info@naturalzen.si

Ašvaganda – kako dolgo jemati to superživilo?

Lana Novak Utrujenost - kako se boriti proti kronični utrujenosti
Ašvaganda - kako dolgo jemati

Ašvaganda – kako dolgo jemati to superživilo?

Ašvaganda, znana tudi kot Withania somnifera, je zelišče, ki se zaradi svojih zdravilnih lastnosti že dolgo uporablja v tradicionalni ajurvedski medicini. Njene korenine, ki izvirajo iz Indije in Srednje Azije, se uporabljajo za izdelavo zdravil in prehranskih dopolnil. Tej adaptogeni rastlini pripisujejo različne koristne učinke, kot so zmanjševanje stresa, krepitev imunskega sistema, izboljšanje spanja in lajšanje tesnobe. Vsebuje bioaktivne spojine, kot so withanolidi, alkaloidi in steroidi, ki prispevajo k njenim zdravilnim učinkom. Ašvaganda je znana tudi po svojih antioksidativnih lastnostih in sposobnosti spodbujanja splošnega zdravja ter dobrega počutja. Priljubljena je zaradi svoje sposobnosti harmoniziranja telesa in uma. Če vas zanimajo učinki ašvagande ali njeni pregledi, poleg tega pa tudi, kako dolgo jemati ašvagando, si preberite, kaj vas zanima.

Ašvaganda je zelišče, ki se v tradicionalni ajurvedski medicini uporablja za spodbujanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Priporoča se ljudem, ki se soočajo s stresom, tesnobo ali utrujenostjo. To adaptogeno zelišče lahko pomaga pri lajšanju stresa in spodbuja duševno ravnovesje. Ljudem s povečanim stresom na delovnem mestu ali v zasebnem življenju lahko koristi jemanje ašvagande za zmanjšanje stresa in krepitev duševnega zdravja. Priporoča se tudi ljudem s težavami s spanjem, saj lahko pomaga izboljšati kakovost spanja. Vendar se je treba pred jemanjem kakršnih koli dodatkov posvetovati z zdravnikom, da ugotovi, ali je ašvaganda primerna in varna za posameznika ter njegovo zdravstveno stanje.

Kateri dejavniki vplivajo na odmerjanje ašvagande?

Na določitev pravega odmerka ašvagande za posameznika vplivajo številni dejavniki, ki so:

  • Starost – Starejši ljudje bodo morda potrebovali drugačne odmerke kot mlajši, pri čemer je treba upoštevati počasnejšo presnovo pri starejših ljudeh in morebitne interakcije z zdravili. Kar zadeva otroke in najstnike, pa varnost in učinkovitost ašvagande pri mlajših starostnih skupinah še nista bili dobro raziskani, zato so rezultati še vedno nejasni ter nezadostni. Zato je njena uporaba zaenkrat večinoma priporočljiva le za odrasle.
  • Zdravstvena stanja – Vsakodnevno uživanje ašvagande lahko vpliva tudi na trenutne zdravstvene težave. Pri jemanju ašvagande morajo biti odmerki prilagojeni zdravstvenemu stanju in zdravilom, ki jih jemljejo osebe z določenimi zdravstvenimi težavami, kot so avtoimunske bolezni, težave s ščitnico ali diabetes, zaradi varnosti pa morajo biti tudi pod zdravniškim nadzorom.
  • Telesna teža – Za doseganje želenega učinka morajo ljudje z večjo telesno težo jemati nekoliko večje odmerke kot ljudje s povprečno telesno težo.
  • Želeni učinek – Odmerek se lahko razlikuje tudi glede na namen uporabe, npr. če je cilj nekoga bolj obvladovanje stresa in tesnobe, je lahko odmerek drugačen kot pri osebi, katere cilj je izboljšanje športnih dosežkov ali podpora odpornosti.
  • Oblika prehranskega dopolnila – Dnevni odmerek je odvisen tudi od tega, katero obliko ašvagande želite jemati, saj vsaka od razpoložljivih oblik vsebuje različno koncentracijo aktivne sestavine. Zato obstajajo različni priporočeni odmerki za koreninski prah, tekoči izvleček ali izvleček v obliki kapsul.

Ašvaganda – kako dolgo jemati?

Trajanje jemanja ašvagande je lahko individualno in odvisno od več dejavnikov.

