info@naturalzen.si

Naravna zdravila za srce – poiščite najučinkovitejše naravne snovi za zdravje srca

Avatar photo Krvni tlak - težave povezane s krvnim tlakom
Naravna zdravila za srce

Kazalo vsebine

Naravna zdravila za srce – poiščite najučinkovitejše naravne snovi za zdravje srca

Bolezni srca so eden najpogostejših vzrokov smrti na svetu, saj samo v Evropi povzročijo približno 45 % vseh smrti. To zaskrbljujoče dejstvo poudarja pomen skrbi za zdravje srca.

V zadnjih letih se vse več pozornosti namenja naravnim zdravilom, ki lahko podpirajo delovanje srca in zmanjšujejo tveganje za težave s srcem. 

Zanimanje za naravne alternative narašča, ne le zaradi njihove dostopnosti, temveč tudi zaradi njihovih morebitnih pozitivnih učinkov brez resnih stranskih učinkov. In katera so najučinkovitejša naravna zdravila za srce?

Preberite si, da bi to izvedeli.

Katera so najboljša naravna zdravila za srce?

Zdravje srca in celotnega srčno-žilnega sistema je zapletena tema. 

Študije in raziskovalci se z njim ukvarjajo že desetletja. Prav te študije so razkrile tudi pozitiven vpliv naravnih snovi in zdravil na srce. 

Med najučinkovitejšimi so maščobne kisline omega-3, česen, kurkumakoencim Q10 in pegastega badlja

V nadaljevanju si lahko preberete več o posameznih naravnih sredstvih za srce. Vendar ne smemo pozabiti, da naravno podobno za srce še ne pomeni, da je čudež. Brez zdravega življenjskega sloga ne moremo optimizirati zdravja srca. 

Kako lahko maščobne kisline omega-3 izboljšajo zdravje srca?

Maščobne kisline omega-3 so esencialne maščobe, ki imajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja srca. Te nenasičene maščobe, ki jih najdemo predvsem v mastnih ribah, kot so losos, skuša in sardine, pa tudi v nekaterih rastlinskih virih, kot so lanena semena in semena chia, lahko pomembno prispevajo k zaščiti srca in srčno-žilnega sistema

Tukaj je nekaj načinov, kako maščobne kisline omega-3 izboljšujejo zdravje srca:

1. Zmanjšanje vnetja

Maščobne kisline omega-3 imajo močne protivnetne lastnosti

Vnetje ima ključno vlogo pri razvoju ateroskleroze, ki je proces strjevanja in zoževanja arterij, kar lahko privede do bolezni srca. Omega-3 zmanjšujejo nastajanje vnetnih molekul, kar pomaga zaščititi krvne žile pred poškodbami in ohranjati njihovo elastičnost.

2. Uravnavanje ravni trigliceridov

Visoka raven trigliceridov v krvi je dejavnik tveganja za bolezni srca. 

Maščobne kisline omega-3 so znane po svoji sposobnosti zniževanja ravni trigliceridov. Študije kažejo, da lahko redno uživanje maščobnih kislin omega-3 zniža raven trigliceridov do 20-30 %, kar neposredno prispeva k zmanjšanju tveganja za bolezni srca.

3. Izboljšanje krvnega tlaka

Visok krvni tlak je eden glavnih dejavnikov tveganja za srčne bolezni in možgansko kap. 

Maščobne kisline omega-3 imajo blag antihipertenzivni učinek, kar pomeni, da lahko pomagajo zniževati krvni tlak, zlasti pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. To pomaga zmanjšati obremenitev srca in izboljšati splošno zdravje srca in ožilja.

4. Izboljšanje ravni holesterola

Maščobne kisline omega-3 lahko pomagajo povečati raven holesterola HDL (tako imenovanega dobrega holesterola), ki je znan po svoji sposobnosti odstranjevanja holesterola LDL (slabega holesterola) s sten krvnih žil. 

Ta učinek pomaga preprečevati nastajanje aterosklerotičnih plakov in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt.

5. Zmanjšanje tveganja za srčne aritmije

Aritmije, ki so nepravilnosti v srčnem ritmu, lahko povzročijo resne težave s srcem, vključno z nenadno srčno smrtjo. Maščobne kisline omega-3 pomagajo stabilizirati električno aktivnost v srcu in tako zmanjšajo tveganje za nastanek življenjsko nevarnih aritmij.

