info@naturalzen.si

Ašvaganda – kaj boste izgubili, če ne boste vzeli tega čudeža?

Lana Novak Utrujenost - kako se boriti proti kronični utrujenosti
ašvaganda

Ašvaganda – kaj boste izgubili, če ne boste vzeli tega čudeža?

Ašvaganda – ali Ashwagandha – ste že slišali to besedo? V hitrem svetu, polnem stresa in negotovosti, se ašvaganda izkaže za močnega zaveznika tistih, ki si prizadevajo za celostno dobro počutje.

Ašvaganda, ki izhaja iz sanskrtskih besed “ashva” (konj) in “gandha” (vonj), se zaradi svoje edinstvene arome in prepričanja, da njeno uživanje konju daje moč in vitalnost, pogosto imenuje “vonj konja”. To adaptogeno zelišče ima globoke korenine v ajurvedi in se ponaša z bogato zgodovino uporabe v tradicionalni medicini.

V tem vodniku se bomo poglobili v neštete prednosti ašvagande, raziskali njeno vsestransko uporabo, morebitne stranske učinke in znanstvene dokaze, ki potrjujejo njen sloves naravne moči. Ne glede na to, ali ste ljubitelj dobrega počutja ali nekdo, ki išče pomoč pri stresu, tesnobi ali drugih zdravstvenih težavah, se nam pridružite na tem potovanju, ko bomo razkrili skrivnosti zdravilnega potenciala ašvagande.

Podajmo se na celostno raziskovanje tega izjemnega zelišča in spoznajmo, kako lahko prispeva k vašemu splošnemu zdravju in dobremu počutju. V nadaljevanju si preberite, da odkrijete čudeže ašvagande in kako lahko postane sestavni del vaše zdravstvene poti.

Ključne lastnosti in učinki ašvagande:

 1. Adaptogene lastnosti: Ašvaganda se uvršča med adaptogene snovi, ki telesu pomagajo pri prilagajanju na stres in ohranjanju ravnovesja. Povečuje odpornost telesa na različne stresne dejavnike.
 2. Tradicionalna uporaba: V ajurvedski medicini se ašvaganda že dolgo uporablja zaradi možnosti spodbujanja splošnega dobrega počutja. Uporablja se za reševanje različnih zdravstvenih težav, vključno s stresom, tesnobo, utrujenostjo in vnetji.
 3. Bioaktivne spojine: Ašvaganda vsebuje več bioaktivnih spojin, vključno z withanolidi, alkaloidi in steroidnimi laktoni, ki verjetno prispevajo k njenim zdravilnim lastnostim.
 4. Stres in anksioznost: Eden od dobro znanih učinkov ašvagande je, da lahko zmanjša stres in anksioznost. Pomaga uravnavati raven kortizola, ki je povezan z odzivom telesa na stres.
 5. Kognitivne funkcije: Nekatere študije kažejo, da ima lahko ašvaganda nevroprotektivne lastnosti, ki lahko podpirajo kognitivne funkcije in spomin.
 6. Podpora imunskemu sistemu: Ašvaganda naj bi imela imunomodulatorne učinke, kar pomeni, da lahko pomaga uravnavati imunski sistem in potencialno pomaga pri različnih boleznih.
 7. Protivnetne lastnosti: Zelišče naj bi imelo protivnetne učinke, zato je potencialni zaveznik pri zdravljenju vnetnih stanj.
 8. Podpora spanja: Kot nakazuje latinsko ime “somnifera”, je ašvaganda tradicionalno povezana s spodbujanjem mirnega spanca in odpravljanjem nespečnosti.

Veda in Ašvaganda

Znanost o ašvagandi vključuje podroben pregled njene kemične sestave, bioaktivnih spojin in fizioloških učinkov na telo. V nadaljevanju so predstavljeni ključni vidiki znanstvenega razumevanja ašvagande:

1. Bioaktivne spojine:

   – Withanolidi: So skupina naravnih spojin, ki jih najdemo v ašvagandi. Odgovorne naj bi bile za številne zdravilne lastnosti rastline, vključno s protivnetnimi in antioksidativnimi učinki.

