info@naturalzen.si

Simptomi anksiozne motnje: Kako prepoznati signale našega telesa?

Lana Novak Duševno zdravje
Simptomi anksiozne motnje

Simptomi anksiozne motnje: Kako prepoznati signale našega telesa?

Anksiozna motnja je skupina psiholoških stanj, pri katerih se pojavljata pretirana, pogosto neupravičena zaskrbljenost in strah, ki presegata običajne vsakodnevne skrbi. Ta stanja lahko bistveno vplivajo na sposobnost osebe, da deluje v vsakdanjem življenju, ter ovirajo delo, šolo, odnose in vsakodnevne dejavnosti. Anksiozna motnja lahko povzroči, da se posamezniki nenehno počutijo napete, prestrašene ali pretirano zaskrbljene zaradi običajnih situacij, kar pogosto vodi do telesnih simptomov, kot so utrujenost, glavoboli, mišična napetost in nespečnost.

Z vidika duševnega zdravja so anksiozne motnje zelo pomembne, saj lahko povzročijo znatno poslabšanje kakovosti življenja, socialno izolacijo, depresijo in celo samomorilne misli. Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta ključnega pomena, saj lahko učinkovite strategije zdravljenja, kot sta terapija in v nekaterih primerih zdravila, pomembno vplivajo na obvladovanje simptomov in vrnitev k bolj zadovoljnemu življenju. Prepoznavanje in obravnavanje anksioznih motenj je zato sestavni del ohranjanja ter spodbujanja dobrega duševnega zdravja.

Kaj je anksiozna motnja?

Anksiozna motnja je izraz, ki zajema različne oblike psiholoških motenj, za katere sta značilna pretirana in pogosto nerazumna tesnoba ter strah. Ti občutki so intenzivnejši, trajajo dlje in imajo večji vpliv na vsakdanje življenje kot običajna tesnoba, ki jo doživlja skoraj vsakdo. Anksiozne motnje lahko resno omejijo posameznikovo sposobnost opravljanja vsakodnevnih obveznosti in uživanja v življenju.

Poznamo več glavnih vrst anksioznih motenj, med drugim:

 1. Generalizirana anksiozna motnja (GAD): Zanjo je značilna dolgotrajna in pretirana tesnoba in zaskrbljenost zaradi običajnih situacij ali dogodkov. Ljudje z GAD pogosto čutijo tesnobo in zaskrbljenost skoraj vsak dan brez posebnega vzroka.
 2. Panična motnja: Za to motnjo so značilni nenadni napadi močnega strahu ali panike, ki jih lahko spremljajo telesni simptomi, kot so razbijanje srca, potenje, tresenje ali težko dihanje.
 3. Fobije: Vključujejo specifične fobije, ki so nerazumen in močan strah pred določenim predmetom, situacijo ali dejavnostjo, in socialno anksiozno motnjo (socialno fobijo), ki vključuje strah pred socialnimi situacijami ali nastopanjem v prisotnosti drugih.
 4. Obsesivno-kompulzivna motnja (OCD): Zanjo so značilne obsesivne misli, ki povzročajo tesnobo, in kompulzivna dejanja, s katerimi želimo zmanjšati tesnobo.
 5. Posttravmatska stresna motnja (PTSM): Lahko se razvije po travmatičnem dogodku in vključuje simptome, kot so nenehno podoživljanje dogodka, izogibanje situacijam, ki spominjajo na travmo, pretirana tesnoba ter spremembe mišljenja in razpoloženja.

Fizični simptomi anksiozne motnje:

Telesni simptomi anksiozne motnje so lahko različni in včasih se zdi, da niso povezani s psihološkim stanjem, kar lahko vodi v zamenjavo s somatskimi boleznimi. V nadaljevanju so predstavljeni nekateri najpogostejši telesni simptomi:

 1. Razbijanje srca in hiter srčni utrip: Občutek razbijanja srca ali nerednega srčnega utripa je pogost pri ljudeh z anksiozno motnjo.
 2. Zadihanost ali občutek stisnjenega grla: Lahko ga spremlja občutek, da ne morete globoko dihati ali da je dih “ujet”.
 3. Tremor ali tresenje: Nenadzorovano tresenje, ki je lahko najbolj opazno v rokah.
 4. Znojenje: Prekomerno znojenje, ki ni posledica vročine ali telesnega napora.
 5. Glavoboli ali migrene: Pogosti ali okrepljeni glavoboli so lahko del fizičnih manifestacij tesnobe.
 6. Mišična napetost in bolečine: Dolgotrajna napetost lahko povzroči bolečine, zlasti v hrbtu, ramenih in vratu.
 7. Nespečnost: Težave s spanjem ali prekinitve spanja so pogoste pri ljudeh z anksioznimi motnjami.
 8. Utrujenost: Občutek izčrpanosti ali kronična utrujenost sta lahko posledica nenehne tesnobe in motenj spanja.
 9. Omotica ali občutek slabosti: Nenadna omotica je lahko znak anksiozne motnje, zlasti v stresnih situacijah.
 10. Prebavne težave: Tesnoba lahko vpliva na prebavni sistem in povzroči simptome, kot so slabost, driska, zaprtje ali sindrom razdražljivega črevesja.

