info@naturalzen.si

Najboljši kolagen – ali je smiselno kupovati predrage kolagene?

Lana Novak Nega kože - najučinkovitejše aktivne sestavine
Najboljši kolagen

Najboljši kolagen – ali je smiselno kupovati predrage kolagene?

Kolagen je zanimiva biološka spojina, ki ima v našem telesu pomembno vlogo. Je najpogostejša vrsta beljakovin v telesu in tvori osnovno strukturo vezi, kože, kosti, kit, hrustanca in drugih pomembnih tkiv. Če imate težave s sklepi in vas pestijo bolečine v sklepih, preberite naš članek tukaj. 

Vrste kolagena 

Obstaja več kot 28 vrst kolagena, najpogostejše pa so vrste I, II in III. Kolagen tipa I je najpogostejši in predstavlja približno 90 % kolagena v telesu. 

Vsaka vrsta ima posebne lastnosti in učinke na telo. 

Tip I 

Kolagen tipa I je najpogostejši in predstavlja do 90 odstotkov kolagena v človeškem telesu. Prisoten je v kosteh, koži, kitah in vezeh. Ta vrsta kolagena se pogosto uporablja za spodbujanje zdrave kože ter izboljšanje stanja kosti in sklepov. 

Tip II 

Kolagen tipa II je najpomembnejši za zdravje sklepov, saj je glavna sestavina hrustanca. Njegova uporaba pogosto vključuje spodbujanje zdravega delovanja sklepov ter zmanjševanje bolečin in vnetij, povezanih z artritisom. 

Tip III 

Kolagen tipa III najdemo v strukturah, kot so mišice, krvne žile in notranji organi. Pomaga ohranjati trdnost in elastičnost tkiv. Pogosto je vključen v izdelke, ki so namenjeni spodbujanju obnove in regeneracije mišic. 

Drugi pogosti vrsti kolagena sta vrsti IV in V, ki sta prisotni v tkivih, kot so bazalne membrane in dostopne krvne žile. Te vrste kolagena imajo pomembno vlogo pri podpori zdravih organov in se pogosto uporabljajo pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj. 

Izbira prave vrste kolagena je odvisna od posebnih potreb in ciljev posameznika. Pomembno je, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem ali strokovnjakom za prehrano in izberete pravo vrsto kolagena za svoje individualne potrebe in pričakovanja. 

Katere so glavne prednosti kolagena?

 Glavne prednosti kolagena so krepitev strukture kože, las in nohtov, podpiranje zdravega sklepnega tkiva in hrustanca, izboljšanje elastičnosti in prožnosti kože, pospeševanje celjenja ran, spodbujanje zdravih kosti in mišic, zaščita pred poškodbami sklepov ter podpiranje zdravega prebavnega sistema in delovanja jeter. 

Poleg že omenjenih prednosti ima kolagen tudi sposobnost izboljšanja vlažnosti kože, mehčanja gub in povečanja elastičnosti kože. Pomaga pri obnovi in regeneraciji tkiv, kar je lahko koristno pri različnih težavah s kožo. Kolagen spodbuja tudi zdravo rast las in nohtov ter lahko pomaga pri zmanjševanju celulita in strij. Njegovo uživanje lahko pozitivno vpliva na zdravje srca, izboljša prebavo in podpira imunski sistem. Poleg tega velja tudi za pomemben za zdrave kosti in vezivno tkivo. 

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri kolagena

Pri izbiri kolagena je treba biti pozoren na nekaj ključnih dejavnikov. Najprej preverite kakovost izdelka in njegovo poreklo. 

Kolagen izbirajte pri uglednih proizvajalcih, ki upoštevajo stroge standarde kakovosti in ga proizvajajo iz naravnih virov, kot so ribja koža ali goveje kosti. Nato preučite sestavo in odmerjanje kolagena. Izberite izdelek z minimalno količino aditivov in brez umetnih barvil ali sladil. Pomembno je upoštevati tudi absorpcijsko sposobnost kolagena. Poiščite prehranska dopolnila s kolagenom z nizko molekulsko maso, ki jih telo zlahka absorbira. Nenazadnje je dobro razmisliti tudi o prisotnosti drugih sestavin, ki podpirajo proizvodnjo kolagena v telesu, kot so vitamin C, cink in magnezij. Pravilna izbira kolagenskih dodatkov lahko pomaga izboljšati zdravje kože, sklepov in mišic. 

