info@naturalzen.si

Nalivanje telesa: ko je preveč škodljivo

Lana Novak Hormonska regulacija
Nalivanje telesa

Nalivanje telesa: ko je preveč škodljivo

Človeško telo je prava mojstrovina, ki nenehno vzdržuje ravnovesje za optimalno zdravje in dobro počutje. Med različnimi procesi, ki zagotavljajo nemoteno delovanje našega telesa, ima ravnovesje tekočin ključno vlogo. Ustrezna hidracija je bistvenega pomena za naše splošno zdravje. Voda služi kot temelj za številne fiziološke funkcije, od transporta hranil do uravnavanja telesne temperature. Toda kaj se zgodi, ko se to občutljivo ravnovesje poruši in naše telo začne zadrževati več tekočine, kot bi jo smelo?

Naslednji članek govori prav o tem – o zastajanju tekočine, ki je pogosto napačno razumljen pojav, zaradi katerega se lahko počutimo neprijetno, napihnjeno in nas tako lahko zaskrbi za naše zdravje. Naš cilj je osvetliti ta kompleksen vidik tega fiziološkega delovanja – od razumevanja dejavnikov, ki prispevajo k njegovemu nastanku, do odkrivanja praktičnih strategij za njegovo obvladovanje. Zadrževanje tekočine, znano tudi kot edem ali oteklina, se pojavi, ko se odvečna tekočina nabere v telesnih tkivih. Čeprav se lahko pojavi na različnih delih telesa, je največkrat najbolj opazen na rokah, stopalih, gležnjih in nogah. To lahko povzroči otekanje, nelagodje in spremembe telesne teže, zaradi česar posamezniki iščejo odgovore na dejavnike, ki lahko prispevajo k stanju. 

Uvodna dejstva o premočenosti organizma

Zastajanje tekočine, medicinsko znano kot edem ali oteklina, je fiziološko stanje, za katerega je značilno kopičenje odvečne tekočine v telesnih tkivih. To kopičenje lahko povzroči otekanje, ki prizadene predvsem področja, kot so roke, stopala, gležnji in noge. Čeprav je zastajanje tekočine večinoma začasno in razmeroma neškodljivo, lahko vztrajni ali hudi primeri kažejo na osnovno zdravstveno težavo, ki zahteva pozornost. 

V medicini se zadrževanje tekočine imenuje edem, ki izhaja iz grške besede ” oidema”, kar pomeni “oteklina”. Pojavi se, ko je porušeno ravnovesje tekočine v telesu.  Povzroči nenormalno kopičenje tekočine v intersticijskih prostorih med celicami in tkivi. Tekočine redno uhajajo iz krvi v telesna tkiva. Limfni sistem je mreža žil in vozlov po telesu, ki odvaja to tekočino (imenovano limfa) iz tkiv in jo odvaja nazaj v krvni obtok. Zastajanje tekočine (edem ali oteklina) se pojavi, ko se tekočina ne odvaja iz tkiv. Dve kategoriji zastajanja tekočine vključujeta: 

 • generalizirani edem – ko je oteklo celotno telo, 
 • lokalni edem – kadar so prizadeti določeni deli telesa. 

Veliko različnih vzrokov vključuje odziv telesa na vroče vreme, visok vnos soli in hormone, povezane z menstrualnim ciklom. Priporočljivo je, da namesto tega obiščete zdravnika, saj je oteklina lahko simptom resnih zdravstvenih težav, kot so bolezni srca, ledvic ali jeter. 

Pogosti deli telesa, kjer se zadržuje tekočina

 • Noge, gležnji in stopala: Najpogostejši predeli, na katerih se zadržuje tekočina, so spodnje okončine. Dolgotrajno sedenje ali stanje, lahko onemogoči pravilen krvni obtok, kar povzroči nabiranje tekočine v nogah, gležnjih in stopalih. To pogosto povzroči otekanje, nelagodje in občutek teže. 
 • Roke in prsti: Zadrževanje tekočine lahko vpliva tudi na roke in prste, kar povzroči otekanje in napetost na teh predelih. Hormonske spremembe med menstrualnim ciklom, nosečnostjo ali menopavzo lahko poslabšajo zadrževanje tekočine v rokah. 
 • Trebuh: V nekaterih primerih lahko pride do zastajanja tekočine v predelu trebuha, kar povzroči napenjanje in nelagodje. Lahko je povezano z osnovnimi boleznimi, ki prizadenejo jetra, ledvice ali srce. 
 • Obraz: Manj pogosto lahko zastajanje tekočine povzroči tudi otekanje obraza, zlasti okoli oči, lic in čeljusti. To se lahko pojavi kot posledica prerazporeditve tekočine ali kot stranski učinek nekaterih zdravil. 