   – Alkaloidi: So organske spojine, ki vsebujejo dušik. Alkaloidi imajo lahko različne farmakološke učinke in prispevajo k splošnemu zdravilnemu profilu rastline.

   – Steroidni laktoni: Ašvaganda vsebuje steroidne laktone, vključno z withanolidi, ki so jih preučevali zaradi njihovih adaptogenih in protistresnih lastnosti.

 

2. Adaptogene lastnosti:

– Ašvaganda je uvrščena med adaptogene, snovi, ki telesu pomagajo pri prilagajanju na stres in ohranjanju ravnovesja. Adaptogene lastnosti pripisujejo modulaciji osi hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA) in ravni kortizola, ki ima vlogo pri odzivanju telesa na stres.

 

3. Učinki proti stresu:

– Raziskave kažejo, da lahko ašvaganda pomaga zmanjšati stres in anksioznost z uravnavanjem ravni kortizola, glavnega stresnega hormona. Z uravnavanjem odziva na stres lahko ašvaganda prispeva k bolj mirnemu in sproščenemu počutju.

 

4. Nevroprotektivni učinki:

– Nekatere študije kažejo, da ima lahko ašvaganda nevroprotektivne učinke, kar pomeni, da lahko ščiti živčne celice pred poškodbami. To lahko vpliva na kognitivne funkcije in je lahko pomembno pri nevrodegenerativnih boleznih.

 

5. Protivnetne lastnosti:

– Ašvaganda je v različnih študijah dokazala protivnetne učinke. Modulira lahko proizvodnjo pro-vnetnih citokinov, kar prispeva k njenemu potencialu pri zdravljenju vnetnih bolezni.

 

6. Antioksidativno delovanje:

– Rastlina ima antioksidativne lastnosti in pomaga nevtralizirati škodljive proste radikale v telesu. To antioksidativno delovanje lahko prispeva k splošnim koristim ašvagande za zdravje.

 

7. Imunomodulatorni učinki:

– Menijo, da ima ašvaganda imunomodulatorne učinke, kar pomeni, da lahko vpliva na delovanje imunskega sistema. To lahko prispeva k njenemu potencialu za podporo splošnega zdravja imunskega sistema.

 

8. Hormonsko ravnovesje:

– Ašvaganda je bila preučevana zaradi svojih učinkov na hormonsko ravnovesje, zlasti na delovanje ščitnice in reproduktivnih hormonov. Vendar so za popolno razumevanje teh mehanizmov potrebne nadaljnje raziskave.

Kako jemati ašvagando?

Ašvaganda se uporablja v različnih oblikah, vključno s prahom, kapsulami, tinkturami ali oljem. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko ašvagando vključite v svoj vsakdan in kako dolgo jo jemljete:

 1. Prašek Ašvaganda:
  • Mešajte s hrano ali pijačo: Dodamo ga lahko jogurtu, smootijem, čaju ali drugim napitkom. Priporočeni dnevni odmerek je lahko 1/2 do 1 čajna žlička.
  • Ašvaganda Latte: Pripravite Ašvaganda latte tako, da prašek zmešate s toplim mlekom, dodate med in začimbe po okusu.
 2. Kapsula Ašvaganda:
  • Dnevno s hrano: Priporočeni odmerek ašvagande v obliki kapsul zaužijte s hrano. V večini primerov je priporočeni dnevni odmerek 300 mg do 600 mg, vendar se lahko priporočila razlikujejo glede na blagovno znamko in izdelek.
 3. Tinktura ašvagande:
  • Pod jezik ali s pijačo: Tinkturo lahko zaužijete neposredno pod jezik ali jo dodate vodi, čaju ali soku. Tinkture se v primerjavi s kapsulami hitro absorbirajo.
 4. Olje ašvagande:
  • Masaža: Olje ašvagande se lahko uporablja za masažo, ki pomaga pri sproščanju in zmanjševanju stresa.
 5. Ašvaganda v kombinaciji z drugimi zelišči:
  • Adaptogene mešanice: Za še celovitejši učinek kombinirajte ašvagando z drugimi adaptogenimi zelišči, kot sta rodiola ali ginseng.

