info@naturalzen.si

Goba Reishi in jetra – Kako doseči normalno delovanje jeter?

Avatar photo Jetra in žolčnik - ter njuna vloga pri razstrupljanju
Goba Reishi in jetra

Goba Reishi in jetra – Kako doseči normalno delovanje jeter?

Goba Reishi (Ganoderma lucidum), znana tudi kot “kraljeva goba”, ima številne pozitivne učinke na zdravje zaradi vsebnosti več aktivnih spojin, vključno s triterpenoidi, polisaharidi in peptidoglikani. Uživamo jo lahko v tradicionalni prehrani, vendar je zaradi neprijetnega grenkega okusa njena uporaba v kuhinji zelo omejena. Danes pa so na voljo različna prehranska dopolnila, ki vsebujejo reishi, in sicer v obliki prahu, tinkture ali kapsul. V nadaljevanju si preberite, kakšno povezavo ima goba reishi z jetri.

Goba reishi (Ganoderma lucidum) izvira z območja Kitajske, Koreje in Japonske. Zaradi številnih koristi in minimalnih stranskih učinkov se že tisočletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Vse bolj priljubljena postaja tudi pri nas – reishi lahko dobite v obliki čaja, tinktur, prahu in izvlečkov.

Če še niste slišali za gobo reishi, je skrajni čas, da o njej izveste več in izkoristite njene številne pozitivne učinke na telesno ter duševno zdravje. Pridružite se nam in si oglejte znanstveno dokazane koristi gobe reishi.

Značilnosti gobe Reishi

Goba Reishi, znana tudi kot Ganoderma lucidum, je vrsta gobe, ki je ena najbolj cenjenih zdravilnih gob v tradicionalni kitajski medicini. Zaradi njenega značilnega videza – svetlečega, rdečerjavega klobuka in olesenelega peclja – jo je mogoče zlahka ločiti od drugih vrst gob. Reishi naravno raste na drevesnih štorih na številnih gozdnatih območjih v Aziji, pa tudi v drugih delih sveta, vključno s Severno Ameriko in Evropo, čeprav jo zdaj pogosto gojijo za medicinske namene.

Tradicionalne uporabe

Tradicionalno se Reishi uporablja v obliki prahu, kot del čajev ali izvlečkov za krepitev splošnega zdravja, izboljšanje energije in dolgoživosti. V tradicionalni kitajski medicini so verjeli, da ima Reishi sposobnost uravnavanja qi (življenjske energije) ter spodbuja zdravje srca, jeter in pljuč. Bil naj bi tudi adaptogen, ki pomaga telesu pri obvladovanju stresa in podpira imunski sistem.

Kje raste goba reishi?

Goba reishi raste predvsem na vročih in vlažnih mestih v Aziji, na razpadajočih trdih drevesih. Morda boste presenečeni, vendar jo najdemo tudi na Slovaškem, kjer parazitira na drevesih. To zdravilno gobo lahko srečamo na živih in odmrlih deblih platan, topolov, hrastov in drugih dreves. V rod Ganoderma spada približno 80 vrst gob, samo reishi pa je na voljo v šestih barvah, med katerimi je najpogostejša rdeča sorta reishi.

Kaj vsebuje reishi?

Znano je, da goba reishi vsebuje številne bioaktivne molekule, kot so terpenoidi, steroidi, fenoli, nukleotidi in njihovi derivati, glikoproteini ter polisaharidi. Beljakovine gob vsebujejo vse esencialne aminokisline in so še posebej bogate z lizinom in levcinom. Nizka vsebnost skupnih maščob in visok delež polinenasičenih maščobnih kislin glede na skupne maščobne kisline v gobah naj bi pomembno prispevala k koristnosti gob za zdravje.

Bioaktivne sestavine in njihovi učinki

Reishi vsebuje več bioaktivnih sestavin, ki prispevajo k njegovim koristim za zdravje, vključno s polisaharidi, triterpenoidi, peptidi in beta-glukani. Te sestavine imajo različne učinke na zdravje ljudi:

 • Polisaharidi imajo pomembne imunomodulatorne učinke, kar pomeni, da lahko podpirajo imunski sistem in pomagajo v boju proti okužbam.
 • Triterpenoidi, znani tudi kot ganoderikove kisline, imajo protivnetne in protialergijske učinke ter so jih preučevali zaradi njihovih potencialnih koristi pri zaščiti jeter in kot pomoč pri zdravljenju alergij.
 • Beta-glukani so topne vlaknine, ki podpirajo imunski sistem in lahko izboljšajo zdravje srca in ožilja, saj pomagajo uravnavati raven holesterola.

