info@naturalzen.si

Revmatizem – znaki in kako jih lajšati

Lana Novak Sklepi in bolezni sklepov - vzroki in rešitve
Revmatizem - znaki

Revmatizem – znaki in kaj bo pomagalo pri njihovem lajšanju

Revmatizem – strokovno revmatoidni artritis – je avtoimunska bolezen, ki povzroča vnetje v telesu. Imunski sistem pomotoma napade zdrave celice, kar povzroči vnetje in bolečino v določenih delih teleta. Kakšni so simptomi revmatizma ali kaj ga povzroča, si lahko preberete v nadaljevanju. Če imate več težav s sklepi ali kostmi, kliknite tukaj za naše druge članke na to temo.

Revmatizem – znaki

Simptome revmatizma lahko opišemo s tremi osnovnimi znaki: bolečina, togost, oteklina in rdečina.

Drugi simptomi revmatizma so: utrujenost in pomanjkanje energije, visoka temperatura, znojenje, slab apetit in izguba telesne teže.

Bolečine v sklepih

Kadar je vzrok bolečine revmatizem, bolečina najprej prizadene manjše sklepe, kot so zapestja, prsti ali sklepi stopal. Bolečina, ki jo povzroča revmatizem, je običajno utripajoča in stalna. Pogosto je hujša zjutraj in po obdobju nedejavnosti.

Togost

Sklepi, ki jih prizadene revmatoidni artritis, so pogosto togi. Če so prizadete roke, na primer ne morete popolnoma upogniti prstov ali stisniti pesti.

Tako kot bolečine v sklepih je tudi togost pogosto hujša zjutraj ali po obdobju nedejavnosti.

Jutranja togost, ki je tudi simptom osteoartritisa, običajno mine v 30 minutah po vstajanju, vendar jutranja togost pri revmatoidnem artritisu pogosto traja dlje.

Otekanje in rdečica

Obloge sklepov, ki jih prizadene revmatoidni artritis, se vnamejo, zaradi česar lahko sklepi otečejo in postanejo vroči ter občutljivi na dotik.

Pri nekaterih ljudeh se lahko pod kožo okoli prizadetih sklepov pojavijo tudi čvrste otekline, imenovane revmatoidni vozliči.

Kateri so prvi znaki revmatizma?

V zgodnjih fazah bolezni revmatizem nima posebnih simptomov. Revmatizem lahko odkrijete, če vas najprej začnejo boleti manjši sklepi. Zlasti sklepi, ki povezujejo prste na rokah in prste na nogah s stopali. V poznejših fazah bolečina stalno prizadene večje sklepe, kot so zapestja, gležnji, kolena, kolki, ramena itd.

Kaj povzroča revmatoidni artritis?

Natančen vzrok revmatoidnega artritisa (RA) ni povsem znan, vendar naj bi šlo za kombinacijo genetskih in okoljskih dejavnikov.

RA je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem napačno napada zdrava tkiva v telesu, vključno s sklepi. To povzroči vnetje in postopno poškodbo sklepov in okoliških tkiv.

Nekatere raziskave kažejo, da lahko virusna ali bakterijska okužba sproži razvoj RA pri ljudeh, ki so genetsko nagnjeni k tej bolezni. Na razvoj RA lahko vplivajo tudi hormonski dejavniki in dejavniki življenjskega sloga, kot je kajenje.

Pomembno je poudariti, da čeprav natančen vzrok za nastanek RA še vedno ni znan, potekajo raziskave za boljše razumevanje osnovnih mehanizmov bolezni in razvoj učinkovitega zdravljenja za obolele.

Revmatizem pri starejših in huda stopnja

Revmatoidni artritis (RA) je lahko v starejših letih še posebej problematičen in ima lahko resne posledice, če ga ne zdravimo. S staranjem so ljudje lahko bolj dovzetni za zaplete RA, kot so poškodbe sklepov in zmanjšana gibljivost. Poleg tega imajo lahko starejši ljudje z RA tudi druge s starostjo povezane zdravstvene težave, kot so bolezni srca in osteoporoza, kar lahko še poslabša učinke RA na njihovo zdravje in vsakdanje življenje.

V hujših primerih lahko RA povzroči deformacije sklepov in invalidnost. Poškodbe sklepov lahko otežijo vsakodnevne dejavnosti, kot so kopanje, oblačenje in hoja, ter poslabšajo kakovost življenja. V hujših primerih lahko poškodbe sklepov zahtevajo tudi operacijo zamenjave sklepov, ki je lahko zapleten in boleč postopek.

Deformacija sklepov

Poleg tega ima lahko RA resne posledice na druge dele telesa, kot so oči, pljuča in srce. Vnetje, povezano z RA, lahko povzroči večje tveganje za okužbe, slabokrvnost in druge zdravstvene težave.

Pomembno je, da starejši ljudje z RA tesno sodelujejo s svojim zdravnikom, da bi obvladali bolezen in preprečili resne zaplete. To lahko vključuje jemanje zdravil za zmanjševanje vnetja, udeležbo na fizioterapiji in vadbi za ohranjanje funkcije sklepov in gibljivosti ter obvladovanje drugih zdravstvenih težav, ki so lahko povezane z RA. Z ustreznim zdravljenjem in oskrbo lahko starejši odrasli z RA ohranijo dobro kakovost življenja in preprečijo resne posledice bolezni.

Kako diagnosticirati revmatizem?

Če sumite, da imate revmatizem, morate čim prej obiskati zdravnika. Zdravnik bo opravil pregled ter vas povprašal o simptomih in anamnezi. Za lažje diagnosticiranje bolezni lahko odredi tudi preiskave, kot sta krvni test ali rentgensko slikanje.

Zdravljenje revmatoidnega artritisa

Zdravila za revmatoidni artritis ni, vendar so na voljo načini zdravljenja, ki pomagajo obvladovati simptome in upočasniti napredovanje bolezni. Cilj zdravljenja je zmanjšati vnetje, ublažiti bolečino in togost ter preprečiti poškodbe sklepov.

Najpogostejše oblike zdravljenja RA vključujejo:

  • Zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, kortikosteroidi in antirevmatiki, ki spreminjajo bolezen
  • Fizikalna terapija in vadba za ohranjanje funkcije in gibljivosti sklepov.
  • Delovna terapija za pomoč pri vsakodnevnih opravilih in ohranjanje samostojnosti
  • kirurgija v hujših primerih za popravilo ali zamenjavo poškodovanih sklepov.

Življenje z revmatoidnim artritisom

Življenje z RA je lahko zahtevno, vendar lahko za obvladovanje simptomov in ohranjanje dobre kakovosti življenja storite veliko stvari. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali dobro živeti z RA:

  • Ostanite aktivni in sodelujte pri fizioterapiji in vadbi
  • Zdravo se prehranjujte in vzdržujte zdravo telesno težo
  • Izogibajte se kajenju in omejite uživanje alkohola.
  • dovolj spanja in obvladovanje stresa s sprostitvenimi tehnikami ali svetovanjem.
  • Ohranite stike s podpornim sistemom, kot so prijatelji, družina ali podporna skupina.
  • Okrepite sklepe z različnimi prehranskimi dodatki: kolagen, MSM, Chondro Compleks in drugi.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 + one =

© 2021 naturalzen.si