Ne pozabite, da se odziv posameznika na ašvagando lahko razlikuje, zato je pomembno, da začnete z manjšim odmerkom in ga po potrebi postopoma povečujete. Priporočeni odmerki se lahko razlikujejo glede na izdelek in individualne potrebe.

Možni neželeni učinki

Ašvaganda na splošno velja za varno, vendar se pri nekaterih posameznikih lahko pojavijo neželeni učinki. Pomembno je, da ste previdni in da se pred jemanjem ašvagande posvetujete z zdravnikom, zlasti če imate zdravstvene težave ali jemljete zdravila. V nadaljevanju so predstavljeni možni neželeni učinki in nekateri previdnostni ukrepi, ki jih je treba upoštevati pri jemanju ašvagande:

 1. Gastrointestinalni razcep:
  • Pri nekaterih posameznikih lahko pride do blagega nelagodja v želodcu ali prebavnih motenj. Če ste občutljivi na nova zelišča ali dodatke, je morda priporočljivo, da začnete z manjšim odmerkom in ga postopoma povečujete.
 2. Interakcije z zdravili:
  • Ašvaganda lahko vpliva na raven sladkorja v krvi in krvni tlak. Osebe, ki jemljejo zdravila za sladkorno bolezen ali nadzor krvnega tlaka, naj se pred jemanjem ašvagande posvetujejo s svojim zdravnikom, saj lahko vpliva na učinek teh zdravil.
 3. Možne alergijske reakcije:
  • Osebe z alergijami na rastline iz družine solanaceous (npr. paradižnik, krompir, paprika) morajo biti previdne, saj ašvaganda spada v to družino in lahko povzroči alergijsko reakcijo.
 4. Nosečnost in dojenje:
  • Nosečnice se morajo pred jemanjem ašvagande posvetovati s svojim zdravnikom. Podatki o tem, kako lahko vpliva na nosečnost, niso dosledni.
  • Ni dovolj raziskav o tem, kako ašvaganda vpliva na doječe matere, zato priporočamo, da se pred jemanjem posvetujete z zdravnikom.
 5. Avtoimunske bolezni:
  • Osebe z avtoimunskimi boleznimi (npr. revmatoidni artritis, lupus) morajo biti previdne, saj lahko ašvaganda vpliva na imunski sistem.
 6. Spanje in sprostitev:
  • Ašvaganda lahko deluje pomirjevalno, zato jo je treba uživati previdno, če posameznik jemlje druga zdravila ali dodatke, ki vplivajo na živčni sistem ali povzročajo zaspanost.

Pomembno je opozoriti, da so neželeni učinki lahko individualni in se ne pojavijo pri vseh. Če se odločite za jemanje ašvagande, je priporočljivo začeti z manjšim odmerkom in spremljati odzive telesa. Vedno je najbolje, da se pred začetkom uporabe kakršnih koli dodatkov ali zelišč posvetujete z zdravnikom, da se izognete neželenim interakcijam ali stranskim učinkom.

Ašvaganda – pregledi

Naš izdelek Ašvaganda BIO je ena od naših uspešnic (tj. najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil). Glede na povratne informacije naših strank ugotavljamo, da ašvaganda vsakemu pomaga nekoliko drugače, odvisno od tega, s čim se spopada. Pri nekaterih je to tesnoba, pri drugih spomin in koncentracija ali slabo spanje. Dobivamo tudi povratne informacije o tem, kako zmanjšuje kortizol ali blaži stres.

Ašvaganda v ajurvedi

V tradicionalni indijski medicini, znani kot ayurveda, ima ashvagandha pomembno mesto. Ta rastlina velja za adaptogen, kar pomeni, da telesu pomaga pri prilagajanju na stres in ohranjanju ravnovesja.

