info@naturalzen.si

Hondroprotektanti ali z drugimi besedami “zdravi sklepi”

Lana Novak Sklepi in bolezni sklepov - vzroki in rešitve
Hondroprotektanti

Hondroprotektanti

Imate tudi vi bolečine v sklepih? Neprijetne bolečine, ki vse pogosteje prizadenejo ne le ljudi po petdesetem letu, temveč tudi mlajše in športnike. Bolečine pri hoji, mišična togost ali oslabelost so značilni signali, da je s sklepi neka hudoj narobe. Izognite se težavam s sklepi in jim namenite ustrezno nego. Najboljši način za krepitev zdravja in moči sklepov je jemanje hondroprotektantov, znanih tudi kot izdelki za prehrano sklepov.

Kaj so hondroprotektanti?

Izraz hondroprotektivi se nanaša na snovi, ki pomagajo zaščititi sklepno tkivo pred poškodbami in obrabo. Uporabljamo jih kot prehransko dopolnilo. Njihova funkcija je spodbujanje obnove sklepnega tkiva, ustvarjanje zaščite in preprečevanje uničenja hrustanca. Imajo sposobnost spodbujanja nastajanja hialuronske kisline, ki je bistvena za ohranjanje elastičnosti in hidratacije hrustanca. Pomagajo zmanjševati vnetja in bolečine v sklepih ter lahko obnovijo delovanje sklepov.

Kako jih dobimo?

Hondroprotektante običajno pridobivamo iz živalskih in rastlinskih virov, najpogosteje iz izvlečkov ribjih, rastlinskih in živalskih beljakovin. Izvlečki kurkume, rdeče paprike in riža na primer vsebujejo veliko glukozamina in hialuronske kisline. Živalski hrustanec se uporablja za proizvodnjo različnih zdravil, saj se iz njega pridobivata kolagen in hondroitin. Najbolj tipičen vir hondroprotektantov so ribe, in sicer v obliki ribjega olja.

Bolečine sklepi

Vrste hondroprotektivnih sredstev

Najpogosteje uporabljena hondroprotektivna sredstva so:

  • Glukozamin
  • Hondroitin sulfat
  • MSM

Drugi hondroprotektivi vključujejo na primer:

  • Hialuronska kislina
  • Boswellia serrata – izvleček iz drevesa bosvelije (pridobljen iz njegovega lubja)
  • Kurkumin – ima protivnetne in antioksidativne učinke ali izvleček avokada in soje.

Glukozamin

Glukozamin je aminosaharid ki ga najdemo v hrustancu in pomaga tvoriti in obnavljati hrustanec. Poznamo dve glavni vrsti glukozamina: glukozamin sulfat in glukozamin hidroklorid.

  • Glukozamin sulfat: je ena najpogosteje uporabljenih oblik glukozamina v prehranskih dopolnilih. Gre za kombinacijo glukozamina in sulfata, ki naj bi izboljšala njegovo absorpcijo v telo. Domnevajo, da lahko preprečuje razgradnjo tkiva sklepnega hrustanca.
  • Glukozamin hidroklorid: je kombinacija glukozamina in vodikovega klorida, ki izboljša njegovo obstojnost in stabilnost. Učinkovito zmanjšuje bolečine v sklepih in izboljšuje delovanje sklepov, zlasti pri ljudeh z osteoartritisom.

Glukozamin se pridobiva iz živalskih virov, predvsem iz njihovih tkiv. Najpogosteje uporabljeni viri so: lupine mehkužcev, živalske kosti in glive. Je primerno hondroprotektivno sredstvo, ki se uporablja za zdravljenje in preprečevanje bolezni sklepov in kosti. Na voljo je v trdni obliki – v obliki tablet ali v obliki kreme in mazila.

Hondroitin sulfat

Hondroitin sulfat je naravno prisotna spojina v telesu in bistveni del hrustanca. Na voljo je tudi kot prehransko dopolnilo (pogosto v kombinaciji z glukozaminom). Običajno se uporablja za odpravljanje simptomov osteoartritisa – bolezni sklepov, pri kateri se hrustanec na koncih kosti obrabi.

Za njegovo kopičenje v sklepih je potreben čas, zato ga uvrščamo med počasneje delujoče dodatke. Večina hondroitinskih dodatkov je živalskega izvora. Najdemo ga v nekaterih živilih živalskega izvora, vključno z enolončnicami, kostnimi juhami, juhami in jedmi, ki vsebujejo kose mesa z vezivnim tkivom.

Ali obstaja razlika med glukozaminom in hondroitinom?

Oba sta prehranska dopolnila in spadata med hondroprotektive, ki jih uporabljamo za zdravljenje bolezni sklepov. Imenujemo ju gradnika. Glukozamin je aminomonosaharid, ščiti in obnavlja hrustančno tkivo, zmanjšuje vnetja in bolečine v sklepih.

Hondroitin je sestavni del hrustančnega tkiva in proteoglikanov, ki tvorijo njegovo strukturo. Deluje protivnetno, pomaga izboljšati elastičnost in pritisk hrustanca.

Razlika se kaže v delovanju in učinkih posameznega hondroprotektiva.

Hialuronska kislina

Hialuronska kislina ima veliko vlogo pri celjenju ran, trdnosti kosti, zdravju kože ter drugih telesnih funkcijah in sistemih. Njena glavna vloga je zadrževanje vode, ki ohranja vlažnost in mazanje tkiv.

Je bistvenega pomena za naše sklepe, saj zapolnjuje prostor med kostmi in maže tkiva. Pomanjkanje te kisline lahko povzroči neprijetno bolečino, ki je posledica drgnjenja kosti med seboj.

Dopolnite ga lahko z različnimi prehranskimi dodatki. Priporočeni dnevni odmerek za ljudi, starejše od 40 let, je 80-200 mg na dan. Uživanje takšnega odmerka vsaj dva meseca znatno zmanjša bolečine v sklepih.

MSM

Omeniti velja tudi organsko spojino MSM – metilsulfonilmetan, ki vsebuje žveplo in se uporablja za izboljšanje delovanja sklepov. Pri osteoartritični bolezni sklepov blaži bolečine in pomaga pri tvorbi kolagena, ki je glavna sestavina hrustanca.

Koristen nasvet v zaključku

Preprečite neprijetne bolečine v sklepih in preizkusite naš izdelek Chondro Complex, ki je oblikovan za najbolj učinkovito podporo sklepov, kosti in hrustanca. Vsebuje MSM, hondroitin, glukozamin in vitamin C.

Viri:

The Effect of Methylsulfonylmethane on Osteoarthritic Large Joints and Mobility | Pagonis | International Journal of Orthopaedics (ghrnet.org)

Expert Q&A: Glucosamine and Chondroitin for OA (arthritis.org)

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)

The effects of an oral preparation containing hyaluronic acid (Oralvisc®) on obese knee osteoarthritis patients determined by pain, function, bradykinin, leptin, inflammatory cytokines, and heavy water analyses | SpringerLink

Chondroprotective Factors in Osteoarthritis: a Joint Affair – PMC (nih.gov)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × 2 =

© 2021 naturalzen.si