Ti telesni simptomi so lahko ne le težavni sami po sebi, ampak lahko prispevajo tudi k splošni ravni tesnobe in stresa, kar ustvarja začaran krog, ki ga je brez ustreznega zdravljenja in podpore težko prekiniti.

Čustveni simptomi anksiozne motnje:

Čustveni simptomi anksiozne motnje se nanašajo na notranja občutja in duševna stanja, ki vplivajo na posameznikovo razpoloženje, zaznavanje in vsakodnevno delovanje. V nadaljevanju so predstavljeni nekateri najpogostejši čustveni simptomi:

 1. Stalna zaskrbljenost ali tesnoba: Stalna, pogosto nerazumna zaskrbljenost zaradi običajnih situacij ali dogodkov.
 2. Občutek panike: Nenadni izbruhi močnega strahu ali panike, ki se lahko pojavijo brez očitnega vzroka.
 3. Nervoza ali negotovost: Stanje stalne napetosti ali občutka, da je “nekaj narobe”, tudi če ni očitne nevarnosti.
 4. Razdražljivost: Povečana razdražljivost ali nepripravljenost na druge, pogosto brez opozorila ali z majhnim opozorilom.
 5. Težave s koncentracijo: Težave z ohranjanjem pozornosti ali osredotočanjem na naloge zaradi vztrajne tesnobe.
 6. Pretirano skrb za prihodnost: Nenehno razmišljanje o “najslabših možnih scenarijih” ali napovedovanje negativnih izidov.
 7. Izogibanje situacijam, ki sprožajo tesnobo: Spreminjanje dnevnih načrtov ali dejavnosti, da bi se izognili situacijam, ki jih dojemamo kot grožnje ali sprožilce tesnobe.
 8. Občutek nemoči: Notranji občutek, da ne moremo obvladati ali nadzorovati lastne tesnobe ali situacij, ki jo sprožijo.
 9. Nizka samozavest: Občutek pomanjkanja zaupanja v lastne sposobnosti ali nizko samospoštovanje, ki je pogosto posledica domnevnega “neuspeha” pri spopadanju s tesnobo.
 10. Socialna izolacija: Izguba zanimanja ali aktivno izogibanje družabnim stikom in dejavnostim zaradi strahu pred obsojanjem ali neuspehom.

Ti čustveni simptomi lahko bistveno vplivajo na kakovost življenja in povzročijo, da se posameznik počuti ujetega v lastnih mislih in strahovih. Prepoznavanje teh simptomov in iskanje strokovne pomoči je ključnega pomena za izboljšanje duševnega zdravja ter splošnega dobrega počutja.

Razlika med anksioznostjo in anksiozno motnjo:

Anksioznost in anksiozna motnja sta izraza, ki se pogosto zamenjujeta ali uporabljata izmenično, vendar gre za dve zelo različni stanji. Tesnoba oz. aksioznost je normalen in naraven čustveni odziv na stres. V določenih življenjskih obdobjih jo občuti vsakdo, na primer pred pomembnim izpitom, razgovorom za službo ali drugimi stresnimi situacijami. Ta oblika tesnobe je običajno prehodna in mine, ko se določena situacija, ki jo je povzročila, konča. Pogosto lahko celo pripomore k večji uspešnosti, saj nas spodbudi k reševanju težav ali pripravi na izzive, kar pomeni, da je lahko tesnoba v nekaterih pogledih koristna.

Anksiozna motnja pa je bolezensko stanje, za katero je značilna dolgotrajna in pogosto močna tesnoba, ki ne mine zlahka in je lahko prisotna brez očitnega vzroka. Za razliko od običajne tesnobe, ki je začasna in blaga, je tesnobna motnja veliko bolj intenzivna in lahko vključuje skrajne občutke živčnosti, panike ter fizične simptome, kot so razbijanje srca ali prekomerno potenje. Te motnje lahko resno omejijo sposobnost obvladovanja vsakodnevnih opravil, dela ali vzdrževanja socialnih odnosov, kar resno poslabša kakovost življenja.

Ključna razlika med njima je torej v trajanju, intenzivnosti in vplivu na posameznikovo življenje. Medtem ko anksioznost velja za normalen del življenja, ki ima lahko celo pozitivne učinke, je anksiozna motnja klinično stanje, ki zahteva strokovno pozornost in zdravljenje. Zdravljenje anksiozne motnje lahko vključuje terapijo, zdravila ali kombinacijo obojega, namenjeno lajšanju simptomov in izboljšanju splošnega delovanja. Prepoznavanje in razumevanje teh razlik je ključno za zagotavljanje prave podpore in ukrepov za prizadete osebe.

