info@naturalzen.si

Prosti radikali, oksidativni stres in tveganje za nastanek različnih bolezni

Oksidativni stres
Voľné radikály oxidačný stres a riziko rozvoja rôznych chorôob

Veliko ljudi se je že srečalo z izrazom oksidativni stres, zlasti v povezavi z uživanjem živil in dodatkov, ki vsebujejo antioksidante, snovi, ki naj bi preprečevale oksidativni stres. Kaj je oksidativni stres, kako nastane in kakšen je njegov vpliv na zdravje ljudi?

Oksidativni stres je pojav, ki nastane zaradi neravnovesja med nastajanjem prostih radikalov v celicah in sposobnostjo celičnih mehanizmov, da te reaktivne produkte odstranijo. V nasprotju s splošnim prepričanjem prosti radikali nastajajo kot naravni produkt celične presnove in imajo tudi nekatere koristne funkcije, npr. sodelujejo pri medcelični signalizaciji in so pomembni pri imunskih odzivih. Vendar pa različni škodljivi vplivi povzročijo veliko povečanje proizvodnje prostih radikalov, ki presega sposobnost celic, da se spopadejo s tem napadom. Tako nastane neravnovesje – oksidativni stres -, ki vodi v poškodbe celic in tkiv. Intenzivne znanstvene raziskave v zadnjih desetletjih so razkrile nove bolezni, pri katerih je vpleten oksidativni stres. Med njimi so resne bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa I, ateroskleroza, ki vodi v miokardni infarkt, nekatere vrste raka, Alzheimerjeva bolezen, revmatoidni artritis in številne druge, vključno z različnimi vrstami alergij.

Antioksidanti so molekule, ki lahko uravnavajo oksidativni stres tako, da kisikovemu radikalu “podarijo” elektron in ga tako naredijo stabilnejšega in manj reaktivnega. Te snovi proizvaja tudi sam organizem (endogeni antioksidanti, npr. glutation) ali jih zaužijemo s hrano (eksogeni antioksidanti, npr. vitamin C, vitamin E).

 

Kazalo vsebine

Oksidativni stres in alergijske bolezni

Številne ugotovitve kažejo, da je oksidativni stres vpleten v razvoj astme, rinitisa in atopijskega dermatitisa, zato je pomembno, da so terapevtski posegi usmerjeni v zmanjšanje izpostavljenosti škodljivim okoljskim dejavnikom, kot sta smog ali cigaretni dim, pa tudi v krepitev notranjih antioksidativnih mehanizmov telesa.

Oksidativni stres in revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, katere vzroki še vedno niso povsem pojasnjeni. Vendar se je izkazalo, da ima oksidativni stres v kombinaciji z drugimi dejavniki pomembno vlogo pri razvoju te bolezni. Reaktivni prosti radikali povzročajo oksidacijo celičnih membran, nepovratno poškodujejo pomembne beljakovine in DNK ter poškodujejo sklepni hrustanec.

Oksidativni stres lahko spremenimo na različne načine. Glavni pristop je sprememba življenjskega sloga, ki lahko vpliva na intenzivnost nastajanja prostih radikalov v telesu. Poleg uživanja raznolike prehrane z veliko sadja in zelenjave so pomembni tudi naslednji ukrepi: zmanjšanje kajenja, uživanja alkoholnih pijač, izboljšanje kakovosti spanja, odpravljanje stresa in drugi. Optimizacijo antioksidativnih mehanizmov je mogoče podpreti tudi s prehranskimi dopolnili.

Študija iz leta 2017 je povzela najnovejše ugotovitve o vplivu metilsulfonilmetana (MSM) na različne procese v telesu. Poleg protivnetnih učinkov je bil obravnavan tudi možen učinek MSM pri odpravljanju oksidativnega stresa. Glavni domnevni mehanizem delovanja je uravnavanje aktivacije več pomembnih transkripcijskih dejavnikov, s čimer lahko MOM vpliva na ravnovesje med nastajanjem in odstranjevanjem prostih radikalov. Zaradi teh učinkov je MSM potencialna dodatna terapija pri boleznih, pri katerih so vpleteni vnetni mehanizmi in oksidativni stres.

 

Viri:

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290. doi: 10.3390/nu9030290. PMID: 28300758; PMCID: PMC5372953.

Quiñonez-Flores CM, González-Chávez SA, Del Río Nájera D, Pacheco-Tena C. Oxidative Stress Relevance in the Pathogenesis of the Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review. Biomed Res Int. 2016;2016:6097417. doi: 10.1155/2016/6097417. Epub 2016 May 31. PMID: 27340664; PMCID: PMC4906181.

MUDr. Martin KleinMartin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ten + 1 =

© 2021 naturalzen.si