Pomembno je vedeti, da lahko zastajanje tekočine povzročijo različni dejavniki in da se določena prizadeta področja lahko razlikujejo glede na posamezne okoliščine. Čeprav prevladuje lokalizirana oteklina, lahko pride tudi do splošnega zastajanja tekočine, ki prizadene več delov telesa hkrati. 

Kaj povzroča dehidracijo?

Zastajanje tekočine lahko povzročijo številni dejavniki, ki porušijo občutljivo ravnovesje tekočine v telesu. Razumevanje teh vzrokov je ključno za prepoznavanje vzrokov težave in izvajanje ustreznih ukrepov za njeno ublažitev ali učinkovito obvladovanje. 

 • Sedeči način življenja: Sedeči način življenja, za katerega je značilno dolgotrajno sedenje ali stanje, lahko poslabša krvni obtok, zlasti v spodnjih okončinah. Omejeno gibanje preprečuje, da bi telo črpalo tekočine nazaj v srce, kar vodi do kopičenja tekočine v nogah, gležnjih in stopalih. Sčasoma to povzroči lokalno otekanje in nelagodje. 
 • Visok vnos soli: Uživanje preveč natrija v prehrani je pomemben vzrok za zastajanje tekočine. Natrij igra pomembno vlogo pri uravnavanju ravnovesja tekočin, vendar lahko preveč natrija povzroči zadrževanje vode v telesu. Visok vnos soli poruši ravnovesje elektrolitov in prisili telo, da zadržuje vodo, da bi ponovno vzpostavilo ravnovesje. 
 • Hormonske spremembe: Hormonska nihanja lahko pomembno vplivajo na zastajanje tekočine, zlasti pri ženskah. Med menstrualnim ciklom lahko dvig in padec ravni estrogena ter progesterona povzroči zadrževanje vode v telesu, kar povzroči napenjanje in otekanje. Nosečnice lahko doživijo zastajanje tekočine zaradi hormonskih sprememb in povečanega volumna krvi. 
 • Zdravila: Nekatera zdravila lahko povzročijo zastajanje tekočine kot stranski učinek. Na primer kortikosteroidi, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetnih stanj, lahko povzročijo zastajanje natrija in vode. NSAID in nekatera zdravila za krvni tlak lahko prav tako povzročijo zastajanje tekočine.  
 • Zdravstveno stanje: Različna zdravstvena stanja lahko prispevajo k zastajanju tekočine. Srčno popuščanje oslabi sposobnost srca za učinkovito črpanje krvi, kar povzroči kopičenje tekočine v pljučih, nogah in trebuhu. Bolezen ledvic otežuje filtriranje in izločanje odpadnih snovi ter tekočin, kar vodi do edema. Bolezen jeter lahko povzroči zmanjšanje proizvodnje albumina, kar povzroči uhajanje tekočine v tkiva. 
 • Vnetje: Vnetni odzivi, ki jih povzročajo okužbe, poškodbe ali kronična stanja, kot je artritis, lahko povzročijo zastajanje tekočine. Vnetje poveča prepustnost krvnih žil, kar omogoči puščanje tekočin v okoliška tkiva in povzroči otekanje. 

Simptomi dehidracije, velja tudi za vas?

Prepoznavanje simptomov je bistveno za zgodnje prepoznavanje zastajanja tekočine in iskanje ustreznih ukrepov za njegovo obvladovanje. Glavni in najbolj očitni simptomi vključujejo: 

 • Otekanje in splošno otekanje: Eden najbolj očitnih znakov zastajanja tekočine je otekanje, ki se običajno pojavi v rokah, stopalih, gležnjih in nogah. Prizadeta območja so lahko vidno večja in napeta ali raztegnjena. V nekaterih primerih lahko posamezniki doživijo otekanje okoli oči ali v predelu obraza. 
 • Oteklina z “vdolbinami”: Znak zadrževanja tekočine je luknjičasti edem, pri katerem nežen pritisk na oteklo območje ustvari vdolbino, ki vztraja še nekaj sekund po tem, ko pritisk preneha. Do tega pojava pride zaradi nabiranja odvečne tekočine v medceličnih prostorih, zaradi česar na koži ostane začasen odtis (ali »jamica«). 
 • Nihanja teže: Zastajanje tekočine lahko povzroči nihanje telesne teže za kratek čas. Posamezniki lahko doživijo nenadno povečanje telesne mase, zlasti če edem prizadene velike dele telesa ali se pojavi hitro. 
 • Tesna oblačila in dodatki: Ker zastajanje tekočine povzroča otekanje, se lahko ljudem zdi, da so njihova oblačila in dodatki, kot so prstani ali zapestnice, bolj ozki kot običajno. 
 • Zmanjšana prožnost in mobilnost: Na območjih, kjer se močno zadržuje tekočina, kot so gležnji ali kolena, lahko posamezniki občutijo zmanjšano prožnost in omejen obseg gibanja zaradi otekanja. 
 • Spremembe kože: Koža na predelih, kjer se zadržuje tekočina, je lahko videti raztegnjena, sijoča in včasih razbarvana. Na dotik je lahko površina kože hladna. 