6. Zmanjšanje tveganja za trombozo

Maščobne kisline omega-3 zmanjšujejo strjevanje krvi in s tem tveganje za nastanek krvnih strdkov (tromboze). 

Tromboza lahko povzroči miokardni infarkt ali možgansko kap, saj lahko strdki blokirajo pretok krvi v srce ali možgane. Redno uživanje maščobnih kislin omega-3 lahko pomaga ohranjati kri bolj ohlapno in zmanjšuje tveganje za te resne zaplete.

Na splošno so maščobne kisline omega-3 neprecenljivo naravno sredstvo za krepitev zdravja srca, zato bi morale biti redni del prehrane vseh, ki skrbijo za zdravje srca.

omega 3

Ali česen pomaga zaščititi srce?

Da, česen že dolgo velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za srce. Njegove zdravilne lastnosti so znane že stoletja, sodobne znanstvene študije pa potrjujejo njegove koristi za zdravje srca in ožilja. Tukaj je nekaj načinov, kako česen pomaga zaščititi srce:

1. Znižanje krvnega tlaka

Raziskave kažejo, da lahko česen znatno pripomore k znižanju krvnega tlaka. Vsebuje žveplove spojine, kot je alicin, ki spodbujajo širjenje krvnih žil in izboljšujejo pretok krvi ter tako znižujejo krvni tlak. 

Nekatere študije kažejo, da lahko jemanje česnovih dodatkov zniža krvni tlak pri ljudeh s hipertenzijo podobno kot običajna zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

2. Znižanje ravni holesterola

Česen pomaga zniževati skupni holesterol in holesterol LDL, ki sodeluje pri nastajanju aterosklerotičnih oblog v arterijah. Te obloge lahko omejijo pretok krvi in povzročijo bolezni srca. 

Študije kažejo, da lahko redno uživanje česna zniža raven holesterola LDL za 10-15 %, kar pomaga zmanjšati tveganje za aterosklerozo in srčni infarkt.

3. Zmanjšanje nastajanja krvnih strdkov

Česen ima tudi antitrombotične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga zmanjšati strjevanje krvi. Redno uživanje česna lahko pomaga ohranjati kri bolj ohlapno in zmanjša tveganje za te resne zaplete.

4. Antioksidativne lastnosti

Česen je bogat z antioksidanti, ki ščitijo srce z nevtralizacijo prostih radikalov in zmanjševanjem oksidativnega stresa. Oksidativni stres lahko poškoduje krvne žile in prispeva k boleznim srca. Antioksidanti v česnu podpirajo tudi splošno zdravje srca in krvnih žil.

5. Izboljšanje krvnega obtoka

Česen pomaga izboljšati krvni obtok, saj spodbuja širjenje krvnih žil in zmanjšuje viskoznost krvi. Ta učinek prispeva k boljšemu pretoku krvi, kar je pomembno za ohranjanje zdravega srca in zmanjšanje tveganja za srčne bolezni.

6. Protivnetni učinki

Vnetje ima ključno vlogo pri razvoju in napredovanju bolezni srca. Česen ima močne protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati kronična vnetja v telesu, kar pomaga zaščititi srce in ožilje.

Ali lahko uživanje kurkume varuje vaše srce?

Da, uživanje kurkume lahko pomembno prispeva k zaščiti vašega srca. Kurkuma, znana po svoji svetlo rumeni barvi, se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini, zlasti v Aziji, kot zdravilna rastlina. 

Njena glavna učinkovina je kurkumin, ki ima močne protivnetne, antioksidativne in kardioprotektivne učinke. V nadaljevanju so predstavljeni načini, kako lahko kurkuma zaščiti vaše srce:

1. Zmanjšanje vnetja

Vnetje je ključni dejavnik pri nastanku in razvoju bolezni srca, vključno z aterosklerozo, ki nastane zaradi kopičenja oblog na stenah arterij. Kurkumin, glavna sestavina kurkume, je močno protivnetno sredstvo, ki lahko pomaga zmanjšati kronična vnetja v telesu. 

Študije so pokazale, da lahko kurkumin zmanjša raven vnetnih označevalcev, kot je CRP (C-reaktivni protein), kar pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni.

2. Antioksidantna zaščita

Kurkumin ima močne antioksidativne lastnosti, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu. Antioksidanti v kurkumi ščitijo celice sten krvnih žil pred poškodbami ter pomagajo ohranjati njihovo funkcionalnost in prožnost, kar je bistvenega pomena za zdravo srce.

