info@naturalzen.si

Kaj je GABA – Skrivnost boljšega spanca in manj stresa

Lana Novak Utrujenost - kako se boriti proti kronični utrujenosti
Kaj je GABA

Kaj je GABA – Skrivnost boljšega spanca in manj stresa

Ste že kdaj slišali za učinkovino GABA? GABA je bistvena za ohranjanje zdravih možganov in je povezana s številnimi koristmi za duševno in telesno zdravje, vključno z boljšim razpoloženjem, zmanjšanjem tesnobe in stresa ter boljšim spanjem. V tem članku si bomo podrobneje ogledali, kaj je GABA, kako deluje in kakšne so njene morebitne koristi za splošno zdravje in dobro počutje.

Kaj je GABA?

GABA ali gama-aminomaslena kislina je nevrotransmiter, ki ima ključno vlogo pri uravnavanju delovanja možganov. Je glavni zaviralni nevrotransmiter v osrednjem živčnem sistemu, kar pomeni, da pomaga zmanjševati nevronsko aktivnost ter spodbuja sprostitev in umiritev. GABA se sintetizira iz aminokisline glutamata in je razširjena po vseh možganih in telesu.

Kako deluje GABA?

GABA deluje tako, da se veže na specifične receptorje v možganihki so znani kot receptorji GABA. Ko se GABA veže na te receptorje, povzroči zmanjšanje aktivnosti bližnjih nevronov, kar učinkovito zmanjša oddajanje električnih signalov v možganih. To povzroči pomirjujoč in sproščujoč učinek na um in telo.

Receptorje GABA najdemo po vseh možganih in živčnem sistemu, njihova aktivacija z GABA pa ima lahko različne učinke glede na njihovo lokacijo. Na primer, v amigdali (predel možganov, ki je vključen v procesiranje čustev) lahko GABA pomaga zmanjšati raven tesnobe in stresa. V hrbtenjači lahko GABA pomaga uravnavati mišični tonus.

GABA deluje tudi skupaj z drugimi nevrotransmiterji v možganih, kot je glutamat, ki je glavni vzburjevalni nevrotransmiter v možganih. GABA in glutamat skupaj pomagata ohranjati ravnovesje živčnih aktivnosti v možganih in živčnem sistemu, kar je bistvenega pomena za splošno zdravje in dobro počutje.

Čeprav je glavna vloga GABA zaviranje nevronske aktivnosti v možganih, je treba opozoriti, da na njene učinke lahko vplivajo številni dejavniki, vključno z genetiko, življenjskim slogom in okoljskimi dejavniki. Poleg tega je učinkovitost prehranskih dodatkov z GABA za povečanje ravni GABA v možganih še vedno predmet razprav in zahteva nadaljnje raziskave.

 

Katere so glavne prednosti nevrotransmiterja GABA?

Zmanjšanje tesnobe in stresa

GABA je znana po tem, da lahko zmanjšuje anksioznost in raven stresa. Ko se GABA veže na receptorje v možganih, povzroči zmanjšanje živčne aktivnosti, kar lahko pomaga umiriti um in zmanjšati občutek skrbi ali napetosti. Raziskave so pokazale, da lahko povečanje ravni GABA v možganih na naraven način (na primer z vadbo ali sprostitvenimi tehnikami) ali s prehranskimi dopolnili pomaga zmanjšati simptome tesnobe in stresa.

Izboljšajte razpoloženje

Poleg tega, da zmanjšuje anksioznost, GABA pozitivno vpliva tudi na razpoloženje. Študije so ugotovile, da imajo posamezniki z anksioznostjo običajno nižjo raven GABA v možganih in da lahko povečanje ravni GABA na naraven način ali s prehranskimi dopolnili pomaga izboljšati razpoloženje in zmanjšati simptome anksioznosti.

Izboljšanje kakovosti spanja

GABA sodeluje tudi pri uravnavanje spanja in spodbujanje sprostitve. Kadar je raven GABA v možganih nizka, je težko zaspati ali ostati v spanju vso noč. Raziskave so pokazale, da lahko povečanje ravni GABA s prehranskimi dopolnili pripomore k izboljšanju kakovosti in dolžine spanja, kar vodi k bolj mirnim nočem in boljšemu splošnemu zdravju.