Tudi vi lahko na podlagi teh simptomov postavite osnovno diagnozo. Če opazite katerega od teh simptomov ali sumite na zastajanje tekočine, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč za temeljito diagnozo in ustrezno zdravljenje. Zdravstveni delavec lahko ugotovi osnovni vzrok edema in priporoči individualizirane strategije zdravljenja. 

Nasveti za lajšanje otekanja in bolečine v nogah

Nekateri koristni nasveti za lajšanje bolečin pri oteklih nogah in stopalih so vadba, aktivnost ter pitje zadostne količine vode. Poskusite lahko tudi ponoči držati noge dvignjene na mehki blazini. Na žalost so ženske bolj nagnjene k tem težavam kot moški zaradi hormonskih težav, povezanih z nosečnostjo, kontracepcijskimi tabletami ali podobnimi težavami. Oteklina prizadene do 7 od 10 žensk. Zdravljenje je običajno odvisno od vzroka otekline, ki ga lahko določi zdravnik. Običajno so to naslednji ukrepi: 

 • z omejitvijo vnosa natrija (preprečevanje zadrževanja odvečne vode v telesu), 
 • z uživanjem zdrave hrane, 
 • pitje veliko tekočine (2 litra vode na dan), 
 • izogibanje sedečemu življenjskemu slogu, 
 • pogostejše gibanje gležnjev. 

Boj proti zastajanju tekočine v telesu

Pri blagem zadrževanju tekočine si lahko pomagate na naslednje načine: 

 • Zmanjšajte količino soli v prehrani. Ne solite med kuhanjem in nehajte soliti hrano pri mizi. Izogibajte se hrani, kot so krompirjev čips in soljeni arašidi. Bodite previdni pri predelani hrani, kot je predelano meso, ki običajno vsebuje večje količine soli.  
 • Vitamin B6 (piridoksin) pomaga pri rahlem zastajanju tekočine. Dober vir vitamina B6 vključujeta rjavi riž in rdeče meso.  
 • Vitamin B5 (pantotenska kislina), kalcij in vitamin D pomagajo telesu pri izločanju odvečne tekočine. V dnevno prehrano vključite sveže sadje in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob.  
 • V primeru zastajanja tekočine, ki ga povzroča menstrualni ciklus, lahko pomagajo prehranska dopolnila: na primer kalcij in magnezij 
 • Zeliščni diuretiki, vključno z listi regrata, koruzno svilo in preslico 
 • Kurkumin je rumeno barvilo iz kurkume, ki deluje protivnetno. Njegovi učinki na krepitev zdravja so znani že več kot 2000 let in temeljijo na starodavnih besedilih ajurvede. Kurkuma je zelo priljubljena ne le v Indiji, ampak tudi na Kitajskem, Tajskem, v Peruju in drugih državah. Če je vnetje vzrok za zamašenost vašega telesa, je naravno zdravilo za njihovo ublažitev.  
 • Pijte veliko vode. Morda se sliši protislovno, a dobro hidrirano telo zadržuje manj tekočine. Omejite uživanje dehidriranih pijač, kot so čaj, kava in alkohol . Brusnični sok ima blage diuretične učinke.  
 • Če je mogoče, se ulezite tako, da so vaše noge višje od glave. 
 •  Redna vadba prispeva k pravilnemu delovanju telesa in cirkulaciji tekočin. 

Konec koncev je ohranjanje zdravega življenjskega sloga, ki vključuje redno telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano in ustrezno hidracijo, bistvenega pomena za ohranjanje ravnovesja tekočine in splošnega dobrega počutja. Če ste pozorni na potrebe svojega telesa in poiščete ustrezno nego, lahko poskusite čim bolj zmanjšati vpliv dehidracije ter uživati bolj udobno in zdravo življenje. 

 Viri: 

https://www.hunimed.eu/news/importance-drinking-water-treat-swollen-legs-feet/ 

https://www.healthdirect.gov.au/fluid-retention 

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/Fluid-retention-oedema 

© 2021 naturalzen.si