3. Izboljšanje delovanja endotelija

Endotelij je obloga krvnih žil, njegovo pravilno delovanje pa je ključnega pomena za zdrave krvne žile in pretok krvi. Endotelijska disfunkcija, ki je stanje, ko endotelij ne deluje pravilno, je glavni dejavnik pri razvoju bolezni srca. Kurkumin izboljša delovanje endotelija, kar prispeva k boljšemu pretoku krvi in zmanjša tveganje za nastanek srčnih bolezni, kot sta visok krvni tlak in ateroskleroza.

4. Regulacija holesterola

Uživanje kurkume lahko pripomore k izboljšanju lipidnega profila z znižanjem ravni holesterola LDL in trigliceridov ter povečanjem holesterola HDL

Z izboljšanjem lipidnega profila se zmanjša tveganje za aterosklerozo, ki je temeljni proces, ki vodi do bolezni srca.

5. Zmanjšanje tveganja za trombozo

Kurkumin ima tudi antitrombotične lastnosti, kar pomeni, da pomaga preprečevati nastanek krvnih strdkov. 

Kurkumin zmanjšuje agregacijo trombocitov, kar pomaga preprečevati trombozo in ščiti srce pred morebitnimi usodnimi zapleti.

6. Znižanje krvnega tlaka

Visok krvni tlak je eden glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca. 

Študije kažejo, da kurkumin lahko ugodno vpliva na krvni tlak, saj izboljša delovanje endotelija in zmanjša vnetja, kar vodi v boljši pretok krvi in nižji krvni tlak.

Kakšne so prednosti koencima Q10 za zdravje srca?

Koencim Q10 (CoQ10) je naravni antioksidant, ki ima ključno vlogo pri proizvodnji energije v celicah, zlasti v srčni mišici. Vendar se s staranjem ali pri nekaterih bolezenskih stanjih raven CoQ10 v telesu zmanjša, kar lahko negativno vpliva na zdravje srca. 

Tukaj so glavne prednosti koencima Q10 za zdravje srca:

1. Spodbujanje proizvodnje energije v srcu

Srčna mišica je ena najaktivnejših mišic v telesu, saj nenehno črpa kri in zato potrebuje veliko energije. Koencim Q10 je bistvenega pomena za proizvodnjo ATP (adenozin trifosfata), ki je glavni vir energije v celicah. 

Zadostne količine koencima CoQ10 zagotavljajo, da ima srce dovolj energije za učinkovito delovanje, kar je lahko še posebej pomembno pri srčnem popuščanju ali drugih boleznih srca in ožilja.

2. Izboljšanje delovanja endotelija

Koencim Q10 izboljšuje delovanje endotelija, ki pomaga ohranjati elastičnost krvnih žil, znižuje krvni tlak in izboljšuje pretok krvi. Ta učinek je še posebej koristen za ljudi s povišanim krvnim tlakom ali drugimi srčno-žilnimi težavami.

3. Antioksidantna zaščita

Koencim Q10 je močan antioksidant, ki ščiti srčne celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. Redno uživanje CoQ10 pomaga nevtralizirati proste radikale in ščiti srčne celice pred poškodbami.

4. Podpora zdravljenju srčnega popuščanja

Srčno popuščanje je stanje, pri katerem srce ne more učinkovito črpati krvi, kar povzroča utrujenost, težko dihanje in zastajanje tekočine. 

Koencim Q10 lahko izboljša simptome srčnega popuščanja, saj poveča proizvodnjo energije v srčni mišici in izboljša njeno delovanje. 

Nekatere študije kažejo, da lahko dodatek koencima CoQ10 zmanjša število sprejemov v bolnišnico in izboljša kakovost življenja bolnikov s srčnim popuščanjem.

5. Zmanjšanje neželenih učinkov statinov

Statini so zdravila, ki se pogosto predpisujejo za zniževanje holesterola in zmanjševanje tveganja za bolezni srca. Vendar lahko statini znižajo raven CoQ10 v telesu, kar lahko povzroči neželene učinke, kot sta mišična šibkost in bolečina. 

Dopolnjevanje z zdravilom CoQ10 lahko pomaga ublažiti te neželene učinke in izboljša splošno zdravje srca pri bolnikih, ki jemljejo statine.

