info@naturalzen.si

Okrepite svoje življenje – rešite pomanjkanje vitamina B

Lana Novak Utrujenost - kako se boriti proti kronični utrujenosti
pomanjkanje vitamina B

Kateri so simptomi pomanjkanja vitamina B? 

Pomanjkanje vitamina B ima lahko različne simptome in znake, saj gre za skupino različnih vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12) z različnimi funkcijami v telesu. V nadaljevanju so navedeni nekateri možni simptomi pomanjkanja vitamina B: 

 1. Utrujenost in šibkost: pomanjkanje vitamina B lahko povzroči utrujenost in občutek šibkosti. Ti simptomi so pogosti pri pomanjkanju vitaminov B12 in B6. 
 2. Razdražljivost in depresija: nekatere vrste vitaminov B, kot so B1, B3 in B12, imajo pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in delovanju živčnega sistema. Pomanjkanje teh vitaminov lahko povzroči razdražljivost, depresijo in poslabšanje razpoloženja.
 3. Težave s kožo: nekatere oblike vitamina B, kot sta B2 (riboflavin) in B7 (biotin), so pomembne za zdravje kože. Njihovo pomanjkanje lahko povzroči suho, razpokano kožo, dermatitis (vnetje kože) in izpadanje las.
 4. Težave s prebavili: vitamini skupine B so pomembni za pravilno delovanje prebavnega sistema. Pomanjkanje vitamina B1 (tiamina) lahko povzroči prebavne težave, kot sta izguba apetita in slabost. Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči prebavne motnje, drisko in celo zaprtje. 

Kliknite na sliko, če vas zanima celovit izdelek, ki vsebuje vse potrebne vrste vitamina B. Z njim lahko preprečite tudi zgoraj naštete zaplete.

Vitamin B

Kaj se zgodi v telesu ob dolgotrajnem pomanjkanju vitamina B? 

Dolgotrajno pomanjkanje vitamina B v telesu lahko negativno vpliva na različne sisteme in organe v telesu. Vitamin B vključuje skupino različnih vitaminov, kot so B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), B9 (folna kislina) in B12 (kobalamin). Vsak od teh vitaminov ima specifično vlogo, pomanjkanje pa ima lahko različne posledice. 

Dolgotrajno pomanjkanje vitamina B1 (tiamina) lahko povzroči bolezen, imenovano beri-beri. Ta bolezen lahko povzroči mišično oslabelost, utrujenost, težave z živčnim sistemom in težave s srcem. 

Pomanjkanje vitamina B2 (riboflavina) lahko povzroči vnetje ustne sluznice, kožne izpuščaje, težave z vidom in slabost. 

Pomanjkanje vitamina B3 (niacina) lahko povzroči bolezen, znano kot pelagra. Pellagra se kaže z dermatitisom (vnetjem kože), drisko, demenco in vnetjem sluznic. 

Pomanjkanje vitamina B6 (piridoksina) lahko povzroči motnje živčnega sistema, kot so omotica, depresija, spremembe razpoloženja in težave s spominom. 

Pomanjkanje vitamina B9 (folne kisline) lahko negativno vpliva na tvorbo krvi, kar lahko povzroči anemijo. Prav tako lahko vpliva na razvoj ploda pri nosečnicah. 

Pomanjkanje vitamina B12 (kobalamina) lahko povzroči perniciozno anemijo, za katero so značilni utrujenost, šibkost, zadihanost, težave s koncentracijo in spremembe razpoloženja. Vitamin B12 je pomemben tudi za zdrav živčni sistem. 

Dolgotrajno pomanjkanje vitamina B na splošno lahko povzroči večje tveganje za nastanek različnih zdravstvenih težav, vključno z nevrološkimi težavami, anemijo, težavami s srcem in drugimi boleznimi. Pomembno je, da vzdržujete uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj vitaminov skupine B, in da se posvetujete z zdravnikom, če ste zaskrbljeni. 

Kako lahko povečamo raven vitamina B? 

 Če želite povečati raven vitamina B v telesu, lahko upoštevate naslednje načine: 

 1. Prehrana, bogata z vitaminom B: uživajte živila, ki so naravni viri vitamina B. To vključuje meso, perutnino, mlečne izdelke, ribe, jajca, žita, oreščke, semena, stročnice in temnozeleno zelenjavo. Ti viri vitamina B vsebujejo različne oblike vitamina B, kot so B1, B2, B3, B6, B12, folna kislina in biotin. 
 2. Zdrav življenjski slog: Upoštevajte zdrav življenjski slog, ki vključuje dovolj spanja, uravnoteženo prehrano, zadosten vnos tekočine in redno telesno dejavnost. Ti dejavniki lahko pomagajo vzdrževati optimalno raven vitamina B v telesu. 
 3. Uporaba prehranskih dopolnil: najbolje je jemati kompleks vitaminov B, kot je naš izdelek B-kompleks. B-kompleks zagotavlja optimalen dnevni vnos vitaminov B z 1 kapsulo na dan.  

Prehrana, bogata z vitaminom B

Kateri vitamini se dobro ujemajo z vitaminom B? 