Uravnavanje krvnega tlaka

Ugotovljeno je bilo, da GABA uravnava krvni tlak, pomaga pri zmanjševanju hipertenzije (visokega krvnega tlaka) in skrbi za zdravje srca in ožilja. Študije so pokazale, da lahko dodatek GABA pomaga znižati sistolični in diastolični krvni tlak pri ljudeh s hipertenzijo, zato je potencialno naravno sredstvo za obvladovanje te bolezni.

Lajšanje kronične bolečine

Ugotovljeno je bilo, da ima GABA na telo analgetični (protibolečinski) učinek. Kadar je raven GABA v možganih nizka, se lahko okrepi občutek bolečine in poslabšajo kronične bolečine. Raziskave so pokazale, da lahko povečanje ravni GABA z naravnimi sredstvi ali dodatki pomaga pri lajšanju kroničnih bolečin, kar je potencialna alternativa tradicionalnim protibolečinskim zdravilom.

Na splošno ima GABA ključno vlogo pri ohranjanju zdravih možganov in telesa ter ima številne potencialne koristi za zdravje. Vendar je treba opozoriti, da je učinkovitost dodatkov GABA za povečanje ravni GABA v možganih še vedno vprašljiva in zahteva nadaljnje raziskave. Poleg tega se morajo posamezniki pred začetkom kakršne koli nove uporabe dodatkov vedno posvetovati z zdravstvenim delavcem.

Ali je mogoče naravno povečati raven GABA?

Da, raven GABA je lahko naravno povečati na različne načine. Tukaj je nekaj načinov za naravno povečanje ravni GABA:

Meditacija in globoko dihanje

Dokazano je, da vaje globokega dihanja in meditacija pozornosti povečujejo raven GABA v možganih. Študije so pokazale, da lahko redno izvajanje meditacije pomaga zmanjšati simptome tesnobe in depresije, verjetno deloma zaradi pozitivnega vpliva na raven GABA.

Vaja

Vadba je še en naravni način za povečanje ravni GABA v možganih. Raziskave so pokazale, da lahko tako aerobna vadba kot vadba za moč pomagata povečati raven GABA, kar izboljša razpoloženje in zmanjša stres.

Obroki

Ugotovljeno je bilo, da nekatera živila povečujejo raven GABA v možganih, na primer fermentirana živila, kot sta kefir in kimči, ter oreščki in semena, kot so mandlji in sončnična semena. Ta živila vsebujejo predhodnike GABA, kot je glutaminska kislina, ki se lahko v možganih pretvori v GABA.

Spanje

Dovolj mirnega spanca je bistvenega pomena za ohranjanje zdrave ravni GABA v možganih. Študije so pokazale, da lahko pomanjkanje spanja povzroči zmanjšanje ravni GABA, kar lahko poslabša simptome tesnobe in depresije.

Zmanjševanje stresa

Kronični stres lahko negativno vpliva na raven GABA v možganih, zato lahko iskanje načinov za zmanjšanje stresa in spodbujanje sproščanja pomaga ohranjati zdravo raven GABA. Dokazano je, da dejavnosti, kot so joga, masaža in bivanje v naravi, zmanjšujejo stres in izboljšujejo raven GABA.

Naravno povečati

Zdrav življenjski slog in zgoraj omenjene načine je idealno kombinirati z jemanjem GABA kot prehranskega dopolnila. Priporočeni odmerek je 1 kapsula GABA pred spanjem.

Viri:

Relieving Occupational Fatigue by Consumption of a Beverage Containing γ-Amino Butyric Acid (jst.go.jp)

Frontiers | Glutamate and GABA Homeostasis and Neurometabolism in Major Depressive Disorder (frontiersin.org)

Effects of Oral Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Administration on Stress and Sleep in Humans: A Systematic Review – PMC (nih.gov)

Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior – PMC (nih.gov)

Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial – PMC (nih.gov)

Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep – PMC (nih.gov)

Anxiety disorders and GABA neurotransmission: a disturbance of modulation – PMC (nih.gov)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two × one =

© 2021 naturalzen.si