info@naturalzen.si

Magnezij v nosečnosti: Zagotovite zdravo nosečnost

Lana Novak Magnezij
Magnezij v nosečnosti

Magnezij v nosečnosti: Zagotovite zdravo nosečnost

Magnezij je eden od zelo pomembnih mineralov, ki vplivajo na številne procese v človeškem telesu. Med nosečnostjo se potreba po vnosu magnezija poveča za 15 do 30 %. Hkrati se zaradi hormonov poveča tudi njegova poraba v telesu, saj se poveča prekrvavitev ledvic in se v večjih količinah izloča iz telesa z urinom. To seveda pomeni, da mora nosečnica povečati vnos tega dragocenega minerala. Magnezij v nosečnosti lahko zaužijemo s prehrano, obstajajo pa tudi ustrezna prehranska dopolnila, ki zagotavljajo, da magnezija v telesu nosečnice ne primanjkuje. Njegovi učinki se uporabljajo pri zdravljenju različnih simptomov, kot so preeklampsija, visok krvni tlak, krči ali pa preprečuje tveganje za prezgodnji porod. Koliko magnezija v nosečnosti lahko zaužije ženska? Ali magnezij pomaga pri krčih v nogah?

Vloge in učinki magnezija v telesu

Večina zdravnikov ženske v nosečnosti obvešča o povečanih potrebah telesa po vnosu hranilnih snovi, beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov. Med pomembnimi minerali ne le v življenju nosečnice je tudi magnezij. Zadostna količina magnezija je bistvenega pomena tako za žensko kot tudi za sam plod. V nosečnosti je magnezij pomemben za pravilen razvoj otrokovih kosti, organov in živčnega sistema. Magnezij ima pomembno vlogo pri presnovi. Največji delež magnezija je v mišicah in kosteh človeka. Prisoten je v več sto biokemičnih procesih človeškega telesa. Ali ima magnezij v nosečnosti neželene učinke? Kakšen magnezij v nosečnosti jemati?

Magnezij v nosečnosti in njegove funkcije

Magnezij je eden od mineralov – elektrolitov, ki so bistveni za delovanje našega telesa. Med nosečnostjo se raven magnezija v krvi zmanjša in se v večji meri izloča z uriniranjem, pri čemer se v različnih fazah nosečnosti potreba po magneziju poveča za 10-30 %.

Povečana poraba je posledica rasti ploda, ki potrebuje več magnezija. Magnezij ima vlogo pri blaženju mišičnih krčev, otrdelosti trebuha, na primer tudi pri krčenju maternice med lažnimi ali porodnimi krči. Prispeva k stabilnemu krvnemu tlaku, vpliva na raven holesterola in sladkorja v krvi ter spodbuja zdravo delovanje srca.

Magnezij na primer nadzoruje do 300 encimov v telesu, ki pretvorijo zaužita hranila v energijo ali beljakovine iz aminokislin. Pomaga tudi pri prebavi. Odpravlja tveganja za nastanek oteklin, mišičnih krčev v okončinah ali zmanjšuje pogostost zatrdlin v trebuhu. Na splošno prispeva k zdravju kosti, zdravju zob in dobremu stanju mišic. Pozitivno vpliva proti pojavu migren, ki so pogosto posledica nezadostne količine magnezija v krvi.

Med nosečnostjo pomembno vpliva na razpoloženje in psihološko ravnovesje nosečnice. Do neke mere zmanjšuje tveganje za depresivna stanja in prispeva h kakovostnejšemu spancu. Zadostna koncentracija magnezija v krvi nosečnice deluje kot preventiva pri razvoju različnih zdravstvenih zapletov.

Simptomi pomanjkanja magnezija

Kaj vse lahko povzroči pomanjkanje magnezija v nosečnosti? V osnovi lahko negativno vpliva na vse procese v organizmu, katerih del je. Predstavlja pa tudi veliko večje tveganje za nosečnico, saj lahko ogrozi razvoj in zdravje ploda. Delovanje magnezija v telesu je zelo obsežno. Kateri simptomi lahko kažejo na to, da raven magnezija v telesu ni zadostna?

  • neenakomeren srčni ritem,
  • pogostejši mišični krči – v prstih, pogostejše otrdevanje trebuha…
  • nestabilen krvni tlak – preeklampsija in eklampsija,
  • hitro bitje srca in zadihanost,
  • povečano tveganje za prezgodnji porod – prezgodnji odtok plodovnice,
  • tveganje za spontani splav ali nizko porodno težo otroka večja verjetnost migren in glavobolov,
  • povečana občutljivost telesa na stres – živčnost, slabo razpoloženje, tesnoba (opomba: možen razvoj poporodne depresije) in utrujenost,
  • večja gniloba zob, lomljenje nohtov in las,
  • možno tveganje za razvoj gestacijskega diabetesa,
  • prebavne motnje (zaprtje, driska, bruhanje) zaradi neustrezne regulacije nekaterih encimov in slabše presnovne regulacije absorpcije beljakovin, maščob in sladkorjev.

Diagnoza se izvede z odvzemom krvi in njeno naknadno analizo. Tako se ugotovi raven magnezija in predpiše terapija za sistematično povečanje količine magnezija. Če je raven pod 0,7 mmol/l, se šteje, da je znižana. Na pomanjkanje pogosto kaže tudi pomanjkanje drugih mineralov, kot sta kalcij ali kalij. V nekaterih primerih se spremlja tudi količina magnezija, izločenega z urinom. V večini primerov se vnos magnezija poveča z ustreznimi prehranskimi dopolnili ali spremembo življenjskega sloga.