6. Zmanjšanje tveganja za srčne aritmije

Koencim Q10 lahko pomaga stabilizirati električno aktivnost srca in zmanjša tveganje za aritmijo. Njegova sposobnost podpiranja zdravja srčne mišice in izboljšanja proizvodnje energije prispeva k splošnemu izboljšanju delovanja srca.

Kako lahko mlečni badelj spodbuja zdravje srca?

Osat (Silybum marianum) je rastlina, znana po svojih razstrupljevalnih in zdravilnih lastnostih, zlasti v zvezi z jetri. Vendar lahko njeni učinki pozitivno vplivajo tudi na zdravje srca. 

V nadaljevanju so predstavljeni načini, kako pegasti badelj podpira zdravje srca:

1. Močne antioksidativne lastnosti

Glavna aktivna sestavina pegastega badlja je silimarin, močan antioksidant, ki pomaga ščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Redno uživanje pegastega badlja lahko zmanjša oksidativni stres in s tem zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih težav.

2. Znižanje ravni holesterola

Nekatere študije kažejo, da lahko pegastega badlja pomaga znižati raven holesterola LDL in skupnega holesterola, hkrati pa lahko poveča raven holesterola HDL. Izboljšanje lipidnega profila lahko prispeva k boljšemu zdravju srca.

3. Protivnetni učinki

Silimarin ima močne protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo vnetja v telesu in spodbujajo zdravje krvnih žil. Na ta način lahko pegastega badlja pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca, ki jih povzročajo kronična vnetja.

4. Izboljšanje delovanja jeter in razstrupljanja

Zdrava jetra so ključnega pomena za pravilno uravnavanje lipidov v krvi, kar neposredno vpliva na zdravje srca. Pegasti badelj je znan po tem, da spodbuja obnavljanje jetrnih celic in razstrupljanje telesa škodljivih snovi. Bolje delujoča jetra lahko učinkoviteje predelajo maščobe in toksine, kar zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

5. Podpora krvnega obtoka

Osat lahko spodbuja zdravo prekrvavitev, saj pomaga ohranjati čiste krvne žile in spodbuja njihovo prožnost. Izboljšana cirkulacija pomeni, da srcu ni treba delati toliko, kar lahko zmanjša tveganje za visok krvni tlak in druge težave s srcem.

6. Zaščita pred presnovnim sindromom

Metabolični sindrom je skupek dejavnikov tveganja, vključno z visokim krvnim tlakom, povišanim krvnim sladkorjem, trebušno debelostjo in neugodnim lipidnim profilom, ki povečujejo tveganje za bolezni srca. Pegasti badelj lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in izboljša presnovo maščob, kar lahko zmanjša tveganje za presnovni sindrom in s tem za bolezni srca.

Pegasti badelj in hujšanje

Kako obvladovati stres z naravnimi sredstvi za zaščito srca?

Obvladovanje stresa je ključnega pomena za zaščito srca, saj lahko kronični stres prispeva k boleznim srca, vključno z visokim krvnim tlakom, aritmijo in srčnim infarktom. Obstaja več naravnih sredstev in tehnik, ki lahko pomagajo pri odpravljanju stresa in krepitvi zdravja srca:

1. Zelišča za pomiritev

  • Valerijan: to zelišče je znano po svojih pomirjujočih učinkih in lahko pomaga pri lajšanju tesnobe in živčnosti. Jemljite ga v obliki čaja ali kot prehransko dopolnilo za boljši spanec in zmanjšanje stresa.
  • Melisa: Melisa ima blage pomirjevalne učinke, ki pomagajo sprostiti telo in um. Za pomiritev živčnega sistema jo lahko jemljete v obliki čaja ali tinkture.
  • Sivka: sivka se pogosto uporablja za lajšanje stresa in tesnobe. Eterično olje sivke lahko uporabljate v aromaterapiji ali ga nekaj kapljic dodate v kopel.

2. Adaptogeni

  • Ašvaganda: Ašvaganda je adaptogeno zelišče, ki telesu pomaga pri obvladovanju stresa in zmanjšuje raven kortizola, stresnega hormona. Redna uporaba lahko pomaga izboljšati odpornost na stres in zaščititi srce.
  • Rhodiola Rosea: ta adaptogena rastlina izboljšuje odpornost telesa na telesni in duševni stres. Rhodiola podpira ravnovesje v živčnem sistemu in lahko pomaga ohranjati zdravo raven energije.

