info@naturalzen.si

Vzroki, mehanizmi in terapevtske možnosti pri degenerativnih boleznih sklepov

Sklepi in bolezni sklepov - vzroki in rešitve

Najpogostejša kronična bolezen sklepov pri večini ljudi, starejših od 65 let, je osteoartritis (osteoartroza). Običajno prizadene sklepe kolen, rok in hrbtenice, kjer se bolezen kaže v degenerativni poškodbi hrustanca, sosednjih kosti in drugih sklepnih tkiv, kar povzroči izgubo gibljivosti, otekanje sklepov, deformacije sklepov, kronične bolečine, togost in občutljivost. Degeneracija vezi in meniskov ter hipertrofija sklepne kapsule sta značilni za naprednejše faze. Za razumevanje patogeneze osteoartritisa je treba omeniti, da je večina sklepov tako imenovanih sinovialnih sklepov, katerih pomemben del je sklepni hrustanec. Njena naloga je absorbirati mehanske obremenitve in zmanjšati trenje med gibanjem. Vendar je za ta hrustanec značilno, da vsebuje le malo celic in nima krvnih žil ali živcev. Njena prehrana je odvisna od difuzije sinovialne tekočine, ki jo poganja gibanje sklepov. Medcelična masa, ki jo tvorijo hondrociti (hrustančne celice), je zelo gosta, zato v primeru poškodbe matične celice ne morejo prodreti v hrustanec in ga obnoviti. Zaradi te posebnosti in prej omenjene odsotnosti krvnih žil je regeneracija hrustanca bistveno omejena. Razvoj osteoartritisa je povezan z več dejavniki tveganja, med drugim z genetsko nagnjenostjo, staranjem, debelostjo, vnetjem, telesno nedejavnostjo in kroničnim stresom. Vendar natančen molekularni mehanizem patološkega procesa, ki vodi do osteoartritisa, ostaja nejasen.

Trenutno ni učinkovitih terapij, ki bi preprečile razvoj osteoartritisa ali obrnile napredovanje bolezni. Zdravljenje temelji predvsem na simptomatskem lajšanju, katerega glavni cilj je obvladovanje bolečine, otekline, togosti in drugih simptomov, da bi izboljšali splošno kakovost življenja. V napredovalih fazah je indicirana kirurška zamenjava prizadetega sklepa.

Ena od potencialno koristnih snovi, ki se v tem smislu intenzivno preučuje, je MSM (metilsulfonilmetan). MSM je bogat vir organskega žvepla, ki je pomemben gradnik zdravih kosti in sklepov. Čeprav so še vedno potrebne nadaljnje študije na večjih vzorcih, razpoložljivi dokazi iz randomiziranih nadzorovanih študij kažejo, da ima MIM lahko pozitiven učinek na lajšanje bolečin, otekanje in izboljšanje splošne mobilnosti pri bolnikih z osteoartritisom. Domnevni mehanizem delovanja je protivnetni in antioksidativni učinek MSM. Nekatere študije kažejo tudi, da lahko MSM okrepi učinek glukozamina, snovi, ki je pomembna za normalno proizvodnjo molekul, potrebnih za fiziološko tvorbo in obnovo vezivnih in podpornih tkiv, vključno s hrustancem. Na živalskih modelih so z uporabo MSM opazili tudi zmanjšano degeneracijo površinskega hrustanca. Vendar je treba rezultate živalskih modelov previdno razlagati z vidika uporabe v humani medicini. MSM je naravno prisoten v različnih virih hrane, kot so meso, ribe, nekatere vrste sadja, zelenjava in žita, vendar se ga med predelavo teh živil večina ne ohrani. Zato ga najpogosteje jemljemo v obliki prehranskih dopolnil. Če jemljete druga zdravila ali prehranska dopolnila, se pred jemanjem MSM, tako kot pri drugih prehranskih dopolnilih, posvetujte z zdravnikom, da ocenite morebitne interakcije med zdravili.

 

Viri:

Zhang W, Ouyang H, Dass CR, Xu J. Current research on pharmacologic and regenerative therapies for osteoarthritis. Bone Res. 2016 Mar 1;4:15040. doi: 10.1038/boneres.2015.40. PMID: 26962464; PMCID: PMC4772471.

Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial. Osteoarthritis Cartilage. 2006 Mar;14(3):286-94. doi: 10.1016/j.joca.2005.10.003. Epub 2005 Nov 23. PMID: 16309928.

Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, Ishimi Y. Assessment of safety and efficacy of methylsulfonylmethane on bone and knee joints in osteoarthritis animal model. J Bone Miner Metab. 2013 Jan;31(1):16-25. doi: 10.1007/s00774-012-0378-9. Epub 2012 Aug 10. PMID: 23011466.

MUDr. Martin KleinMartin Klein je leta 2012 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze Comenius, kjer trenutno dela kot raziskovalec in predavatelj. Prav tako se ukvarja z zdravo prehrano.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

18 − 12 =

© 2021 naturalzen.si