Zakaj je nesmiselno kupovati precenjene kolagene

Kupovanje predragih kolagenskih izdelkov pogosto ni smiselno iz več razlogov. Prvič, cene nekaterih kolagenskih izdelkov so lahko visoke zaradi marketinških trikov in trendov. Ni nujno, da so vsi dragi kolagenski izdelki učinkovitejši ali kakovostnejši. 

Drugič, učinkovitost kolagena je odvisna od več dejavnikov, kot so velikost molekul, izvor in način obdelave. Vsi dragi izdelki ne zagotavljajo boljše kakovosti kolagena. Pomembno je raziskati sestavine in znanstvene dokaze, ki podpirajo trditve proizvajalca. 

Tretjič, telo nenehno obnavlja kolagen z lastnimi procesi, zato je lahko učinek uživanja kolagena omejen. Uravnotežena prehrana z zadostnim vnosom beljakovin, vitaminov in mineralov lahko podpira naravno proizvodnjo kolagena. 

Namesto tega se osredotočite na zdrav način življenja, ki vključuje prehrano, bogato z vitamini, minerali in beljakovinami, redno gibanje in zadostno količino spanja. Če vas zanimajo kolagenska dopolnila, poskusite izbrati preverjene in cenovno dostopne izdelke z dokazi o njihovi učinkovitosti. 

Ponujamo več vrst kolagena – glede na vaše želje lahko izbirate med več izdelki: 

 • Kolagen: naš kolagen poleg kolagena vsebuje tudi vitamin C. Kot ste lahko prebrali zgoraj, je vitamin C bistvena sestavina za optimalno absorpcijo kolagena. Vsebuje svinjski kolagen, v pakiranju pa je 145 kapsul. 
 • Kolagen Arthro: poleg kolagena in vitamina C vsebuje tudi glukozamin in hialuronsko kislino. Glukozamin in hialuronska kislina okrepita učinek kolagena na sklepe in kosti. Če imate bolečine v sklepih, vam priporočamo ta izdelek. Vsebuje hidroliziran morski kolagen v pakiranju s 145 kapsulami. 
 • Kolagen Beauty: Kolagen Beauty vsebuje hidroliziran morski kolagen tipa I. Ta vrsta kolagena je najprimernejša za podporo kože. Izdelek vsebuje tudi koencim Q10, vitamin C, hialuronsko kislino in biotin. Vitamin C spodbuja absorpcijo kolagena, druge sestavine pa pozitivno vplivajo na zdravje kože.   

Kako vključiti kolagen v svojo rutino

Vključevanje kolagena v svojo rutino lahko prinese številne koristi za zdravje kože, sklepov in las. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov za vključitev kolagenskih dodatkov v vaš vsakdan: 

 1. Priporočeni odmerek je običajno 5-10 gramov na dan. 
 2. Kolagen kombinirajte z vitaminom C, ki pomaga pri absorpciji kolagena. 
 3. Poskusite kolagenske gelske blazinice za krepitev zdravja kože. 
 4. Upoštevajte zdravo prehrano z zadostnim vnosom beljakovin. 
 5. Kolagen zaužijte z navadno vodo, da zagotovite optimalno absorpcijo. 
 6. Spremljajte svoj odziv na kolagen in po potrebi prilagodite odmerek. 
 7. Redna uporaba kolagena lahko za vidne rezultate traja več mesecev. 
 8. O morebitnih interakcijah z drugimi zdravili ali dodatki se posvetujte z zdravnikom. 
 9. Pozorno preberite etiketo izdelka in upoštevajte priporočila proizvajalca. 
 10. Kolagenske dodatke shranjujte v hladnem in suhem prostoru ter jih zaščitite pred sončno svetlobo. 
 11. Kolagen lahko kombinirate z drugimi dodatki, kot so vitamini, minerali ali maščobne kisline omega-3. 

Pogosto zastavljena vprašanja

 V nadaljevanju odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o kolagenu. 