3. Redno gibanje in vadba

Telesna aktivnost je eden najučinkovitejših načinov za obvladovanje stresa. Redna telesna vadba sprošča endorfine, ki so naravni “hormoni sreče” in pomagajo izboljšati razpoloženje. Kardiovaskularne vaje, kot so hoja, tek, plavanje ali joga, so še posebej koristne za zdravje srca.

4. Meditacija in tehnike dihanja

  • Meditacija: redna meditacija lahko pomaga zmanjšati stres, saj se osredotoča na sedanji trenutek in sprošča um. Tehnike, kot sta meditacija pozornosti ali transcendentalna meditacija, lahko zmanjšajo stres in spodbujajo zdravje srca.
  • Dihalne vaje: Globoko ali preponsko dihanje pomaga umiriti živčni sistem in zmanjšuje raven stresa. Te tehnike znižujejo krvni tlak in imajo lahko takojšen pomirjujoč učinek.

5. Zdrava prehrana, bogata z antioksidanti

Prehrana, bogata z antioksidanti, lahko pomaga zaščititi srce pred škodljivimi učinki stresa. V prehrano vključite živila, bogata z maščobnimi kislinami omega-3 (kot so losos, semena chia in orehi), ki zmanjšujejo vnetja in spodbujajo zdravje srca. Sadje in zelenjava, zlasti jagodičevje, špinača in brokoli, sta bogata z antioksidanti, ki lahko ščitijo srce pred oksidativnim stresom.

6. Kakovost spanja

Dovolj kakovostnega spanca je bistvenega pomena za obvladovanje stresa in krepitev zdravja srca. Kronično pomanjkanje spanja lahko poveča raven stresnih hormonov in negativno vpliva na krvni tlak. Vzpostavitev redne spalne rutine in izboljšanje higiene spanja lahko bistveno pripomoreta k zmanjšanju stresa.

Ali lahko naravna zdravila v celoti nadomestijo zdravljenje, ki ga je predpisal zdravnik?

Naravna zdravila so lahko učinkovito dopolnilo pri zdravljenju različnih zdravstvenih težav, tudi tistih, povezanih s srcem, vendar v večini primerov ne morejo popolnoma nadomestiti zdravljenja, ki ga predpiše zdravnik. 

Tradicionalna zdravila, ki jih predpiše zdravnik, so rezultat dolgoletnih raziskav in kliničnih preskušanj, ki dokazujejo njihovo učinkovitost pri določenih boleznih. Naravna zdravila, čeprav lahko nudijo pomembne koristi, morda niso dovolj močna ali hitro delujoča za obvladovanje akutnih ali resnih stanj, kot so srčni infarkt, srčno popuščanje ali druge bolezni srca in ožilja.

Naravna zdravila so lahko dragoceno orodje za krepitev zdravja srca, lajšanje stresa in izboljšanje splošnega počutja. Vendar mora biti njihova uporaba vedno premišljena in skladna z zdravljenjem, ki vam ga je predpisal zdravnik. 

Čeprav zelišča, adaptogeni in druga naravna sredstva prinašajo številne koristi, je njihova učinkovitost pri resnih zdravstvenih stanjih lahko omejena. Zato je ključnega pomena, da tradicionalna zdravljenja kombiniramo z naravnimi metodami in tako ustvarimo celovit pristop k skrbi za srce. 

Če se pred uporabo naravnih zdravil posvetujete z zdravnikom, boste zagotovili, da so učinkovita in varna ter da je vaše srce kar najbolje zaščiteno. Zdravje srca je neprecenljivo, zato je pomembno, da izberete najboljšo možno oskrbo.

Viri:

Celovit pregled zaščitnih lastnosti silibinina/silimarina za srce in ožilje: novost v bloku – PMC (nih.gov)

Koencim Q10 pri srčno-žilnih in presnovnih boleznih: trenutno stanje problema – PMC (nih.gov)

Uporaba koencima Q10 pri srčno-žilnih boleznih – PMC (nih.gov)

Zaščitni učinki kurkumina pri srčno-žilnih boleznih – vpliv na oksidativni stres in mitohondrije – PMC (nih.gov)

Omega-3 maščobne kisline in srce: novi dokazi, več vprašanj – Harvard Health

© 2021 naturalzen.si