Tukaj je nekaj vidikov uporabe ashvagandhe v ajurvedi:

 1. Uravnoteženje doše:
  • V ajurvedi velja, da ima vsak človek kombinacijo treh bioenergetskih sil, znanih kot doše – Vata, Pitta in Kapha. Ašvaganda velja za adaptogen, ki lahko pomaga uravnovesiti te doše in tako prispeva k splošnemu zdravju.
 2. Pomlajevanje in vitalnost:
  • Ašvaganda se v ajurvedi pogosto obravnava kot rasajana, kar pomeni sredstvo za pomlajevanje in obnovo telesa. Spodbuja vitalnost in energijo ter naj bi spodbujala dolgoživost.
 3. Stres in duševno zdravje:
  • Ajurveda pripisuje ašvagandi sposobnost zagotavljanja duševne moči in odpornosti na stres. Velja za tonik za živčni sistem ter zdravilo proti duševni napetosti in tesnobi.
 4. Spanje in sprostitev:
  • V ajurvedi ašvaganda velja za pomirjujoče zelišče, ki lahko pomaga pri težavah s spanjem. Pogosto jo priporočajo tistim, ki imajo motnje spanja.
 5. Podpora imunskemu sistemu:
  • Ašvaganda ima svoje mesto tudi pri krepitvi imunskega sistema. V ajurvedi se uporablja za krepitev telesne odpornosti in preprečevanje bolezni.
 6. Reproduktivno zdravje:
  • Ašvaganda je v ajurvedi povezana s spodbujanjem reproduktivnega zdravja. Pozitivno naj bi vplivala na libido in reproduktivno vitalnost moških in žensk.
 7. Uporaba v različnih oblikah:
  • V ajurvedi se ašvaganda uporablja v različnih oblikah, vključno s prahom, tinkturo, oljem in celo prehranskimi dopolnili, da bi ljudje lahko izbrali metodo, ki najbolj ustreza njihovim potrebam.
 8. Dolgotrajna uporaba:
  • V ajurvedi so poudarjene koristi dolgotrajne uporabe ašvagande. Menijo, da se lahko njeni učinki postopoma kažejo s časom, podobno kot krepitev in harmonizacija telesa.

Pomembno je poudariti, da ajurveda temelji na individualnem pristopu k vsakemu posamezniku. Zato so lahko priporočila za ašvagando v okviru ajurvede prilagojena posebnim potrebam in konstituciji vsakega posameznika.

Na koncu bi radi poudarili, da je ašvaganda veliko več kot le zelišče – je starodavno darilo narave, ki nam ponuja večplastne koristi za splošno zdravje in dobro počutje. Zaradi izjemnih adaptogenih lastnosti, podpore duševnemu in telesnemu zdravju ter zgodovinske vrednosti v ajurvedi je ašvaganda več kot le priljubljeno dopolnilo. Vendar pa ne pozabimo, da se moramo pred začetkom kakršnih koli novih praks dobrega počutja ali prehranskih dopolnil posvetovati z zdravnikom. Z ašvagando lahko odkrijemo moč narave in njen pozitiven vpliv na našo vsakodnevno vitalnost. Upamo, da bo ta pot do popolnega zdravja našla svoje mesto v našem vsakdanjem življenju, ašvaganda pa bo zvesta spremljevalka na poti do ravnovesja telesa in duha.

Viri:

Ashwagandha: Ali pomaga pri stresu, tesnobi ali spanju? – Informativni list za zdravstvene delavce (nih.gov)

Ashwagandha (Withania somnifera) – trenutne raziskave o zdravju koristnih dejavnostih: opisni pregled – PMC (nih.gov)

Varnost izvlečka korenine ašvagande: randomizirana, s placebom nadzorovana študija pri zdravih prostovoljcih – ScienceDirect

Ali Ashwaganda pomaga pri tesnobi? Kaj je treba vedeti o dodatku za lajšanje stresa – The New York Times (nytimes.com)

© 2021 naturalzen.si