Katera živila vsebujejo veliko kolagena?

Nekatera živila vsebujejo veliko kolagena, ki je pomemben za zdravje kože, sklepov in tkiv. Kostna juha je takšno živilo, saj vsebuje kolagen iz kosti in hrustanca. Drugi viri kolagena so ribe, kot sta losos in tuna, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega-3. Tudi zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, velja za dober vir kolagena, saj vsebuje vitamin C, ki je pomemben za tvorbo kolagena. Druga živila, ki lahko spodbujajo tvorbo kolagena, so agrumi, rdeča paprika, jagodičevje in jajčni beljak. Z rednim vključevanjem teh živil v prehrano lahko pripomorete k ohranjanju zdrave in prožne kože ter krepitvi tkiv. 

Bom videti mlajši, če bom redno užival kolagen?

Redno jemanje kolagena lahko pomaga zmanjšati znake staranja in prispeva k mlajšemu videzu. Kolagen je osnovni gradnik kože, ki spodbuja njeno moč in elastičnost. Njegova uporaba lahko zmanjša gube, drobne linije in izsušenost kože. Poleg tega lahko kolagen izboljša tudi stanje nohtov in las, okrepi sklepe in spodbuja zdravje kosti. Pomembno pa je opozoriti, da se učinki kolagena lahko razlikujejo od posameznika do posameznika, zato je pomembno, da pri njegovem jemanju upoštevate priporočene odmerke in se posvetujete z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano. 

Kdaj naj začnem jemati kolagen?

Kolagen je bistvena telesna beljakovina, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju trdnosti in elastičnosti tkiv, vključno s kožo, lasmi, nohti in sklepi. Vprašanje, kdaj začeti jemati kolagen, je odvisno od več dejavnikov. 

Na splošno se proizvodnja kolagena v telesu s starostjo zmanjšuje. Zato se veliko ljudi odloči za redno jemanje kolagenskih dodatkov, ki so del njihove zdravstvene rutine. To se lahko zgodi okoli 25. leta starosti, ko se postopoma začne naravno zmanjševanje proizvodnje kolagena. 

Vendar je vsak posameznik edinstven in ima lahko različne potrebe glede na stanje kože, las in sklepov. Nekateri ljudje bodo morda prej potrebovali kolagensko podporo, na primer če imajo težave z izpadanjem las, poslabšano kožo ali bolečinami v sklepih. 

Začetek uživanja kolagena je lahko zdrava naložba v prihodnje stanje vaše kože, las, nohtov in sklepov. Vendar ne pozabite, da nobeno dopolnilo ni čudežno zdravilo in da je za ohranjanje splošnega zdravja in lepote vašega telesa prav tako pomemben zdrav način življenja. 

Ali bom takoj videl rezultate?

To vprašanje vzbuja upanje, da bodo rezultati na voljo takoj. Vendar v mnogih primerih rezultatov ni mogoče videti takoj. Za nekatere stvari sta potrebna čas in potrpežljivost. Na primer, pri vadbi in zdravi prehrani lahko traja več tednov, da opazimo telesne spremembe. V šoli ali pri učenju novih spretnosti sta potrebna stalno delo in trud. Čeprav je naravno, da želimo videti takojšnje rezultate, je pomembno, da imamo realna pričakovanja in da se trudimo tudi takrat, ko se rezultati ne pojavijo takoj. 

Redno jemanje kolagena lahko pomaga zmanjšati znake staranja in prispeva k mlajšemu videzu. Kolagen je osnovni gradnik kože, ki spodbuja njeno moč in elastičnost. Njegova uporaba lahko zmanjša gube, drobne linije in izsušenost kože. Poleg tega lahko kolagen izboljša tudi stanje nohtov in las, okrepi sklepe in spodbuja zdravje kosti. Pomembno pa je opozoriti, da se učinki kolagena lahko razlikujejo od posameznika do posameznika, zato je pomembno, da pri njegovem jemanju upoštevate priporočene odmerke in se posvetujete z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.  

Viri: 

Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing – PubMed (nih.gov)

Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial – PMC (nih.gov)

A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study – PMC (nih.gov)

Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics – PMC (nih.gov)

© 2021 naturalzen.si