V akutnih primerih se v nosečnosti aplicira magnezijeva infuzija, ki neposredno vstopi v krvni obtok z večjo koncentracijo magnezija in tako optimizira biokemične procese, ki sicer v telesu morda ne bi pravilno delovali in bi lahko povzročili zgoraj omenjene zaplete ali nepopravljive posledice.

Priporočeni dnevni odmerek magnezija za nosečnice

Številne ženske se v razpravah in na forumih sprašujejo, kakšen magnezij je priporočljivo jemati med nosečnostjo. Ne glede na to, ali gre za preventivno jemanje ali pa je bilo pri nosečnici ugotovljeno pomanjkanje magnezija v telesu, se je najbolje posvetovati z zdravnikom/zdravnico ali farmacevtom/farmacevtko. Na trgu je veliko število prehranskih dopolnil, ki vsebujejo magnezij in druge minerale. Obstajajo tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo izključno magnezij.

Magnezij je na voljo v različnih oblikah. Pri njegovem jemanju je pomembno, kako učinkovito ga lahko telo absorbira. Zdravniki in strokovnjaki tako za preprečevanje kot tudi pomanjkanje magnezija priporočajo uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo magnezij. Orotova kislina na primer velja za popolnega prenašalca magnezija v telesu. Zaradi tega se magnezij učinkovito absorbira.  Nekatera prehranska dopolnila združujejo več vrst nosilcev magnezija, njihova absorpcija pa je različne narave, kar je prav tako dobra izbira.

Več virov navaja različne vrednosti optimalnega odmerka magnezija v nosečnosti. Zato predvsem upoštevajte priporočila zdravnika ali farmacevta za zdravila brez recepta in na recept, ki vam lahko najbolje svetuje glede količine magnezija, ki je potrebna za vaše potrebe. Zdravniki nosečnicam svetujejo tudi, naj uživajo več živil, bogatih z magnezijem.

Nekateri viri navajajo, da je med nosečnostjo priporočljivo jemati 200 do 400 mg dnevno. Drugi viri navajajo optimalno vrednost približno 350 do 400 mg na dan. Ta višji vnos je posledica dejstva, da so potrebe telesa po magneziju med nosečnostjo večje. Zlasti od 16. do 18. tedna naprej se njegova raven zmanjša, telo pa ga izloča v večji meri. Dnevni odmerek magnezija v nosečnosti ima lahko tudi starostno omejitev. Nosečnice, stare 18 let in manj, morajo zaužiti dnevni odmerek približno 400 mg, tiste, stare od 19 do 30 let, 350 mg, tiste, stare 31 let in več, pa približno 360 mg na dan.

Kako dolgo jemati magnezij v nosečnosti?

Od približno 36. tedna nosečnosti ginekologi bodočim materam svetujejo, naj opustijo prehranska dopolnila, ki vsebujejo magnezij in omejijo njegov vnos v naravni prehrani. Ker učinki magnezija zmanjšujejo tveganje za mišične krče – kontrakcije, lahko naravno vplivajo na mišično aktivnost maternice (opomba: gre za mišični organ). Posledično lahko povzročijo dušenje lažnih (Braxton-Hicksovih) ali porodnih krčev. To predstavlja neželeno stanje v zadnji fazi nosečnosti.

Od kdaj jemati magnezij v nosečnosti ni strogo določeno. Vendar je priporočljivo jemati magnezij kot preventivni dodatek že pred nosečnostjo in najpozneje od 16. tedna nosečnosti, ko se njegova količina v telesu zmanjša. Podobno kot na primer pri folni kislini je priporočljivo preventivno jemanje. Čeprav so možnosti za predoziranje z magnezijem minimalne, lahko tudi prevelika količina magnezija povzroči škodo. Previsoka raven magnezija se lahko kaže v pretirani zaspanosti, driski, potenju ali nerednem srčnem ritmu. Preveč magnezija lahko povzroči tudi sindrom lene maternice, v nekaterih primerih pa tudi prenos nosečnosti. Vendar je pogostejši zaplet v nosečnosti pomanjkanje magnezija v telesu.

Magnezij v nosečnosti – izkušnje

O magneziju v nosečnosti razpravljajo tudi ženske, ki razpravljajo na različnih platformah. Večina žensk navaja, da so v nosečnosti jemale magnezij, in to iz različnih razlogov. Nekatere zaradi krčenja maternice in otrdevanja trebuha, druge zaradi nihanja krvnega tlaka, utrujenosti, nespečnosti, živčnosti ali zadihanosti. Glede oblike so ženske najraje uporabljale tablete, vendar so številne ženske razpravljale o magneziju v šumeči obliki. Preference so se razlikovale tudi glede posameznih izdelkov. Najpogosteje so bila omenjena prehranska dopolnila. Izkušene matere tudi opozarjajo, da jemanje magnezija od 35. tt dalje ni priporočljivo za blaženje krčev. Pri nekaterih ženskah so prevelike količine magnezija povzročile prenos nosečnosti.

Viri:

Magnesium supplementation in pregnancy – Makrides, M – 2014 | Cochrane Library

Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial – PMC (nih.gov)

The Role of Magnesium in Pregnancy and in Fetal Programming of Adult Diseases – PMC (nih.gov)

Magnesium supplementation and preeclampsia in low-income pregnant women – a randomized double-blind clinical trial | BMC Pregnancy and Childbirth | Full Text (biomedcentral.com)

© 2021 naturalzen.si