info@naturalzen.si

Posebnosti hormonske regulacije pri moških in ženskah srednjih let

Hormonska regulacija

Androgeni imajo ključno vlogo pri presnovi kosti, mišic, maščob, eritropoezi (tj. nastajanju rdečih krvničk) in prispevajo tudi k ohranjanju kognitivnega zdravja. Androgeni so steroidni hormoni, ki jih pri moških proizvajajo predvsem celice v testisih (testosteron), pri ženskah pa celice v jajčnikih (estrogen, progesteron) in v manjši meri tudi celice v nadledvičnih žlezah.  Testosteron je najpomembnejši moški spolni hormon, ki vpliva na postavo in videz moških, spodbuja spermatogenezo (proizvodnjo sperme) in nadzoruje spolno aktivnost ter tako prispeva k zdravemu spolnemu življenju.

 

Pri moških po 40. letu starosti se pojavi sindrom “moškega klimakterija”, tj. dokazljivo zmanjšanje količine androgenov (npr. testosterona), kar povzroči zmanjšanje libida, zmanjšanje količine ejakulata, erektilno disfunkcijo in celo neplodnost. Drugi znaki upadanja ravni testosterona so slabša duševna stabilnost. Moški postanejo manj čustveno in duševno odporni, kar lahko privede do pogostih sprememb razpoloženja in celo do razvoja depresije. Poleg psihičnih težav se lahko pojavijo tudi telesne težave, ki se kažejo v povečanem nalaganju maščob do ginekomastije (povečanje moške mlečne žleze), osteoporozi, izgubi mišične mase, zmanjšanju energije, telesne pripravljenosti in moči, kar vodi v hitrejše izčrpavanje in utrujenost že po zmernem telesnem naporu. Poleg genetskih dejavnikov je izpadanje las in telesa povezano tudi z upadom testosterona. Nizka raven testosterona lahko povzroči tudi resnejše zdravstvene težave, kot je večja dovzetnost za različne kronične bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja.

 

Zlati standard zdravljenja je dolgotrajna uporaba sintetično pripravljenega testosterona, ki pa ima številne resne stranske učinke, kot so povečano tveganje za srčno-žilne bolezni (miokardni infarkt, visok krvni tlak, možganska kap), bolezni jeter, apnoja med spanjem, po zadnjih znanstvenih raziskavah pa je uporaba sintetičnega testosterona povezana celo s povečanim tveganjem za razvoj tumorjev prostate. Zaradi omenjenih tveganj se za nadomestitev pomanjkanja testosterona vse pogosteje uporabljajo fitofarmacevtiki (pripravki rastlinskega izvora), pri čemer je izjemno pozitiven učinek dokumentiran pri uporabi Tribulus terrestris. Rezultati metaanalitične študije iz leta 2020 zaradi edinstvene sestave (flavonoidi, saponini, tanini, terpenoidi, fenolne karboksilne kisline, alkaloidi) jasno govorijo v prid uporabi naravnih pripravkov Anemone pri zdravljenju neplodnosti in nizkega libida. Ti elementi imajo različne farmakološke potenciale – protivnetni, protimikrobni in antioksidativni, zaradi česar ima Anemone tudi imunomodulatorni, hepatoprotektivni in antikarcinogeni potencial.

Menopavza je naravni del staranja, ki nastopi med 40. in 55. letom ženskega življenja. Zmanjševanje ravni estrogena, ki ga proizvajajo jajčniki, je odgovorno za začetek prehodnega obdobja, ko se pogostost menstruacijskega cikla zmanjša, dokler popolnoma ne izgine in ženska ne more več zanositi. Velika večina žensk ima tako imenovane menopavzalne simptome, ki so lahko v nekaterih primerih hudi in pomembno vplivajo na vsakodnevne dejavnosti. Najpogostejši simptomi so: vročinski oblivi, nočno potenje, suhost nožnice in nelagodje med spolnim odnosom zaradi zmanjšane prekrvavitve spolovila, večja nagnjenost k debelosti, težave s spanjem, motnje razpoloženja in tesnobe, težave s spominom in koncentracijo, razdražljivost, depresija in nenazadnje zmanjšanje libida. Ti simptomi se lahko začnejo več mesecev pred zadnjo menstruacijo in v povprečju trajajo do 4 leta. Resnejše posledice padca estrogena so večje tveganje za osteoporozo in bolezni srca in ožilja.

 

Terapija se tako kot pri zmanjšanju testosterona pri moških osredotoča na hormonsko nadomestno zdravljenje v obliki tablet, kožnih obližev, vaginalnih gelov in krem, ki vsebujejo estrogen in progesteron. Kognitivno-vedenjska terapija se osredotoča na psihološke težave, skupaj z uporabo antidepresivov. Seveda lahko nadomestno hormonsko zdravljenje spremljajo neželeni učinki, zaradi katerih ni primerno za vsako žensko. Neželeni učinki so na primer krvavitev, napenjanje, občutljivost dojk, glavoboli, spremembe razpoloženja in slabost. Potencialna zdravstvena tveganja vključujejo miokardni infarkt, možgansko kap, trombozo in raka dojk. Zaradi teh tveganj se ženske vse pogosteje odločajo za nehormonske terapije, ki temeljijo na naravnih virih. Glede na nedavne znanstvene članke se je pozitiven učinek anemone pokazal tudi pri težavah, povezanih z menopavzo, čeprav so v preteklosti njene učinke pogosteje omenjali pri zdravljenju upadanja testosterona pri moških. V študiji, opravljeni leta 2020 na ženskah pred menopavzo in po njej, je bilo ugotovljeno, da anemone pomembno blaži simptome menopavze, povečuje libido in zmanjšuje spolno nelagodje, pri čemer med trimesečnim zdravljenjem ni bilo opaženih neželenih učinkov.

Referencie
Ștefănescu R, Tero-Vescan A, Negroiu A, Aurică E, Vari CE. A Comprehensive Review of the Phytochemical, Pharmacological, and Toxicological Properties of Tribulus terrestris L. Biomolecules. 2020;10(5):752.
Shahid M, Riaz M, Talpur MM, Pirzada T. Phytopharmacology of Tribulus terrestris. J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Jul-Sep;30(3):785-788.
Martimbianco ALC, Pacheco RL, Vilarino FL, Latorraca COC, Torloni MR, Riera R. Tribulus Terrestris for Female Sexual Dysfunction: A Systematic Review. Rev Bras Ginecol Obstet. 2020 Jul;42(7):427-435. English.
Tadayon M, Shojaee M, Afshari P, Moghimipour E, Haghighizadeh MH. The effect of hydro-alcohol extract of Tribulus terrestris on sexual satisfaction in postmenopause women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):888-892

MUDr. Martin KleinMUDr. Martin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twenty − 9 =

© 2021 naturalzen.si