grozdja, ki imajo nizke ali zelo spremenljive koncentracije te snovi.

Izvlečki krilatice se prav zaradi protivnetnih učinkov pogosto uporabljajo tudi v kozmetični in dermatološki praksi. Njihov učinek je bil dokazan pri različnih kožnih boleznih, povezanih s povečano pigmentacijo, vključno z možnim učinkom pri preprečevanju resnega kožnega raka iz pigmentnih celic – melanoma.

Viri:

Pan B, Shi X, Ding T, Liu L. Unraveling the action mechanism of polygonum cuspidatum by a network pharmacology approach. Am J Transl Res. 2019 Nov 15;11(11):6790-6811.

Zhao, X. J., Chen, L., Zhao, Y., Pan, Y., Yang, Y. Z., Sun, Y., … & Kong, L. D. (2019). Polygonum cuspidatum extract attenuates fructose-induced liver lipid accumulation through inhibiting Keap1 and activating Nrf2 antioxidant pathway. Phytomedicine, 63, 152986.

Lee CC, Chen YT, Chiu CC, Liao WT, Liu YC, David Wang HM. Polygonum cuspidatum extracts as bioactive antioxidaion, anti-tyrosinase, immune stimulation and anticancer agents. J Biosci Bioeng. 2015 Apr;119(4):464-9.

MUDr. Martin KleinMartin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano. 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

thirteen − three =

© 2021 naturalzen.si