info@naturalzen.si

Spremembe na koži med staranjem in načini za njihovo ublažitev

Nega kože - najučinkovitejše aktivne sestavine
Kozne zmeny v priebehu starnutia a moznosti ich zmiernovania

Kazalo vsebine

Koža in njena funkcija

Koža je največji organ človeškega telesa in tudi najbolj viden. Njegove glavne naloge so zaščita pred neželenimi vplivi zunanjega okolja, uravnavanje količine vode v telesu, uravnavanje imunskega sistema in tudi proizvodnja hormonov. Koža je v številnih primerih “ogledalo” fizioloških in tudi patoloških procesov v telesu. Že preprost telesni pregled kože lahko pokaže stopnjo hidracije in prehranjenosti, nasprotno pa lahko pregled kože razkrije bolezenska stanja, kot so hepatitis, anemija ali celo odpornost na inzulin.

Med staranjem se na koži dogajajo številne zapletene spremembe, ki vplivajo na različne vidike strukture in delovanja kože. Na površini se te spremembe najpogosteje kažejo s tanjšanjem kože, suhostjo, rdečico, neenakomerno pigmentacijo, nastankom gub in temnih madežev, izgubo elastičnosti in številnimi drugimi pojavnimi oblikami. Najbolj prizadeta so tista področja, ki so vse življenje kronično izpostavljena ultravijoličnim sončnim žarkom. Poleg neobvladljivih dejavnikov, ki pri vsakem posamezniku neizogibno vodijo v poslabšanje stanja kože s starostjo, obstajajo tudi številni nadzorovani okoljski dejavniki, ki dokazano vplivajo na dinamiko in obseg starostnih sprememb. Ta kategorija vključuje kajenje, uživanje alkoholnih pijač, različna zdravila, pa tudi splošni življenjski slog in prehrano.

Pomemben del kože so tako imenovani dermalni adneksi ali derivati kože, ki so dlake, lasje, nohti in različne vrste eksokrinih žlez. Tako kot koža se tudi te spreminjajo zaradi staranja. Najpogostejši so lomljenje in izpadanje las, izguba pigmentacije, motnje v strukturi nohtov ali spremembe v delovanju žlez znojnic.

Poleg spremembe življenjskega sloga in odprave drugih dejavnikov tveganja obstajajo številne možnosti (razen plastične kirurgije), za katere so intenzivne raziskave v dermatologiji pokazale, da pozitivno vplivajo na različne vidike naravnega staranja kože. Ti izdelki najpogosteje zagotavljajo dodatno zaščito pred neugodnimi vplivi okolja, spodbujajo samoregeneracijo in izboljšujejo vlaženje.

 

Rezultati raziskav o dermatološki negi…

Raziskave v zadnjih letih kažejo, da so eden od kandidatov za učinkovito dermatološko nego v okviru staranja kože izvlečki iz rastline Opuntia ficus-indica, znane tudi pod imenom Opuntia fig. Študije in vitro in in vivo so pokazale, da imajo izvlečki opuncije antioksidativne in protivnetne učinke. S spodbujanjem beljakovin filagrin in loricrin, ki sta običajni sestavini zrelih keratinocitov (kožnih celic), lahko ti izvlečki izboljšajo pregradno funkcijo kože. Bioaktivne snovi v opunciji lahko pospešijo tudi obnavljanje celic in tako pozitivno vplivajo na celjenje ran. Zanimiv možen učinek opuncijevega olja, ki so ga proučevali tudi v laboratorijskih pogojih, je njegov protimikrobni učinek, kar kaže na možnost uporabe pri zdravljenju okužb kože.

Na koncu

Poleg pozitivnih učinkov na kožo so nekatere raziskave pokazale tudi možne učinke na različne kronične bolezni, kot so ateroskleroza koronarnih arterij, steatoza (strjevanje) jeter in celo možne pozitivne učinke na blaženje simptomov po prekomernem uživanju alkohola.

Viri:

Del Socorro Santos Díaz M, Barba de la Rosa AP, Héliès-Toussaint C, Guéraud F, Nègre-Salvayre A. Opuntia spp.: Characterization and Benefits in Chronic Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8634249.
Nakahara T, Mitoma C, Hashimoto-Hachiya A, Takahara M, Tsuji G, Uchi H, Yan X, Hachisuka J, Chiba T, Esaki H, Kido-Nakahara M, Furue M. Antioxidant Opuntia ficus-indica Extract Activates AHR-NRF2 Signaling and Upregulates Filaggrin and Loricrin Expression in Human Keratinocytes. J Med Food. 2015 Oct;18(10):1143-9. d
Bonté F, Girard D, Archambault JC, Desmoulière A. Skin Changes During Ageing. Subcell Biochem. 2019;91:249-280.

MUDr. Martin KleinMartin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seven + 10 =

© 2021 naturalzen.si