Možnosti zdravljenja in pomoči:

Zdravljenje anksiozne motnje je individualno in je odvisno od resnosti simptomov, bolnikovih želja in drugih dejavnikov. Obstaja več učinkovitih terapevtskih pristopov ter možnosti podpore, ki lahko pomagajo ublažiti tesnobo in izboljšati kakovost življenja posameznikov s to motnjo. Tukaj je pregled nekaterih metod zdravljenja in možnosti pomoči:

1. Psihoterapija:

 • Kognitivno-vedenjska terapija (CBT): Ena najučinkovitejših oblik zdravljenja anksioznih motenj. CBT se osredotoča na prepoznavanje in spreminjanje negativnih misli ter vedenja, povezanih z anksioznostjo. Posameznikom pomaga prepoznati in obvladovati sprožilce tesnobe ter jih uči novih načinov razmišljanja in odzivanja na stresne situacije.
 • Terapija z izpostavljanjem: Ta oblika CBT se osredotoča na postopno izpostavljanje posameznika situacijam, ki povzročajo tesnobo, tako da postopoma postanejo manj intenzivne. Posameznikom pomaga, da se navadijo na sprožilce tesnobe in pridobijo nadzor nad svojimi reakcijami.
 • Pogovorna terapija: Ta terapija se osredotoča na razumevanje vzrokov tesnobe in zagotavlja prostor za odkrito razpravo in deljenje občutkov s terapevtom.

2. Zdravljenje z zdravili:

 • Antidepresivi: Nekatere vrste antidepresivov (na primer selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina ali SSRI) se pogosto uporabljajo za zdravljenje anksioznih motenj. Pomagajo izboljšati razpoloženje in ublažiti simptome tesnobe.
 • Anksiolitiki: Ta zdravila se uporabljajo za kratkoročno lajšanje močne tesnobe in panike. Zaradi zasvojljivosti jih uporabljamo previdno in le za kratek čas.

3. Spremembe življenjskega sloga in samouresničitev:

 • Telesna aktivnost: Redna telesna vadba lahko zaradi sproščanja endorfinov pomaga ublažiti tesnobo in izboljšati razpoloženje.
 • Zdrava prehrana: Zdrave prehranjevalne navade lahko pozitivno vplivajo na duševno zdravje. Previdno s kofeinom in alkoholom, ki lahko poslabšata anksioznost.
 • Prehranska dopolnila: Nekatera prehranska dopolnila lahko spodbujajo boljši spanec, pozitivno vplivajo na razpoloženje in kognitivne funkcije. Boljše obvladovanje stresa in globlji spanec sta bistvena elementa za boljše duševno zdravje.
  • Med najboljšimi prehranskimi dopolnili za podporo duševnega zdravja in lajšanje simptomov anksioznih motenj so ašvaganda, L-triptofan in GABA.
 • Dober spanec: Pravilen vzorec spanja lahko pripomore k zmanjšanju tesnobe in izboljšanju splošnega počutja.
 • Tehnike obvladovanja stresa: Dihanje, meditacija, joga in progresivne sprostitvene vaje so lahko v pomoč pri obvladovanju tesnobe.

4. Podpora družine in prijateljev:

 • Podpora in razumevanje bližnjih sta lahko zelo pomembna pri spopadanju s tesnobo. Izmenjava občutkov in občutkov, da s svojimi težavami niste sami, lahko prinese olajšanje in pomoč.

Anksiozna motnja je resna, vendar ozdravljiva bolezen. Pomembno se je zavedati, da sta iskanje pomoči in začetek zdravljenja korak k boljšemu življenju. Različni pristopi zdravljenja, kot so psihoterapija, zdravila ali spremembe življenjskega sloga, lahko bistveno izboljšajo kakovost vašega življenja. Ključno je, da poiščete metodo, ki vam najbolj ustreza, in se zavedate, da pri tem niste sami. Podpora družine, prijateljev in skupinske terapije lahko zagotovijo dodatno olajšanje. Ne bojte se poiskati pomoči; vsak korak, ki ga naredite na poti k okrevanju, je nekaj, na kar ste lahko ponosni. Vaše duševno zdravje je dragoceno, s pravo podporo in strategijami pa lahko najdete pot do bolj zadovoljnega in izpolnjujočega življenja.

Viri:

Anksiozne motnje (who.int)

Anksiozne motnje – Simptomi in vzroki – Mayo Clinic

Znaki anksiozne motnje – NHS (www.nhs.uk)

Anksiozne motnje – Nacionalni inštitut za duševno zdravje (NIMH) (nih.gov)

© 2021 naturalzen.si