info@naturalzen.si

Mlečni badelj in njegov terapevtski potencial pri boleznih jeter

Jetra in žolčnik - ter njuna vloga pri razstrupljanju

Jetra so ključni organ presnove v telesu (presnova sladkorjev, maščob in beljakovin) in so zato odgovorna za pravilno delovanje našega telesa. Motnje v delovanju jeter se običajno kažejo z nespecifičnimi simptomi, kot so utrujenost, izčrpanost, hujšanje, pomanjkanje apetita in bruhanje. Vendar pa posebni simptomi, kot so ikterus (rumena obarvanost kože in očesnih beločnic), ascites (kopičenje proste tekočine v trebušni votlini), otekanje spodnjih okončin, encefalopatija, motnje krvavitve in simptomi, povezani s portalno hipertenzijo (povečanje jeter in vranice, kožni znaki), privedejo bolnika k zdravniku. Ti simptomi se pojavijo kot posledica številnih bolezni, ki povzročajo poškodbe jeter. Najpogostejše bolezni so virusni hepatitis, alkoholne bolezni (alkoholna steatoza, alkoholni hepatitis in ciroza v končni fazi), poškodbe zaradi toksičnih zdravil (paracetamol), zastrupitve z glivicami in industrijskimi strupi, presnovne bolezni (nealkoholna steatoza), avtoimunski hepatitis, tumorji jeter ter bakterijske, mikotične ali parazitske bolezni. Zdravljenje je odvisno od vrste bolezni, povzročitelja in stopnje bolezni. Poleg strogega prehranskega režima se mora bolnik pogosto izogibati zdravljenju, katerega nezadosten učinek lahko privede do presaditve jeter. Samo konzervativno zdravljenje pogosto prinaša neželene učinke, zato se vse bolj uveljavlja zdravljenje s fitofarmacevtskimi sredstvi, med katerimi je pri zdravljenju bolezni jeter očitno najuspešnejši mlečni badelj.

Osat (Silybum marianum) je zaradi svojih pozitivnih terapevtskih učinkov pri boleznih jeter, žolčnika in žolčevodov že od nekdaj znana rastlina v ljudskem zdravilstvu. Zreli plodovi te neopazne rastline vsebujejo zelo močan antioksidant silimarin ter nenasičene maščobne kisline, ki pomagajo pri absorpciji različnih vitaminov in mineralov. Najpomembnejša snov je že omenjeni silimarin, ki spada v skupino flavolignanov, znanih po svojem hepatoprotektivnem delovanju – ščitijo hepatocite (jetrne celice) pred poškodbami, pomagajo pri čiščenju jeter strupenih snovi (zdravil, drog, strupov) in hkrati spodbujajo njihovo regeneracijo.

Klinični potencial pegastega badlja kot del zdravljenja bolezni jeter pri bolnikih z alkoholno boleznijo jeter, nealkoholno maščobno boleznijo jeter, virusnim hepatitisom, poškodbo jeter zaradi zdravil in zastrupitvijo z glivami je bil raziskan na različnih modelih in vitro in in vivo. Študije na živalskih modelih so pokazale, da jetrne celice, ki so bile zdravljene s silimarinom in nato izpostavljene toksinom, niso pokazale visokih stopenj poškodb, kot je bilo to v primeru celic brez zdravljenja s silimarinom. Študije in vitro so pokazale tudi sposobnost silimarina, da pospeši regeneracijo celic s spodbujanjem proizvodnje celičnih encimov, potrebnih za sintezo DNK.  Zanimivo je, da je silibinin (sestavina silimarina) edini protistrup, ki se v Evropi uporablja intravensko pri zastrupitvah z zeleno krastačo (Amanita phalloides), ki je zelo strupena, njeno uživanje pa ima zaradi popolnega uničenja jetrnega tkiva običajno smrtne posledice.

Poleg zgoraj omenjenih terapevtskih učinkov silimarina so laboratorijske študije pokazale, da ta snov sodeluje pri stabilizaciji celičnih membran, s čimer ščiti celico pred vstopom strupenih snovi, in pri nevtralizaciji številnih prostih radikalov, zavira rast nekaterih vrst tumorjev (jajčnikov, materničnega vratu, prostate, dojk) z neposrednim citotoksičnim delovanjem na tumorske celice in morda povečuje učinkovitost nekaterih vrst kemoterapevtikov (cisplatina in doksorubicina).

Nedavna študija, ki je bila objavljena marca 2021, je v času sedanje pandemije obravnavala uporabo silimarina pri razvoju protivirusnih zdravil, ki lahko odpravijo razmnoževanje virusa SARS-CoV-2. In silico in in vitro testi so pokazali, da se silimarin lahko veže na aktivno mesto proteaze SARS-CoV-2 in tako zavira življenjski cikel virusa. Te ugotovitve kažejo na možnost uporabe silimarina pri razvoju naravne in varne protivirusne terapevtske strategije proti SARS-CoV-2. Seveda je treba podatke, objavljene v zgoraj omenjenem delu, še potrditi s študijami in vivo.

Viri:

Kim SH, Choo GS, Yoo ES, Woo JS, Lee JH, Han SH, Jung SH, Kim HJ, Jung JY. Silymarin inhibits proliferation of human breast cancer cells via regulation of the MAPK signaling pathway and induction of apoptosis. Oncol Lett. 2021 Jun;21(6):492. doi: 10.3892/ol.2021.12753. Epub 2021 Apr 26. PMID: 33968208; PMCID: PMC8100955.

Abenavoli L, Izzo AA, Milić N, Cicala C, Santini A, Capasso R. Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res. 2018 Nov;32(11):2202-2213. doi: 10.1002/ptr.6171. Epub 2018 Aug 6. PMID: 30080294.

Sardanelli AM, Isgrò C, Palese LL. SARS-CoV-2 Main Protease Active Site Ligands in the Human Metabolome. Molecules. 2021;26(5):1409. Published 2021 Mar 5. doi:10.3390/molecules26051409

MUDr. Martin KleinMartin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

15 + 2 =

© 2021 naturalzen.si