Priporočeni odmerek  ašvagande je običajno od 300 mg do 500 mg dvakrat na dan. Pri nekaterih ljudeh lahko traja nekaj tednov, da začnejo čutiti učinke tega zelišča, pri drugih pa je odziv hitrejši.

Trajanje uporabe ašvagande je odvisno od usmerjenosti in namena uporabe. Za kratkotrajno podporo pri stresu in izboljšanje spanja jo lahko jemljete približno 1 do 3 mesece, za dolgoročne koristi za zdravje in dobro počutje pa jo lahko jemljete dlje, od nekaj mesecev do enega leta.

Vendar se je pred začetkom in nadaljevanjem jemanja kakršnih koli dodatkov ali zelišč, vključno z ašvagando, vedno treba posvetovati z zdravnikom ali usposobljenim strokovnjakom, da bi zagotovili varno in učinkovito uporabo, zlasti če imate zdravstvene težave ali jemljete druga zdravila. Ašvaganda lahko medsebojno deluje z zdravstvenimi stanji ali zdravili.

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali ašvaganda vpliva na estrogen?

Ašvaganda lahko vpliva na estrogen. Študije kažejo, da ima lahko ašvaganda vlogo pri stabilizaciji hormonskega ravnovesja, vključno z estrogenom. Deluje na hipotalamo-hipofizno-gonadalno os in lahko uravnava proizvodnjo estrogena. Ta adaptogen ima lahko učinke na zmanjševanje stresa in izboljša delovanje endokrinega sistema, kar lahko privede do uravnoteženja ravni hormonov, vključno z estrogenom. Vendar je lahko učinek na estrogen individualen, zato se je pomembno posvetovati z zdravnikom ali specialistom, preden začnete s kakršno koli dopolnilno terapijo, zlasti če gre za hormonsko ravnovesje.

Naj vzamem ašvagando zjutraj ali zvečer ?

Ašvaganda ima lahko različne učinke glede na čas jemanja. Nekateri jo raje jemljejo zjutraj, saj pripomore k povečanju energije in izboljšanju koncentracije ter tako pomaga obvladovati stresne situacije čez dan. Drugi jo raje jemljejo zvečer, saj ima pomirjujoče učinke in spodbuja trden spanec. Pomembno je, da poznate svoje telo in njegov odziv na to zelišče. Priporočljivo je, da preizkusite različne čase uporabe in opazujete, kako ašvaganda vpliva na vašo energijo, spanje in splošno počutje. Priporočljivo je tudi, da se o njenem jemanju posvetujete z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.

Kdo ne sme jemati ashwagandhe ?

Ašvaganda je zelišče, ki se zaradi svojih adaptogenih lastnosti pogosto uporablja v tradicionalni ajurvedski medicini. Čeprav ima številne koristi za zdravje in velja za varno za večino ljudi, obstajajo določene skupine posameznikov, ki morajo biti pri njenem jemanju previdni.

Nosečnice se morajo izogibati jemanju ašvagande, saj lahko vpliva na hormonsko ravnovesje in nosečnost. Bolniki z avtoimunskimi boleznimi naj se pred jemanjem posvetujejo z zdravnikom, saj lahko ašvaganda vpliva na imunski sistem in poslabša stanje nekaterih bolezni.

Druga skupina so posamezniki, ki jemljejo zdravila za spanje ali proti anksioznosti. Ašvaganda lahko deluje pomirjujoče in okrepi učinek teh zdravil, kar lahko privede do pretirane zaspanosti ali zmanjša anksioznost na nevarno nizko raven.

Osebe z visokim krvnim tlakom se morajo posvetovati z zdravnikom, saj lahko ašvaganda vpliva na raven krvnega tlaka in je lahko kontraproduktivna, če jo jemljete z nekaterimi zdravili za uravnavanje krvnega tlaka.

Vedno se je treba posvetovati z zdravnikom, preden začnete jemati kakršne koli dodatke ali zelišča, da se izognete morebitnim negativnim učinkom, zlasti če imate zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Ašvaganda se dobro prenaša, obstajajo pa določene vrste ljudi, ki bi se zaradi varnosti raje izognili njenemu jemanju.

Viri:

https://examine.com/supplements/ashwagandha/#dosage-information

https://longevity.technology/lifestyle/ashwagandha-dosage-guide-how-much-should-you-take/

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha

© 2021 naturalzen.si