info@naturalzen.si

Pomembne zdravstvene koristi jagodičevja Acai – “brazilskega super sadeža”

Antioksidanti

Palma Acai (Euterpe oleracea) je znana po svojih jagodam podobnih sadežih (Acai berry). V tradicionalni medicini je njegovo uživanje povezano s pomembnimi koristmi za zdravje, različni farmakološki učinki plodov pa so bili preučeni tako in vitro kot in vivo. Jagode acai so še posebej znane po močnih antioksidativnih učinkih ter protivnetnih, protirakavih, protimikrobnih, antiaterogenih, nevrodegenerativnih in nenazadnje kardioprotektivnih lastnostih. Prav tako je bilo ugotovljeno, da ščitijo pred presnovnim sindromom, ki vključuje sladkorno bolezen, hipertenzijo in hiperlipidemijo, ter ščitijo organe, vključno s pljuči, ledvicami, jetri, srcem in živčnim sistemom. Acai jagode dolgujejo svoj pozitivni multisistemski učinek raznolikosti svojih sestavin, ki imajo celovit pozitiven učinek na skoraj celoten organizem.

Antioksidativne in zdravilne lastnosti jagode Acai so posledica visoke koncentracije bioaktivnih fitokemikalij v sadežu. Vijolične jagode vsebujejo velike količine antocianinov (couromarin, keracyanin) – vijoličnih pigmentov s številnimi funkcijami. Omenjeni antocianini delujejo antioksidativno ter imajo lahko nevroprotektivne in kardioprotektivne učinke. Sadež vsebuje tudi druge polifenolne spojine, vključno s fenolnimi kislinami ter flavonoidoma orientinom in izoorientinom, ki spadata v skupino derivatov luteina. Številne znanstvene študije so pokazale, da je protirakavi učinek jagodičevja Acai posledica njegovih antiangiogenih (preprečuje nastajanje novih krvnih žil), protivnetnih in antioksidativnih lastnosti – zavira oksidativni stres, ki pogosto vodi do nepopravljive poškodbe celic in onemogoča pravilno delovanje tkiv našega telesa.

V znanstveni študiji iz leta 2019 so preučevali vpliv izvlečka jagod acai na izbrane nevrodegenerativne bolezni, ki neposredno vplivajo na osrednji živčni sistem, kot sta Alzheimerjeva ali Parkinsonova bolezen. Eden od dejavnikov za nastanek teh bolezni je nastajanje prostih radikalov in oksidativni stres. Rezultati raziskav kažejo, da ima jagodičevje Acai zaradi svojih močnih antioksidativnih lastnosti potencial pri zdravljenju teh bolezni. Seveda je treba pred klinično uporabo njegove terapevtske učinke preveriti na modelih in vivo. Uživanje sadeža ugodno vpliva tudi na duševno zdravje posameznika. Ker sta depresija in oksidativni stres tesno povezana, so prehranska dopolnila z antioksidativnimi lastnostmi, kot so jagode Acai, odlični kandidati za zdravljenje.

Znano je tudi, da antocianini s svojim prebiotičnim delovanjem spreminjajo sestavo črevesnega mikrobioma, kar je še en način za izboljšanje zdravja telesa. Uživanje jagod acai je lahko tudi ena od prehranskih terapevtskih strategij za bolnike s kronično ledvično boleznijo, saj pri teh bolnikih prihaja do oksidativnega stresa, vnetij in disbioze – bakterijskega neravnovesja v črevesnem sistemu. Dokazano je, da antocianini zmanjšujejo poškodbe glomerulnih kapilar v ledvicah in preprečujejo fibrozo ledvic, ki so ene glavnih bolezenskih sprememb, povezanih z boleznimi ledvic.

V drugem znanstvenem članku so avtorji preučevali koristi flavonoidnega izvlečka iz jagod acai pri debelih moških, starih od 35 do 60 let. Ugotovljeno je bilo, da uživanje velikih količin flavonoidov izboljša delovanje krvnih žil, kar posledično zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Acai jagode zaradi visoke vsebnosti polifenolov izboljšujejo presnovo plazemskega lipoproteina HDL in tako varujejo krvne žile pred aterosklerozo (strjevanjem arterij).

 

 Viri:

Earling M, Beadle T, Niemeyer ED. Açai Berry (Euterpe oleracea) Dietary Supplements: Variations in Anthocyanin and Flavonoid Concentrations, Phenolic Contents, and Antioxidant Properties. Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):421-429.

Costa R, Azevedo D, Barata P, Soares R, Guido LF, Carvalho DO. Antiangiogenic and Antioxidant In Vitro Properties of Hydroethanolic Extract from açaí (Euterpe oleracea) Dietary Powder Supplement. Molecules. 2021;26(7):2011.

de Oliveira NKS, Almeida MRS, Pontes FMM, Barcelos MP, de Paula da Silva CHT, Rosa JMC, Cruz RAS, da Silva Hage-Melim LI. Antioxidant Effect of Flavonoids Present in Euterpe oleracea Martius and Neurodegenerative Diseases: A Literature Review. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2019;19(2):75-99.

MUDr. Martin KleinDr. Martin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

8 + nine =

© 2021 naturalzen.si