info@naturalzen.si

Ashwagandha pregledi – kaj menijo uporabniki o tem prehranskem dodatku?

Lana Novak Antioksidanti
Ashwagandha pregledi

Ashwagandha pregledi – kaj menijo uporabniki o tem prehranskem dodatku?

Ashwagandha (ali Ashvaganda) je eden najbolj priljubljenih prehranskih dodatkov v zadnjih letih. Znanstveniki ga raziskujejo že desetletja, vendar je postal priljubljen v zadnjih petih do desetih letih. Pozitivno vpliva na več vidikov življenja, na primer na duševno počutje, blaži stres, izboljšuje kakovost spanja, in to smo šele začeli naštevati njene prednosti. Berite naprej, če vas zanima ašvaganda, bodisi ashwaganda pregledi bodisi učinki ašvagande.

Kaj je AŠVAGANDA:

  • V ajurvedi velja ašvaganda za rasajano, ki spodbuja dolgoživost, vitalnost in srečo. Rasajane se tradicionalno dajejo majhnim otrokom in starejšim kot tonik za splošno dobro počutje. Najmočnejše učinke ima korenina.
  • Ašvaganda se uporablja za tonus, podporo, krepitev in revitalizacijo telesnih funkcij. V ajurvedi jo cenijo zaradi njene dvojne sposobnosti, da hkrati daje energijo in pomirja.
  • Povečuje sposobnost telesa, da se upira stresu, omogoča telesu, da ohranja življenjsko energijo čez dan, in spodbuja zdrav ter miren spanec ponoči.

Aktivne sestavine in hranilne vrednosti:

Njegove aktivne sestavine so withanolidi, alkaloidi in saponini, ki prispevajo k njegovim zdravilnim učinkom. Vsebuje vitamine (skupina B, vitamin C), minerale (železo, kalcij, magnezij) in antioksidante, zato je pomembno naravno prehransko dopolnilo. Njegovi učinki so opazni pri izboljšanju spanja, krepitvi imunskega sistema in zmanjševanju tesnobe. Uživamo ga lahko v obliki prahu, kapsul ali izvlečka,

Zdravstvene koristi in učinki:

  • Ashwaganda deluje hranilno in poživljajoče. Ob jemanju ašvagande stres ne vpliva tako intenzivno na živčni sistem in sčasoma naravno izgine. Tako ima ašvaganda pomlajevalni in pomirjevalni učinek na živčni sistem in posledično na celotno bitje. Zaradi te lastnosti je ašvaganda odličen dodatek za uporabo v procesu pomlajevanja.
  • Ašvaganda je eno od najpogosteje uporabljenih zelišč za konstitucijo Vata, ki je povezana z zrakom in prostorom. Uravnotežena energija Vate pomaga ohranjati prožno kožo in sklepe, zdravo telesno težo, vitalnost ter zdravo kognitivno delovanje možganov.
  • Je eden najmočnejših afrodiziakov. Pri moških spodbuja libido in vzdržljivost ter povečuje število spermijev. Pri ženskah spodbuja zdravje celotnega reproduktivnega sistema. Pomaga vzpostaviti ravnovesje celotnega hormonskega sistema. Podpira tudi zdravje ščitnice.

Neželeni učinki

Kljub številnim koristnim učinkom se lahko pojavijo tudi neželeni učinki. Pri nekaterih posameznikih se lahko ob večjih odmerkih pojavijo slabost, driska ali prebavne težave. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči tudi povečano zaspanost ali tesnobo. Nosečnice ali doječe matere se morajo o jemanju posvetovati z zdravnikom, saj lahko vpliva na hormonsko ravnovesje. Ljudje z avtoimunskimi boleznimi se morajo zavedati tudi možnih interakcij s svojimi zdravili. Pred jemanjem ašvagande se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Ashwagandha pregledi

“Moje najljubše prehransko dopolnilo!! Priporočam ga vsem.”

“Končno spet globoko spim in hitro zaspim. Po letih težav s spanjem mi je ašvangarda pomagala globoko spati brez zdravil.”

“Ker se intenzivno ukvarjam s športom, mi je hitro okrevanje zelo pomembno. Zato uporabljam tudi ašvagando in čutim pozitivne učinke.”

Imamo različne stranke z različnimi potrebami in težavami, vendar je, kot ste lahko prebrali zgoraj, obseg koristi ašvangarde izjemno širok.

Kako začeti uporabljati:

Ašvangarda se dobro prenaša v majhnih do srednjih odmerkih /prah, kapsule/. Nosečnicam in doječim ženskam odsvetujemo uživanje ašvagande, saj ima abortivne lastnosti. Ašvaganda lahko deluje tudi na zdravila za ščitnico, krvni sladkor in krvni tlak.

V 12-tedenski kontrolirani študiji je 87 udeležencev, ki so trpeli zaradi anksioznosti, dvakrat na dan prejemalo 300 mg ašvagande ali dve placebo tableti dvakrat na dan. Skupina, ki je prejemala zdravilo ašvangarda, se je pri zdravljenju tesnobe ali depresije ter zmanjševanju stresa in utrujenosti odrezala veliko bolje kot skupina, ki je prejemala placebo.

Druga in glavna prednost ašvagande je, da pri njenem jemanju ni neželenih učinkov v primerjavi z antidepresivi in zdravili proti anksioznosti, ki imajo lahko strašno uničujoče stranske učinke.

Kaj naj iz tega potegnemo?

Ašvaganda je rastlina, ki je v ajurvedskih krogih že dolgo znana po svojih obetavnih koristih za zdravje. Vendar jo znanstveniki vedno bolj preučujejo, zato so mnoge od teh koristi podprte tudi z znanstvenimi dokazi. Tako je zdaj znano, da izvleček korenine ašvagande verjetno pomaga pri zmanjševanju stresa in tesnobe, podpira kognitivne funkcije ali povečuje športno zmogljivost in mišično moč. Zdi se, da pomaga tudi pri spodbujanju spanja, povečanju ravni testosterona ali delovanju imunskega sistema. Gre torej za vsestransko rastlinsko prehransko dopolnilo, ki lahko pomaga pri podpiranju zdravja in odpornosti telesa.

Viri:

Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial – PMC (nih.gov)

Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study – PMC (nih.gov)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males – PMC (nih.gov)

Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application – PubMed (nih.gov)

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction – PubMed (nih.gov)

 

 

© 2021 naturalzen.si