Raziskave kažejo, da lahko skupni učinki teh sestavin pomagajo ne le pri podpori imunskega sistema in zmanjševanju vnetij, temveč tudi pri zaščiti pred oksidativnim stresom, ki je povezan s številnimi kroničnimi boleznimi, vključno z boleznimi jeter.

Podpira zdravje jeter

Jetra so nenehno izpostavljena številnim toksinom, s katerimi se morajo spopasti. Če jih želimo pri tem podpreti, se je priporočljivo osredotočiti na zdravo, raznoliko in uravnoteženo prehrano, dober pitni režim ali ustrezno telesno vadbo, dobra izbira pa so tudi gobe reishi s hepatoprotektivnimi učinki. Tako gobe reishi pomagajo pri odvajanju toksinov in neželenih bakterij iz človeškega telesa ter prispevajo k splošnemu zdravju in vitalnosti. Gobe reishi in jetra so torej zelo tesno povezani.

Zaradi teh značilnosti in bioaktivnih sestavin je goba Reishi zanimiv predmet raziskav na področju prehranskih dopolnil in naravnih metod zdravljenja, saj bi lahko koristila zdravju jeter ter drugim vidikom človekovega zdravja.

Pomen jeter za človeško telo

Jetra so eden najpomembnejših organov v človeškem telesu, saj imajo ključno vlogo v številnih življenjskih procesih. So največja žleza v telesu in imajo številne bistvene funkcije, vključno z razstrupljanjem, sintezo beljakovin in proizvodnjo kemikalij, potrebnih za prebavo.

Funkcije jeter

 • Razstrupljanje: Jetra nevtralizirajo in odstranjujejo toksine iz krvi, vključno z drogami, alkoholom in drugimi škodljivimi snovmi.
 • Metabolizem: Sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, s čimer uravnava raven sladkorja v krvi, predeluje hranila iz hrane in pomaga pri proizvodnji energije.
 • Sinteza beljakovin: Proizvaja pomembne beljakovine, kot so dejavniki strjevanja krvi in albumin, ki pomagajo ohranjati volumen krvi in prenašati snovi v krvi.
 • Proizvodnja žolča: Jetra proizvajajo žolč, ki je pomemben za prebavo in absorpcijo maščob in v maščobi topnih vitaminov v tankem črevesju.
 • Shranjevanje hranil: Ohranja vitamine in minerale, vključno z železom ter vitamini A, D, E in K.

Pogoste bolezni in težave z jetri

 • Hepatitis: Vnetje jeter, ki ga pogosto povzroči virusna okužba (hepatitis A, B, C), lahko pa je tudi posledica toksičnih poškodb (na primer dolgotrajnega uživanja alkohola ali nekaterih zdravil).
 • Ciroza: Postopno propadanje jetrnega tkiva, ki povzroči brazgotinjenje in slabše delovanje jeter. Ciroza je lahko posledica dolgotrajnega hepatitisa, dolgotrajne zlorabe alkohola ali drugih bolezni jeter.
 • Zamaščenost jeter (steatoza): Kopičenje maščobe v jetrnih celicah, pogosto povezano z debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2 ali zlorabo alkohola. Če se ji ne posvetimo ustrezno, lahko napreduje v hujše oblike bolezni jeter.
 • Tumorji jeter: Vključno z benignimi (blagimi) tumorji in rakom jeter, ki imajo lahko različne vzroke, vključno z okužbami s hepatitisom B in C.

Pravilno delovanje jeter je bistvenega pomena za ohranjanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Preprečevanje bolezni jeter vključuje zdrav način življenja, omejevanje uživanja alkohola, vzdrževanje zdrave telesne teže in izogibanje izpostavljenosti strupenim snovem. V primeru težav z jetri je treba poiskati zdravniško pomoč za ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Raziskave in koristi gobe Reishi za jetra

Goba Reishi (Ganoderma lucidum) je že dolgo predmet znanstvenega zanimanja zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje, vključno s podporo zdravju jeter. Raziskave in klinične študije kažejo, da ima goba Reishi več učinkov, ki so lahko koristni za jetra, vključno s hepatoprotektivnimi, protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi.

