info@naturalzen.si

Bolečine v sklepih – najpogostejši razlogi in kako jih ublažiti

Lana Novak Sklepi in bolezni sklepov - vzroki in rešitve
Bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih in kosteh so žal zelo pogosta zdravstvena težava. Pojavlja se pri mlajših ljudeh, vendar se jakost in bolečina s starostjo običajno povečata in poslabšata.

Današnji sedeči način življenja – delo z računalnikom in malo gibanja – negativno vpliva na mišično-skeletni sistem in povečuje bolečine v sklepih. Če vas ta tema zanima in želite izvedeti več o vzrokih in možnih načinih za lajšanje bolečin, si preberite naprej.

Bolečine v sklepih – kateri so najpogostejši vzroki?

Vzrokov za bolečine v sklepih je veliko, poseben vzrok pa je lahko odvisen od lokacije sklepa, vrste sklepa in zdravstvene anamneze posameznika.

Najpogostejši vzroki za težave s sklepi so:

 • Artritis: to je splošni izraz, ki se nanaša na vnetje sklepov. Obstaja več različnih vrst artritisa, vključno z osteoartritisom, revmatoidnim artritisom in podobnimi. Približno eden od štirih odraslih z artritisom – 15 milijonov ljudi – poroča o hudih bolečinah v sklepih, povezanih z artritisom. Poleg tega ima skoraj polovica odraslih z artritisom stalne bolečine.
 • Burzitis: gre za vnetje burz, ki so majhne, s tekočino napolnjene vrečke, ki ščitijo sklepe in zmanjšujejo trenje med kostmi.
 • Tendinitis: gre za vnetje tetive, ki je vlaknasto tkivo, ki povezuje mišico s kostjo.
 • Poškodbe: bolečine v sklepih so lahko tudi posledica poškodb, kot sta zvin ali nateg.
 • Prekomerna uporaba: Ponavljajoči se gibi ali prevelika obremenitev sklepa lahko povzročijo bolečine v sklepih.
 • Okužba: Sklepi se lahko okužijo z bakterijami ali virusi, kar povzroči bolečino in vnetje.

Kateri so najpogostejši simptomi težav?

Simptomi bolečine v sklepih so od blagih do izčrpavajočih. Brez zadostne količine hrustanca se kosti pri gibanju sklepa drgnejo druga ob drugo. Simptomi lahko vključujejo:

 • Otekanje
 • Tog ali razširjen sklep
 • Bolečina pri gibanju
 • Hrupni sklepi ali klikanje, škripanje ali pokanje, ko se sklep premakne
 • Težave pri upogibanju ali ravnanju sklepa
 • Odrevenelost
 • Izguba gibanja

Katerih snovi primanjkuje vašemu telesu, če imate težave z bolečinami v kosteh ali sklepih?

Bolečine v sklepih imajo lahko veliko različnih vzrokov in samo na podlagi prisotnosti bolečine ni vedno mogoče ugotoviti, kaj telesu manjka.  V nekaterih primerih je lahko vzrok za bolečine pomanjkanje hranilnih snovi, kot sta kalcij ali vitamin D, ki sta pomembna za zdravje kosti. Bolečine v sklepih pa lahko povzročijo tudi drugi dejavniki, kot so vnetje, poškodba ali okužba.

Bolečine

 

Kako lahko ublažite bolečine v sklepih?

Bolečine v sklepih lahko lajšate na več načinov. Če je bolečina blažja, lahko uporabite preprostejše domače metode – na sklep lahko namestite trakove, hladilne gele ali neposredno led.

Lahka vadba, zlasti vaje za raztezanje, je lahko zelo koristna. Najučinkovitejši so kot del vsakodnevne rutine. Vsakodnevno 10-20-minutno raztezanje lahko močno ublaži bolečine.

Če je bolečina huda in traja dlje časa, je priporočljivo obiskati zdravnika in poiskati strokovno pomoč.

Kateri vitamini in dodatki pomagajo pri bolečinah?

Kolagen

Kolagen je vrsta beljakovine, ki je v največjih količinah v človeškem telesu v kosteh, sklepih, koži in nohtih. Kolagen je odgovoren za strukturo in podporo hrustanca ter pomaga ohranjati hrustanec močan in zdrav.

Kolagen se nahaja v tkivu, ki zapolnjuje prostor med sklepi in kostmi. Zato kolagen pomaga ohranjati celovitost hrustanca, gumijastega tkiva, ki ščiti sklepe. Sklepi so v stabilnejšem prostoru in so zaščiteni s hrustancem, ki se pri vsakodnevnih dejavnostih manjkrat uniči.

Na spodnji sliki lahko vidite:

 • Levo: nezdrav sklep in hrustanec brez dovolj kolagena.
 • Desno: zdrav sklep in hrustanec z dovolj kolagena.

Kolagen in Sklep

Glukozamin

Glukozamin je spojina, ki je naravno prisotna v telesu in je na voljo tudi v obliki dodatkov. Pogosto se uporablja za zdravljenje bolečin v sklepih in osteoartritisa, študije pa so potrdile, da pomaga pri obnovi poškodovanega hrustanca in zmanjšuje vnetja v sklepih.

Hondroitin

Hondroitin je naravna molekula, ki se nahaja v hrustancu. Zaradi protivnetnih in protibolečinskih lastnosti se pogosto uporablja kot prehransko dopolnilo.

Hondroitin se običajno jemlje v obliki kapsul ali prahu in se pogosto kombinira z glukozaminom.

MSM

MSM ali metilsulfonilmetan je naravna spojina, ki jo najdemo v živilih, kot so sveža zelenjava, meso in mlečni izdelki. Vendar ga največkrat ne zaužijemo dovolj s hrano, zato ga je priporočljivo jemati tudi v obliki prehranskih dopolnil.

V več študijah so preučevali učinek MSM na bolečine v sklepih, rezultati pa so bili pozitivni. MSM učinkovito zmanjšuje bolečine v sklepih in blaži vnetja.

 

Drugi koristni vitamini:

Vitamin D: Ta vitamin je pomemben za zdravje kosti in lahko pomaga zmanjšati tveganje za osteoartritis.

Vitamin C: Ta vitamin sodeluje pri nastajanju kolagena, beljakovine, ki pomaga ohranjati zdrave sklepe.

Kalcij: Ta mineral je pomemben za zdravje kosti in lahko pomaga zmanjšati tveganje za osteoporozo, ki povzroča šibke in krhke kosti.

Vitamin K: Ta vitamin je pomemben za zdravje kosti in lahko pomaga zmanjšati tveganje za osteoporozo.

Omega-3 maščobne kisline: Te maščobe, ki jih najdemo v mastnih ribah, oreščkih in semenih, delujejo protivnetno in lahko pomagajo zmanjšati bolečine in togost sklepov.

Pomembno je opozoriti, da prehranska dopolnila ne nadomeščajo zdrave prehrane in da je na splošno najbolje, če hranila dobimo s hrano, kadar je to mogoče.

Viri:

Joint Pain and Arthritis | CDC

Glucosamine, Chondroitin for Osteoarthritis Pain | Arthritis Foundation

Evaluation of the Effect of Mega MSM on Improving Joint Function in Populations Experiencing Joint Degeneration – PMC (nih.gov)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × 4 =

© 2021 naturalzen.si