Vitamin B sodeluje s številnimi drugimi vitamini in hranili ter spodbuja njihovo učinkovitost in sinergijske učinke v telesu. Tukaj je nekaj vitaminov in hranil, ki dobro sodelujejo z vitaminom B: 

Vitamin C 

Vitamin C pomaga pri absorpciji vitamina B v telesu in povečuje njegovo učinkovitost. Skupaj lahko ta dva vitamina delujeta kot močan antioksidant in spodbujata zdravje imunskega sistema. 

Vitamin D 

Vitamin D in vitamin B12 sta vzajemno povezana. Vitamin D pomaga pri absorpciji vitamina B12 in povečuje njegovo biološko razpoložljivost v telesu. Skupaj lahko podpirata zdravje kosti, živčnega sistema in imunskega sistema. 

Železo 

Vitamin B6 je pomemben za absorpcijo železa v telesu. Ti dve hranili sta medsebojno odvisni in skupaj tvorita rdeče krvničke ter zagotavljata pravilno delovanje mišic in živčnega sistema. 

Cink 

Vitamin B6 in cink sta v sinergijskem odnosu. Vitamin B6 pomaga pri absorpciji cinka v telesu in podpira njegovo presnovo. Skupaj imata ti dve hranili pomembno vlogo pri uravnavanju hormonov, podpori imunskega sistema in zdravju kože. 

Folna kislina 

Folna kislina, znana tudi kot vitamin B9, je tesno povezana z drugimi vitamini skupine B. Skupaj z vitaminoma B12 in B6 sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk ter skrbi za zdravje možganov in srca. 

Pogosto zastavljena vprašanja o vitaminih B 

 Ali lahko stres povzroči pomanjkanje vitamina B? 

Da, stres lahko vpliva na raven vitamina B v telesu. Na raven vitamina B stres vpliva na več načinov: 

 1. Povečane potrebe: Stres povzroči, da telo proizvaja več stresnih hormonov, kot je kortizol. Ti hormoni lahko zmanjšajo raven vitamina B, saj so vitamini B pomembni za presnovo stresnih hormonov. 
 2. Zmanjšani dohodki: Ko smo pod stresom, lahko nimamo apetita ali izgubimo zanimanje za uravnoteženo prehrano. To lahko povzroči nezadosten vnos živil, ki vsebujejo vitamin B. 
 3. Slabša absorpcija: stres lahko vpliva tudi na prebavni sistem. V stanju stresa se lahko zmanjša sposobnost telesa, da absorbira hranila, vključno z vitaminom B iz prehrane. 
 4. Povečano odplakovanje: nekateri vitamini skupine B, kot sta folna kislina (vitamin B9) in vitamin B5, se v stresnih situacijah hitreje odplaknejo iz telesa. 

Ali lahko pomanjkanje vitaminov skupine B povzroči povečanje telesne teže? 

Samo pomanjkanje vitamina B običajno ni vzrok za povečanje telesne teže. Vitamin B je skupina vitaminov, ki vključuje različne vitamine skupine B, kot so B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), B12 (kobalamin) in drugi. Ti vitamini imajo pomembno vlogo pri presnovi, tj. predelavi hrane v energijo. Ker pa hrana zagotavlja kalorije in energijo, je pridobivanje telesne teže odvisno predvsem od vnosa in porabe kalorij. 

Ali se lahko pomanjkanje vitamina B kaže tudi s simptomi tesnobe? 

Da, pomanjkanje vitamina B lahko vpliva na duševno zdravje in se kaže s simptomi tesnobe. Vitamini skupine B, kot so B6, B9 (folna kislina) in B12, so pomembni za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema. 

Pomanjkanje vitamina B lahko povzroči različne nevrološke in psihološke težave, vključno s tesnobo in depresijo. Nekateri simptomi tesnobe, povezani s pomanjkanjem vitamina B, lahko vključujejo živčnost, razdražljivost, povečano občutljivost na stres, nespečnost, utrujenost in zmanjšano sposobnost koncentracije. 

Kakšen je priporočeni dnevni vnos vitamina B? 

Ker vitamin B vedno označujemo kot skupino vitaminov B, se priporočeni dnevni odmerek vitaminov B razlikuje.  

Zato je najprimerneje zagotoviti dnevni vnos vitamina B s pomočjo celovitega prehranskega dopolnila. Ker je samo s prehrano težko zagotoviti zadosten dnevni vnos vitaminov skupine B. 

Pomembno je opozoriti, da so lahko simptomi pomanjkanja vitamina B podobni simptomom drugih zdravstvenih težav, zato se je vedno najbolje posvetovati z zdravnikom. 

Vendar je treba opozoriti, da se priporočene količine vitaminov B med različnimi viri lahko razlikujejo, nanje pa lahko vplivajo tudi posamezni dejavniki, kot so starost, spol, nosečnost in zdravstveno stanje. Če vas skrbi raven vitaminov B, se je vedno najbolje posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano, ki vam lahko zagotovi natančne informacije in oceni vaše specifično stanje. 

Viri: 

B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review – PMC (nih.gov)

A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals – PMC (nih.gov)

B Vitamins: Functions and Uses in Medicine – PMC (nih.gov)

Vitamin B12 deficiency – A 21st century perspective  – PMC (nih.gov)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 − 2 =

© 2021 naturalzen.si