info@naturalzen.si

Učinki maca: naravno okrepite svoje telo in um

Lana Novak Utrujenost - kako se boriti proti kronični utrujenosti
Učinki maca

Učinki maca: naravno okrepite svoje telo in um

Pri iskanju optimalnega zdravja in dobrega počutja nas iskanje naravnih zdravil pogosto pripelje do starodavnih superživil in korenina maca ni izjema. Znana je po impresivnem naboru zdravstvenih koristi, zato so “učinki mace” v skupnosti dobrega počutja postali zelo razširjena fraza. Ta perujski dragulj je pritegnil pozornost ljubiteljev zdravja po vsem svetu, od povečanja ravni energije do podpiranja hormonskega ravnovesja. Pridružite se nam na tem potovanju, na katerem bomo raziskali znanstveno podprte koristi mace in razkrili, kako je lahko vključitev te s hranili bogate korenine v vašo prehrano ključ do bolj zdravega in vitalnega življenja.

Kaj je Maca:

Perujska maca (Lepidium peruvianum ali Lepidium meyenii), imenovana tudi perujski ginseng, brazilski ginseng, perujska kreša ali preprosto maca, je izjemna rastlina, ki raste predvsem v perujskih Andih na nadmorski višini od 2 800 do 5 000 m. Zato je trpežna rastlina, ki je ne premagajo huda pozeba, sneg ali nizka raven kisika. Maca je znana in priljubljena že stoletja ter je stalnica v tradicionalni medicini.

Zdravstvene koristi in učinki:

Ima antioksidativne učinke

Maca vsebuje mešanico različnih bioaktivnih spojin, od katerih mnoge delujejo kot antioksidanti. Med njimi so na primer fenoli, alkamidi in glukozinolati.

Zaradi učinkov teh snovi maca pomaga v boju proti prostim radikalom, ki nastajajo zaradi oksidativnega stresa. Do tega lahko pride na primer zaradi kajenja ali pretirane izpostavljenosti UV-sevanju, kar lahko dodatno povzroči prezgodnje staranje kože.

Nekatere študije so celo pokazale, da nekatere snovi, ki jih vsebuje maca (npr. makamidi), vplivajo na tumorske celice in lahko omejijo njihovo rast.

Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti je lahko maca koristna tudi na primer pri športu, kjer prihaja do poškodb mišic. Pravzaprav lahko pomaga pri boljšem obvladovanju mišične utrujenosti.

Antioksidanti imajo na splošno pomembno vlogo pri preprečevanju kroničnih bolezni, ki so povezane z oksidativnim stresom in vnetjem v telesu. Tako je lahko maca koristen del zdravega življenjskega sloga, ki vam lahko pomaga ohraniti dobro telesno pripravljenost, zdravje in kondicijo.

Pozitiven učinek na možgane in kognitivne sposobnosti

Eden od najbolj znanih učinkov mace je njen pozitivni učinek na možgane. Ne le, da sodeluje pri zaščiti živčnih celic, temveč bi lahko bila celo koristna za spomin ali druge kognitivne funkcije. Te na primer vključujejo sposobnost učenja, koncentracije ali ohranjanja pozornosti.

Kako maca vpliva na možgane?

  • Študije kažejo, da vpliva na izboljšanje kognitivnih funkcij, kot sta spomin ali učenje.
  • Zdi se, da je njegovo antioksidativno delovanje povezano tudi z zaščito nevronov (živčnih celic).
  • Makamidi bi na primer lahko imeli zaščitni učinek na živčne celice. Ti pomagajo spodbujati procese, ki vodijo k rasti živčnih celic.
  • Poleg tega se je izkazalo, da lahko maca ublaži poškodbe možganov, ki jih povzročajo beta-amiloidne obloge (skupki beljakovin). Te se običajno kopičijo v možganih pri Alzheimerjevi bolezni.
  • Študije kažejo tudi na možen učinek pri drugih nevrodegenerativnih boleznih (Parkinsonova bolezen, Huntingtonova bolezen).

Prehranske vrednosti Maca:

Hranilna vrednost posameznih izdelkov iz mace se lahko nekoliko razlikuje glede na sorto ali pogoje gojenja, vendar gre v osnovi za mešanico s podobnim deležem koristnih hranil. Tudi sestava različnih obarvanih sort se nekoliko razlikuje, vendar na splošno razlike niso osupljive.

Neželeni učinki maca

Ni posebnih priporočil o tem, kako dolgo jemati maco. Ker ni neželenih učinkov, povezanih z maco, bi moralo biti dolgoročno jemanje v priporočenih odmerkih varno. Z maco niso povezani nobeni pomembni neželeni učinki. Vendar je priporočljivo, da jo uživate le v predelani, ne surovi obliki, da ne povzroča prebavnih težav.

Kako začeti uporabljati Maco:

Za maco ni splošno priporočenega protokola odmerjanja, ki bi ga bilo treba upoštevati. Vendar je najpogosteje priporočen odmerek 1500-3000 mg na dan. Ta odmerek se pojavlja tudi v študijah, jemlje pa se v enkratnem odmerku ali razdeljen v več dnevnih odmerkov.

Maca je na trgu na voljo v različnih oblikah. Za redno uporabo je v glavnem v obliki prahu ali alternativno v obliki kapsul. Preizkusite naš izdelek v BIO kakovosti – Maca BIO.

Če torej želite podpreti zdravje možganov in izboljšati spomin, koncentracijo ali druge kognitivne funkcije, je maca lahko dobra izbira za vas. Zaradi svojih lastnosti je idealna, kadar trdo delate, se učite ali se ukvarjate z zapletenimi nalogami. Pomaga lahko tudi pri skrbi za zdravje možganov kot del pristopa za zdravo staranje in preprečevanje staranja.

Naše dolgoletne stranke so si zelo priljubile maco. Izkušnje uporabnikov so za vas izjemno dragocene informacije. Če vas zanima to prehransko dopolnilo, vam priporočamo, da si preberete naš članek – Izkušnje z maco.

Maco in njene koristi so poznali in uporabljali že staroselci v perujskih Andih. Danes so njeni učinki pod lupo številnih znanstvenikov in o njenih koristih za zdravje vemo nekoliko več. Čeprav raziskave še zdaleč niso končane, lahko rečemo, da je lahko koristna na primer za nego možganov, plodnost, raven testosterona in duševno zdravje.

Viri :

Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands – PMC (nih.gov)

A systematic review of the versatile effects of the Peruvian Maca Root (Lepidium meyenii ) on sexual dysfunction, menopausal symptoms and related conditions – ScienceDirect

© 2021 naturalzen.si