Hepatoprotektivni učinki

Hepatoprotektivni učinki gobe Reishi so povezani z njeno sposobnostjo zaščite jetrnih celic pred poškodbami, ki jih povzročajo toksini, prosti radikali in vnetja. Nekatere študije na živalskih in vitro modelih kažejo, da lahko izvlečki gobe Reishi zmanjšajo raven jetrnih encimov v krvi, ki so povišani pri poškodbah jeter, in izboljšajo histološke značilnosti jeter.

Protivnetne lastnosti

Vnetje je ključni mehanizem pri številnih boleznih jeter, vključno s hepatitisom in cirozo. Sestavine v riši, kot so triterpenoidi, imajo močne protivnetne učinke, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v jetrih in spodbujajo regeneracijo jetrnega tkiva.

Antioksidativne lastnosti

Oksidativni stres ima pomembno vlogo v patogenezi številnih bolezni jeter. Antioksidanti, ki jih vsebuje Reishi, vključno s polisaharidi in triterpenoidi, lahko pomagajo nevtralizirati proste radikale in zaščititi jetrne celice pred oksidativnimi poškodbami. To pomaga ohranjati splošno delovanje jeter in lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni jeter.

Znanstvene študije in raziskave

Raziskave, ki vključujejo klinične študije in eksperimentalne modele, kažejo obetavne rezultate uporabe Reishi za zdravje jeter. Študija, objavljena v reviji Journal of Ethnopharmacology, je na primer pokazala, da ima lahko izvleček Reishi hepatoprotektivne učinke proti kemično povzročenim poškodbam jeter pri miših. Druge študije kažejo na možne učinke pri zdravljenju kroničnega hepatitisa in drugih bolezni jeter.

Goba Reishi postaja vse bolj priljubljena zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje jeter in splošno zdravje. Če razmišljate o dopolnitvi prehrane z gobo Reishi, je pomembno vedeti, kako jo varno jemati in kaj lahko pričakujete.

Goba Reishi in jetra

V tem članku smo pregledali gobo Reishi (Ganoderma lucidum), njeno tradicionalno uporabo v medicini in njene morebitne koristi za zdravje jeter. Goba Reishi je znana po svojih hepatoprotektivnih, protivnetnih in antioksidativnih lastnostih, ki lahko nudijo podporo delovanju jeter in splošnemu zdravju.

Bioaktivne sestavine gobe, kot so polisaharidi, triterpenoidi in beta-glukani, naj bi bile odgovorne za njene koristi za zdravje, vključno s podporo imunskega sistema in potencialno zaščito pred oksidativnimi poškodbami in vnetji v jetrih.

Pomena jeter za zdravje ljudi ne smemo podcenjevati, zato je pomembno, da poiščemo načine za podporo njihovega delovanja in zdravja. Čeprav trenutne raziskave kažejo na obetavne koristi gobe Reishi za jetra, pa poudarjajo potrebo po nadaljnjih raziskavah za potrditev teh učinkov in boljše razumevanje najboljše uporabe gobe Reishi za podporo jeter.

Zdravje jeter je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje, zato so lahko pristopi, kot je dopolnjevanje prehrane z gobo Reishi, del celostne oskrbe jeter. Vendar jih je treba vedno jemati previdno in s strokovno podporo.

Viri:

Hepatoprotective effects of aqueous extract from Lingzhi or Reishi medicinal mushroom Ganoderma lucidum (higher basidiomycetes) on α-amanitin-induced liver injury in mice – PubMed (nih.gov)

Ganoderma lingzhi (Reishi Mushroom)-Induced Acute Liver Injury in the Setting of Alcohol Use: A Case Report and Review of the Literature – PubMed (nih.gov)

Nutrients | Free Full-Text | Ganoderma lucidum: Novel Insight into Hepatoprotective Potential with Mechanisms of Action (mdpi.com)

© 2021 naturalzen.si